TAGER DU DANKORT? JA DU GØR!

3 Min læsning

Af Cecilie Henriksen

Der er efterhånden ikke mange derude der har ret mange rede penge på sig i hverdagen. Og det kan jo være lidt bøvlet, hvis du lige skal betale din veninde for den fødselsdagsgave I har købt sammen eller hvis du selv står og mangler byttepenge til et loppemarked.

Ingen af jer tager nok Dankort lige nu, men det kan sagtens ændre sig. Der er nemlig a new kid on the betalingsblock: det svenske firma iZettle som – via en app – gør dig i stand til at overføre penge fra et credit- eller debitkort til din konto.

iZettle består af en app og et stykke hardware. Hardwaren er en chipkortlæser, som du sætter i din iPhone eller iPad. Appen gør hardwaren til en slags mobil kreditkortterminal, som du kender det andre steder fra. De eneste forskelle er i virkeligheden, at du ikke behøver en aftale med Nets (tidligere PBS) samt at du ikke behøver en dedikeret terminal.

I virkeligheden behøver du ikke engang chiplæseren. Du kan faktisk nøjes med at indtaste kortinformationerne i app’en. Derefter indtaster du det beløb der skal overføres, og ejeren af kortet accepter beløbet ved at underskrive på din touchskærm. Dermed overføres det aftalte beløb fra den enes konto til den andens.

I modsætning til Mobilpenge, hvor du på sin vis bruger din telefon som betalingskort er iZettle mere din egen kortterminal der gør andre i stand til at overføre penge til dig. Og forestil dig lige, hvordan det vil være, hvis du er den eneste der til lommemarked/brugskunstmarked tager Visa/Dankort!

Det med Visa er vigtigt. Indtil videre virker iZettle kun på MasterCard, Visa and Diners Club debit og credit cards men de arbejder på at åbne for flere kort. Heldigvis er de fleste danskere med et Dankort også i besiddelse af et Visa og det kan altså bruges på iZettle.

Hvad koster det så? tænker du. Det koster 2,75% per transaktion. Er det dyrt? Det er selvfølgelig dyrere end rede penge men i forhold til, hvad der ellers bliver taget af gebyrer virker det ikke urimeligt. I sammenligning tager Nets 7% af det overførte beløb på Mobilpenge i gebyr (det pålægges den butik der tilbyder betaling med Mobilpenge men i sidste ende er det nok dig der kommer til at betale det)

Hvad så med sikkerheden? iZettle er reguleret af det svenske (må man antage) finanstilsyn og de anvender den globalt anerkendte datasikkerhedsstandard PCI DSS 
(www.pcisecuritystandards.org) Men det er op til dig som bruger af iZettle at sørge for at tjekke, at det kort der bruges til at overføre penge ser rigtigt ud og at underskriften på kortet er identisk med den på skærmen. Når pengene er overført kan du få en kvittering pr. mail.

Der er nogle begrænsninger på, hvordan du må bruge iZettle. Der er en hel række ydelser og varer som ikke må sælges gennem iZettle og du må maksimalt omsætte for en værdi på USD 100.000 (eller tilsvarende beløb i DKK) på din konto om året. Desuden findes iZettle kun til iPhone og iPad. Så hvis du har Android må du vente til nogle Androidundviklere kopierer denne løsning.

Du kan læse mere om iZettle og downloade app’en her. App’en er gratis.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × three =

8 Comments
 • Kristian Sveigaard
  juni 20, 2012

  Fedt produkt, men værd at bemærke at det er dyrt at glemme kontanter,

  “Manual transaktion 1,5 kr +3,5%”

  Betyder at skal dine ven/veninde ovf. 250 kr. for gave er det reelt 4.1%, eller 10,25 kr, i afgift til izettle. Men så må ven/veninde jo bare huske kontanter næste gang :-)

 • Kristian Sveigaard
  juni 20, 2012

  Måske værd at bemærke at det er små dyrt at glemme kontanter.

  “Manual transaktion 1,50 kr. + 3.5%”

  Dvs, ved 250 kr, er der en ekstra udgift på 10,25, eller samlet 4,1%, så små dyrt at glemme sine kontanter. :-)

  Og på toppen af dette, så overføre de maksimalt 250 kr, indenfor 2 arbejdsdage, ved manuel indtasning og resten inden 15 bankdage.
  Ved kort læser, op til 50.000 kr. indenfor 2 dage.

  Fra iZettle.
  If a transaction is made with the card reader, we deposit a maximum of 50,000 DKK two banking days after a transaction has been made. The money will then be available in your account within 3 banking days.

  If a transaction is made without the card reader (via manual entry), we will deposit a maximum of 250 DKK two banking days after the transaction. The remainder will be deposited approximately 15 days later.

 • Lise
  juni 22, 2012

  Supercool!

  Jeg prøvede at betale for et køb ved en stand på chokoladefestivallen i Stockholm i efteråret via en iPad ; det var bare SÅ smart!

  Jeg har hentet app’en, men drømmer selvfølgelig om at få card readeren. Er der nogen genveje til den, eller må man bare pænt vente?

 • Linus Lorentzen
  juni 22, 2012

  TAGER DU DANKORT? JA DU GØR!

  Vel gør du ej! For f…. det er dårlig research!
  Selvfølgelig (fristes man til at sige) tager de ikke DANKORT.

  Fra https://www.izettle.com/dk/help :

  Which cards can I accept with iZettle?
  For now you can accept MasterCard, American Express and Diners Club with iZettle, but we are working on letting you accept other cards in the near future.

  • christiane
   juni 22, 2012

   Hej Linus
   Jeg har selv betalt med dankort på en café med iZettle og kender flere der bruger det til indsamling på arbejdspladsen, så jo den kan altså godt tage Dankort. Men selvfølgelig mærkeligt det ikke står i oversigten.

   Bedste hilsner
   Christiane

   • Søren Frey
    juni 29, 2012

    Den tager vel VISA/Dankort, ikke rent Dankort. Hvis du skal kunne tage rene Dankort skal du som modtager have en NETS aftale, det koster lige et minimum på 3500 om året. Så nej…det tager ikke Dankort

   • Linus Lorentzen
    juli 5, 2012

    Hej Christiane

    Undskyld jeg var lidt grov i tonen. Måske mit had til NEST smittede lidt af på min kommentar.

    Når det er sagt tror jeg stadig jeg har ret, det er netop er som Søren også påpeger at den tager VIAS (og at man i Danmark kan få et kort som er VISA og Dankort på samme tid).

 • Windy
  november 8, 2012

  fantastic points altogether, you simply received
  a new reader. What might you suggest about your post that you
  just made a few days ago? Any sure?