Test: Googles nye sikkerhedsgadgets er smarte, men ved du hvad der sker med de billeder kameraet optager?

5 Min læsning

Google Nest nye sikkerhedsgadgets kan fortælle dig om postbuddet har lagt pakken foran hoveddøren. Men kan den give dig ro i maven i forhold til hvem, der har adgang til din data?

I mange år har Google under deres “Nest” brand forsøgt, at være dem som leverer tryghed til dit hjem i form af røgalarmer, ringeklokker og overvågningskameraer. Og med den seneste stribe af produkter, så virker det til at Google Nest endelig er klar til at blive brugt i de flestes hjem.

De nye Nest produkter er designet til at være kedelige med vilje

Når du kigger på det nye Nest Kamera og Nest Ringeklokken, så er der intet som springer i øjnene som revolutionerende i deres design. Begge dele ligner nemlig helt almindelige gadgets (ja det er startet af en fyr der har været hos Apple), og deres hvide plastik gør dem indbydende nok til at du ikke væmmes ved synet af dem. Men de skriger heller ikke til alle der går forbi, at du lige har købt nogle nye dimser til hjemmet. Der er intet prangende i deres design, og det gør det nemt at integrere dem i dit hjem uanset om det er ringeklokken, du hænger foran hoveddøren eller overvågningskameraet, du peger ud mod baghaven.

Men det er alt det tekniske inde i kameraet, som gør produktet interessant. En af de store “gimmicks” som Nest kameraerne har haft er muligheden for, at genkende om det var et menneske som gik forbi dit kamera. Målet var at skabe færre falsk-positive scenarier hvor en forbipasserende fugl eller kat pludselig sætter hele alarmsystemet i gang.

For at få den teknologi til at virke var det nødvendigt for kameraet, at snakke med en server som kunne fortælle kameraet hvad det kiggede på. Samtidig kostede det et fast abonnement at få adgang til den funktion.

Alt den “machine vision” teknologi er nu presset ind i selve kameraet og gjort gratis. Så de nye Nest Kameraer er i stand til omgående at spotte, og genkende, folk uden at skulle kontakte en server først. Det betyder at kameraet reagerer meget hurtigere end før, og at det også ved, at det skal gå igang med at optage selvom internetforbindelsen ryger.

I praksis så virker teknologien utrolig godt. Selv hvis man bare hurtigt løber forbi kameraet, eller prøver at skærme sit ansigt fra kameraet, så registrerer kameraet korrekt, at det er et menneske som løbet forbi. Inde i Google Home app’en kan du så hjælpe kameraet med at genkende familiemedlemmer, og på den måde kan kameraet fremadrettet bedre skelne mellem, hvem der kigger forbi. Hvis du altså er interesseret i det.

Ansigtsgenkendelse du har kontrol over

Det gode ved teknologien er selvfølgelig, at ubudne gæster hurtigere bliver opdaget. Men hvem har så adgang til alle disse billeder som bliver taget med kameraet? Heldigvis har Google gjort en masse ud af at kommunikere præcis hvad, der sker med dine data.

Du har altid kontrol over hvad kameraet skal holde øje med, og hvad det skal bruge dataen til

Ønsker du ikke at der skal lagres billeder, og data, om personerne der går forbi dit kamera kan du slå det fra og altid slette de billeder som er blevet registreret. Den mentalitet gennemsyrer alt i de nye Nest produkter. Den øgede grad af kontrol og indsigt i hvad der sker med dine data er en fornuftig udvikling. Og en nødvendig udvikling.

Men uanset hvordan du vender og drejer det, så er det stadigvæk Google du overleverer dataen til, og der har hos Amazon været eksempler, hvor privatdata er blevet sendt til andre mennesker. Og selv hvis du vælger at stole på Google og deres tiltag med privatliv, så er der stadig den fundamentale risiko af at nogen tilgår dit kamera uden du er klar over det.

Samtidig tilbyder Google slet ikke samme fleksibilitet i hvor dine data bliver lagret, som eksempelvis konkurrenterne hos Arlo gør hvor du kan gemme optagelser på en harddisk i dit eget hjem og aldrig ligge det på internettet.

Google Home er ikke en god app til at styre dit digitale liv

Alle de nye Nest produkter styres af Googles “Home” app, som er deres centrale nervepunkt for dit smarte hjem. Den integrerer ikke kun med Googles egne produkter men også med stort set alle andre smarthome produkter på markedet.

Intentionerne med appen er gode, rigtig gode faktisk, men den praktiske udførsel er forvirrende og det bliver nogle gange en rodet oplevelse hvor du er i tvivl om du nu har fundet alle de tilgængelige indstillinger. Hvilket især kan blive problematisk med kameraerne. Der er en logik i appen, men det kræver en del tilvænning at navigere i den og forstå, hvordan den er opbygget.

Afslutning og Nest Aware

Udover de fysiske produkter, så tilbyder Google også muligheden for at købe adgang til deres “Nest Aware” abonnement, der koster 40 kr om måneden. Det abonnement giver dig mulighed for at gemme aktivitet foran kameraet i op til 30 dage (du kan også betale 80 kr om måneden for at kunne gemme det i endnu flere dage). Det er dog en funktion som de færreste vil få brug for, og som standard optager kameraet gratis de sidste tre timers aktivitet (en aktivitet varer typisk 20-30 sekunder, så det kan række til mange dage).

Det er også værd at bemærke, at Nest ringeklokken ikke er meget værd uden en Google Home højttaler, da ringeklokken bruger Googles andre højttalere til at fortælle dig at der er nogen ved hoveddøren. Så påregn det som en ekstra udgift, hvis du vil have en Nest ringeklokke.

Nest Kamera fås til 1599,- og Nest Ringeklokke fås til 1499,-

De er begge batteridrevne og Google antager at batteriet skal lades op hvert halve år.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − five =

No Comments Yet.