Soundbar eller surroundsystem?

4 Min læsning

Når højttalerne i ens tv ikke er gode nok, står man overfor et valg. Skal man nøjes med en dekorativ soundbar, der kan hænge over eller under tv’et, eller skal man gå hele vejen med et surroundanlæg? Her er nogle gode råd for og imod.

Det siger næsten sig selv. Når fjernsyn bliver fladere og fladere – og det kan vi jo godt lide som forbrugere – er der ikke meget plads til nogle gode højttalere. Det er næsten fysisk umuligt at generere dybe frekvenser med helt flade elementer, så tv-højttalere lyder ofte tyndt og kikset.

Hvis man lander i sådan en situation, er der kun ét at gøre, og det er at købe noget ekstraudstyr. Men skal man vælge en soundbar, hvor forstærker og det hele er indbygget eller et fuldt surroundanlæg med adskillige højttalere og en separat receiver? Begge dele kan fås til rimelige penge på brugtmarkedet, så det kræver nogle overvejelser. Her er nogle af de ting, du bør overveje:

1. Hvor mange film ser du?

Der kan være meget stor forskel på, hvad folk vælger at putte op på deres tv-skærme. Nogle ser blot almindelige tv-programmer, reality-tv, nyheder, kulturprogrammer og den slags, blandet med lidt underholdning fra Hollywood. Hvis dit tv-forbrug primært ser sådan ud, så hold dig til en soundbar.

Langt det meste af den slags tv bruger lyd optaget i stereo, og du vil kun i meget, meget få tilfælde få brug for et surround-system, så det kan ikke betale sig. Hvis du derimod bruger det meste af din tid på at udforske, hvad Netflix eller HBO har at byde på af serier og film, lejer film på nettet og måske endda engang imellem køber en Blu-ray, så er det en anden snak. De fleste af disse giver dig mulighed for at få en fed surround-oplevelse i stuen, så det vil næsten være dumt andet, hvis du har pladsen til det.

2. Hvor vigtig er indretning for dig?

Man kommer ikke uden om det. Surround-anlæg fylder. Ud over de (som det mindste) to baghøjttalere, der skal stå bag ved sofaen eller længere tilbage i stuen, skal du stadig have to højttalere siddende oppe ved fjernsynet, en centerhøjttaler over eller under fjernsynet og en subwoofer gemt væk et eller andet sted.

Subwooferen kan du også skulle tage stilling til med en soundbar, men hvis du eller din bedre halvdel i forvejen godt kan lide et spartansk hjem (eller bare har nogle rimelig livlige børn, der godt kan vælte en højttalerstander) er et surroundanlæg måske ikke noget for dig. Du kan komme langt med at hænge højttalere på vægge eller i loftshjørner, men det er vigtigt at tænke over, hvordan det hele kommer til at se ud, inden du investerer.

soundbar

3. Lydkvaliteten

Hvis lydkvalitet er vigtigt for dig, så kan det være en god idé at købe et surround-anlæg. De fleste soundbar’er har en række højttalere, der alle er samlet på midten, så noget fantastisk stereoperspektiv får man ikke nødvendigvis, når man lytter til musik. Og det siger sig selv, at du ikke får ægte surroundlyd af at lytte til en lydkilde, der sidder et enkelt sted i rummet. Nogle producenter påstår, at de kan anvende rummets størrelse og udformning til at lade lyden reflektere, så man kan snydes til at tro, at man lytter til surroundlyd med en soundbar. Det virker dog sjældent særligt godt, i hvert fald hvis man sammenligner med den ægte vare.

Nogle soundbar’er har indbyggede diskant-tweetere, men mange består også bare af fuldtonehøjttalere, der ikke er specielt klare i toppen. Endelig er der hele subwoofer-problematikken. Hvis du gerne vil have ordentlig bas, når du hører musik eller ser film, skal du i begge tilfælde have en subwoofer. Og køber du en subwoofer, er du næsten allerede på vej mod at købe et surroundanlæg. Vælger du det sidste, skal du lige huske at overveje satellit-højttalernes udformning. Hvis din indretningssans kan klare, at de har en fornuftig størrelse, får du mere dækning i mellemtone-området og en bedre spredning af frekvenserne.

4. Trådløs lyd og musik

Sidst, men ikke mindst, skal du lige overveje, hvor meget trådløs musik, du lytter til. Hvis du i forvejen har det rigtig fint med at streame musik til en Bluetooth-højttaler, når du hører musik, kan en soundbar være løsningen. Mange af dem i brugtmarkedet understøtter f.eks. Apples AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth, sådan at du kan sende lyd direkte til dem fra en smartphone eller en tablet. Det bliver gjort lidt mere besværligt, hvis du går surround-vejen, da det så kommer an på, hvilken receiver, du køber eller som følger med højttalerne.

Nogle har trådløse muligheder, andre kræver ekstraudstyr. I den forbindelse kan det godt betale sig at tjekke, om dit tv f.eks. kan modtage lyd trådløst og formidle det videre til dit surround-anlæg. Streamingbokse som Apple TV kan også den slags.

Lavet i samarbejde med DBA Guide.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 2 =

No Comments Yet.