Universalfjernbetjeningen som faktisk er genial

3 Min læsning

Logitech har lanceret en serie af universalfjernbetjeninger, som kan styre alt fra TV og musik til lys og låse. Elektronistas Mikkel Winther har testet fjernbetjeningen og er vild med den!

Universalfjernbetjeningen har været en rigtig god joke de sidste par årtier. Idéen om at have én fjernbetjening, der kan styre alt underholdning i huset har altid været en rigtig god idé. Men måden idéen har været ført ud i livet har aldrig nogensinde været fed. At sidde med et katalog over alle mulige typer af fjernsyn, hvor du skulle indtaste bestemte talkombinationer, der matchede dit fjernsyn, DVD-afspiller og alle dine andre dimser, har altid været en kluntet og alt andet end rar oplevelse.

Logitech-Harmony-Elite-5

Derfor er det lidt en magisk oplevelse at bruge Logitechs Haromny-serie af universalfjernbetjeninger. De to nyeste i serien hedder ‘Elite’ og ‘Companion’ og kan bogstavligtalt styre alt, hvad der har at gøre med med underholdning i dit hjem. Til at starte med henter du Logitechs app ned på din smartphone/tablet og sætter Harmony ‘hjernen’ til noget strøm. Det er denne hjerne, som er nøglen til det hele. For den er koblet op på internettet og derfor kan den meget mere end bare at styre dit fjernsyn. Den kan koble sig på alle dine Internet of Things ting (som Philips Hue pærer), din Sonos, og alt hvad der er rundt omkring i dit hjem, som også kobler sig på internettet.

harmony-elite-gallery1

Med app’en kan du meget nemt og hurtigt tilføje alle de forskellige dimser, du har i dit hus (mange af dem kan Harmony selv finde, fordi de alle er en del af dit netværk), og processen med at tilføje fjernsyn, højttalere og spilkonsoller til Haromony app’en er utroligt let. Men at tilføje det hele til din universal fjernbetjening er kun halvdelen af morskaben. For med Harmony Elite og ‘Companion’ kan du også lave forskellige underholdningsopskrifter.

Og det er disse opskrifter, der virkelig skaber magien med Logitech Harmony. For opskrifterne kan konstrueres til at gøre en masse ting. Foreksempel gør min “Spil Xbox” opskrift følgende:

– Tænder fjernsynet
– Tænder min Xbox
– Tænder mine højttalere
– Skifter til den rigtige kanal
– Slukker halvdelen af lyset i stuen og dæmper resten

At lave opskrifterne i Logitechs Harmony app er nemt og meget overskueligt
At lave opskrifterne i Logitechs Harmony app er nemt og meget overskueligt

Alt sammen med ét tryk på fjernbetjeningen. Det er en fantastisk oplevelse ikke at skulle slås med både fjernbetjening til fjernsynet, højttalerne og finde min telefon frem for at styre mine Hue-lamper. At have alting samlet ét sted er fantastisk, og samtidig gør det hele oplevelsen så meget nemmere for alle i hele huset og ikke mindst, når der er gæster på besøg. Og hvis du vil gå i en endnu højere ekstrem, så kan Harmony fjernebetjeningen faktisk blive nøglen til hele dit hus. Du kan lave opskrifter, som tænder for Sonos om morgen, sætter lyset på en bestemt måde, og hvis du ejer ting som Internet of Things-dørlåse eller -persienner, så kan de også styres af Logitechs fjernbetjening.

Men det er ikke bare på den tekniske front, at Harmony fjernbetjeningen imponerer. Selve konstruktionen af den er også ganske imponerende med noget lækkert plastik, der er rart at holde ved, en rigtig god vægtfordeling og de små detaljer, som at fjernbetjeningens touchskærm automatisk tænder, når du løfter fjernbetjeningen op, er med til at skabe et virkelig positivt helhedsindtryk.

Hvis man endelig skal sige noget negativt om Harmony Elite og ‘Companion’, så er det, at fjernbetjeningen ikke er optimal for cord-cutters, men får du fjernsyn via antenne eller kabelboks, så er den fantastisk. Og så er den også dyr. ‘Elite’ modellen koster 2999 kr og ‘Companion’ modelllen koster 1249 kr. Det er mange penge, men kvaliteten er også deraf. Det er et imponerende og godt gennemarbejdet stykke hardware med en lækker og meget brugbar app ved siden af.

Hvis du, ligesom jeg, kun har haft dårlige oplevelser med universalfjernbetjeninger, så skylder du dig selv at prøve en Harmony fjernbetjening. Den vil få dig til at elske idéen om en universalfjernbetjening.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two + eighteen =

4 Comments
  • Daniel Vandborg
    juli 7, 2016

    Hej Mikkel!

    Super relevant artikel, og fantastisk hvis den rent faktisk efterhånden virker! ;o)

    Jeg købte selv topmodellen for nogle år siden, og egentligt fungerede den udemærket, men jeg endte med at blive skør af at sidde og vente på at den fik tændt for det hele?!?!
    Jeg fik også lave macro indstillinger, så jeg f. eks. havde en Playstation knap, der tændte for tv, forstærkre på den rigtige kanal og Playstation, men den var jo ca et minut om at få det hele tændt, og holdt et par sekunders pause imellem hvert device!?

    Det endte med at jeg trykkede på knappen inden jeg skulle lave noget andet, “because by the time I was done, who knew!?”

    Kan du fortælle mig om der stadigvæk er de her pauser imellem den taler med de forskellige devices i macroen, eller er det det hele på en gang, BUM, tændt på 4 sek…?

    Mange tak for hjælpen! ;o)

    //Daniel

    • Mikkel Winther
      juli 7, 2016

      Hej Daniel,

      Slag på tasken ville være omkring 4-6 sekunder, afhængig af hvor meget der skal tændes. Responstid for tænd/sluk/navigering er ikke langsommere end de originale fjernbetjeninger jeg havde til mine ting.

      Det hele føles ret instant når jeg har brugt den i vores test. Alting reagerer rigtig hurtigt, og jeg tænker det skyldes at de nu har den der Harmony hjerne, så tingene kan snakke en del hurtigere sammen end at det hele sendes direkte fra fjernbetjeningen.

      Jeg er på ferie lige nu, men i næste uge kan jeg lave en video hvis du er nysgerrig?

  • Peter B
    juli 7, 2016

    Det virker kluntet, at man ikke bare kan styre det hele med sin smartphone alene

    • Thomas Nielsen
      juli 26, 2016

      Det kan man faktisk også. Harmony Hub, som er den flade kasse på billedet, kan styres fra Android og iOS, på lige fod med Harmony-fjernbetjeningen. Dertil er der også forbindelse til IFTTT og Yonomi, omend med nogle begrænsninger. Der er oven i købet en cloud-forbindelse til Harmony.

      Jeg vil dog lige sige, at som universalfjernbetjening er jeg lidt mere lunken end Hr. Winther. Jeg synes simpelthen ikke det fungerer så flydende som man bør forvente, og jeg ender altid med at bruge originalen. I stedet har vi degraderet Harmony’en til mini-automation og bruger den med ovennævnte Harmony Cloud til at tænde og slukke varmepumpen i vores lille skovhytte fra mobiltelefonen :-). Dét fungerer til gengæld. Og det med et minimalt strømforbrug i sammenligning med mere avancerede automations-hubs og betydeligt billigere end dedikerede varmepumpe-fjernstyringer.