VERDENS BEDSTE APP?
Af Christiane Vejlø
Verdens bedste app? Eller måske mere specifikt. Verdens bedste bog/magasin app. Det er store ord, selvom der helt klart findes flest medie apps, der lever af knastørt genbrugsindhold overført i en form, der knap afviger fra det den traditionelle papiravis det kom fra. Ikke desto mindre er Our Choice noget af det bedste og mest originale og kreative jeg har set indtil nu.
Our Choice er en bog om global opvarmning og fortælleren er (selvfølgelig) ingen ringere end Al Gore. Det er opfølgeren til filmen “An inconvenient truth”. Folkene bag har en fortid hos Apple og app’en er da tydeligvis også udviklet med sigte på iPad og iPhone.
Det første som møder brugeren (som man næste kunne fristes til at kalde “opleveren”) er fortælleren, nemlig Al Gore i et levende billede. Han etablerer temaet og inviterer videre i bogen med en introduktion til brugen. Så glider brugeren ind til en poetisk drejende jordklode, hvor Gore fortællere videre. Brugerens eget opholdssted markeres med en lille blå prik på kloden (det er hvad der sker når man siger ja til geo location). Man føler sig straks relevant i fortællingen.
Man bladrer som typisk fra højre til venstre og herefter er bogen opdelt med et stort billede som angiver kapitlet øverst og en række sider nederst som er det aktuelle kapitels sider. Man kan læse fra en ende eller vælge enkelte sider ud. Teksten er letlæselig, men hvad der virkelig slår benene væk under mig, er billederne. Hvert billede kan med en meget effektiv 3D effekt foldes og spredes ud eller gøres stort eller småt ved en simpelt “pinch” bevægelse. Det er lækkert og nemt og meget på brugerens præmisser. Selvfølgelig er det muligt at klikke på en lille jordklode og se hvor i verden billedet er taget.
Statistik undervejs er interaktivt og viser dybere information og grafiske delikatesser, når man trækker fingeren hen over billedet. Flere af billederne kan man klikke på for at se en uddybende film og der er over 1 times dokumentarfilm fordelt på afspillelige billeder undervejs.
I afsnittet om vind, kan man puste ind i iPad’ens mikrofon og derved få en vindmølle til at dreje rundt. En gimmick jeg så første gang i Korea for næsten 3 år siden og siden i diverse fløjteapp’s. Her er den dog klogt brugt til at illustrere, hvordan energien kan høstes i et batteri, hvorfra den kan trækkes på vindstille dage.
Først og fremmest giver den kreative tilgang til stofområdet virkelig håb for fremtidens lærebøger. Slut med slidte bøger med leverpostejspletter. Fremtidens skolebog bliver interaktiv og med video, lyd og grafik kan lektielæsningen pludselig blive flerdimensionel og noget mere underholdende/effektiv. Men man ser også en skønlitteratur under mulig forandring. Tænk at kunne høre det musik hovedpersonen lytter til. Se et klip fra den film personen ser i biografen. Høre baggrundslyde og se menuen fra restauranten. Få mulighed for at dykke ned i ekstra viden om bogens vigtige emner. På alle mulige måder få en litterær multimedieoplevelse. Vi har talt så meget om de mange forskellige platforme indholdet kan fordeles på. Men hvad sker der, når de efterhånden allesammen er samlet i én og danner baggrund for én stor sammenhængende fortælling?
Our Choice koster 30 kr. i Apples app store . Men har man bare den mindste interesse for apps, digitalt indhold eller klimaforhold, så er den er den en absolut must-have.
Designer Mike Matas giver en introduktion til Our Choice app’en ved TED.
Kim Bach
maj 9, 2011Jeg synes også at “Our Choice” er meget inspirerende. En virkelig lækker og gennemført App. Lidt sjovt med ideen med at bruge mikrofonen til at få en vindmølle til at rotere, det så jeg allerede for 1,5 år siden i en App der blev udviklet til Copenhagen Cocoa’s Developer Conference hvor temaet var “miljø”.
Hvis jeg skal komme med en enkelt indvending, så savner jeg integration til den indbyggede ordbog.