Teslas Elon Musk i Danmark

4 Min læsning

Elon-Musk-DanmarkHan er blevet kaldt både den nye Thomas Edison og den nye Steve Jobs, det siges at Iron Man filmene er bygget på hans person, men han er Elon Musk, og han er helt sig selv. (PS læs hvorfor den nye Tesla Model X er helt vild!)

Elon Musk er et navn du skal kende. Sydafrikaneren der som teenager stak af til Canada for at komme tættere på drømmen om iværksætteri i USA. Vanvittigt begavet, vild med science fiction, rumrejser og tanken om effektive biler drevet af el.

5 børn, 3 ægteskaber ( 2 med den samme). Paypal, Tesla, Powerwall batteriet til fremtidens bolig og rumvirksomheden SpaceX som stiler efter at skabe en koloni på Mars.

Han sætter nærmest umenneskelige krav til sine medarbejdere og ville ønske han ikke skulle spilde tid på at sove og spise. Han er en exentrisk millardær, virkelighedens Tony Stark (han har endda en mindre rolle som sig selv i Iron man 2). Han investerer i artificial intelligens, fordi han er dødbekymret for hvad der kommer til at ske, når maskinerne bliver klogere end os.

Elon Musk har været i Danmark, og jeg havde fornøjelsen af at møde ham til en afslappet reception hos den amerikanske ambassadør. Formålet med Musk’s besøg i Danmark er at overbevise de danske politikere om at satse på de mere miljøvenlige og fremtidsorienterede elbiler.

Indtil nu har det været muligt at købe en Tesla uden afgift. Men den ordning ønsker regeringen ikke at fortsætte. Med afgift kommer en Tesla i nærheden af 2 mio kroner, fremfor de godt 650.000 den koster nu. Problemet er at regnestykke antager, at en solgt Tesla bliver på bekostning af f.eks. en dyr solgt Audi eller Mercedes med afgift. Sådan hænger det bare ikke sammen. 67 procent af Teslas kunder svarer, at de ville have købt en billigere bil, hvis de ikke havde købt en Tesla model S.

Fra trappen i Rufus Gifford’s Charlottenlund residens fortalte Musk en lille skare af folk fra erhvervslivet, rumforskning og iværksættermiljøet at Tesla’s plan ikke er kun at sælge dyre elbiler. De har indtaget markedet med eksklusive modeller, men er også på vej med mere tilgængelige modeller til det bredere marked. “Fordi det handler om bæredygtighed og fremtiden” som han udtrykte det.

Og Tesla er ikke den eneste, der har en vision om at få elbiler ud over rampen. De fleste større bilfabrikanter har efterhånden deres egne hel- eller halve (hybrider) modeller. Og nu rører en ny spiller på sig i USA. Faraday Future varsler, at de går lige i kødet på Tesla. De er igang med en benhård talentjagt og hyrer stærke profiler ind fra blandt andet Tesla, SpaceX, Volvo, BMW og Lotus. 100 % elektrisk, fuldt connectede, ultra personlige og intet tilfælles med biler som vi kender dem idag- andet end fire hjul. “We are not fucking around” siger FF.

Jeg snakkede lidt med Musk, om hvad hans holdning var til den nye udfordrer på markedet, og han bad mig følge med ud til den ventende Tesla, som skulle bringe ham til lufthavnen. Han smilede over spørgsmålet og virkede på en eller anden måde både bekymret og overbærende på én gang. Bekymret måske fordi Tesla uden sidestykke ejer markedet for innovative elbiler og nok ikke er vant til den slags tale fra den traditionelle del af bilbranchen. Måske også fordi FF har været frække nok til at stjæle nogle af hans bedste medarbejdere. Overbærende nok fordi Musk jo ved præcist HVOR mange penge Tesla har brændt af for at kommer dertil hvor de er idag. Og så er de ikke engang i mål. Han svarede, at han faktisk ikke rigtig ved noget om FF endnu. Hverken om bilen der skulle komme på markedet i 2017 eller om (de hemmelige) investorer der backer virksomheden. “Jeg tror de får det svært”, konstaterede han, men sluttede af med at byde dem velkomne. Og måske er det slet ikke så dumt af ham. For selvom der skulle komme en alvorlig konkurrent på banen, så har selve elbilsområdet godt af at Tesla ikke er de eneste der presser på. Musk rakte hånden frem, smilede næsten lidt genert, mens han sagde tak for i aften, før han i den skinnede Tesla rullede nærmest lydløst ud i natten.

Børsen har lavet en fin dækning af Elon Musk besøget i Danmark. F.eks. her, hvor Musk taler om at han i Danmark overvejer at bygge et center, som skal lagre vindenergi i batterier.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 1 =

2 Comments
 • Thomas Bonderup
  oktober 17, 2015

  God artikel :). Til dem der gerne vil læse mere om Elon Musk, kan jeg varmt anbefale bogen: How the billionaire ceo of spacex and tesla is shaping our future af Ashlee Vance

 • Skrotpræmie
  november 16, 2017

  Danmarks største opkøber af skrotbiler og afhenter skrotbiler i

  hele Danmark. Vi sælger og køber biler kontant til de bedste priser, så hvis du

  vil sælge din bil nu eller senere, så vær venlig at henvende dig til os. Hvis du

  ønsker, at komme forbi så ring inden du kører hjemme fra. 5 gode grunde til at

  lade os klare afhentningen af dine skrotbiler:. Vi afhenter gerne hos dig når det

  passer dig bedst. Biler uden skrotpræmie afhentes gratis. Afregning med det

  samme. Vi sørger for papirarbejdet og afmelding på motorkontoret. Få den

  bedste pris på skrotbiler netop nu. Vi afhenter samme dag og betaler kontant.

  Kom i kontakt med os! Indsamling af personlige oplysninger anvendes kun til at

  København,Autoskrot,Sælg din bil

  http://WWW.SKROTPRİSER.COM