Vi låner mest via vores mobil

3 Min læsning

Smartphones har for første gang overhalet PC’en som den vej, flest danskere ansøger om lån online på, viser en ny analyse. Københavnerne er dem, der er vildest med at låne penge pr. mobil, og langt de fleste søger om lån fra en iPhone.

Danskerne elsker deres smartphones og bruger dem til flere og flere ting – og bestemt ikke kun til at gå på Facebook, udveksle snaps med vennerne, læse emails, surfe efter nyheder eller betale regninger via MobilePay. En sjælden gang måske endda til at ringe i.

Lånemarkedet kan også godt mærke mobilens fremmarch. For første gang i historien bliver der nemlig nu søgt flere online lån via smartphones end på laptops og desktop pc’er.

I første kvartal af 2017 kom 51 pct. af ansøgningerne om online lån i Danmark fra en smartphone. Sidste år var det 48 pct.

Det viser en ny oversigt, som sammenligningstjenesten www.fair-laan.dk har lavet.

Ifølge fair-laan.dk er det bestemt ikke kun kviklån med kort løbetid, som ordnes over mobiltelefonen. I dag køber mange en ny bil ad den vej.

Fair-laan’s administrerende direktør Andreas Linde fortæller, at det er de mange udbydere af forbrugslån, der har været bedst til at omstille sig til de nye digitale og mobile tider.

”De konservative banker har fået kamp til stregen på lånemarkedet. Nye spillere er kommet med meget indbydende alternativer. Markedet for lån er i voldsom forandring i disse år. Vinderne bliver dem, der kan håndtere de unges nye forbrugsmønstre bedst,” vurderer Andreas Linde.

iPhone brugerne dominerer klart blandt de danskere, der søger om online lån via mobilen.

Andelen af danske husstande, der er i besiddelse af mindst en smartphone, er steget fra 33 pct. i 2011 til 83 pct. i 2016 siger de seneste tal fra Danmarks Statistik. Det er en fremgang på 152 pct.

Ikke overraskende er det unge danskere, som går i front, når der skal lånes hurtige penge online.

De står for hovedparten af stigningen i lån fra mobilen. Blandt de 18- til 35-årige bruger 60 pct. deres smartphone, når de ansøger om et online lån.

De bruger den også til at købe dyrere ting end en ny smartphone, en stærkere laptop, en smart racercykel eller et større 4K-TV til stuen. Mobilen bliver oftere og oftere anvendt til at købe eller en lease en bil.

Via sine computere kan fair-laan.dk også trække andre interessante informationer frem om de danskere, der ansøger om lån via internettet – f.eks. hvilken telefon de har, og hvor de bor.

PC’en er for første gang blevet overhalet af mobiltelefonen som den kanal, de fleste bruger til at søge om online lån på.

62 pct. af alle ansøgninger, der kommer via mobiler, stammer således fra iPhone-brugere. Kun 36 pct. fra ejere af Android-telefoner.

Det tal behøver dog ikke at afsløre, at iPhone brugere køber mere vildt ind end andre mobilbrugere. Måske fordi de er vant til at betale dyrt for deres varer. Apples produkter hører jo ikke til markedets billigste.

Tværtimod kan forklaringen også være, at der er langt flere iPhones på det danske marked end andre mobilmærker.

Til gengæld kunne det se ud, som om københavnere og århusianere bruger deres til mobil langt mere aktivt end folk andre steder i landet. I hvert fald når det gælder om at skaffe penge via online lån.

Fair-laan’s statistikker viser nemlig, at 70,3 pct. af ansøgningerne fra København kommer fra en mobiltelefon. 23,6 pct. bruger en PC og kun 6,2 pct. en tablet.

I Århus er tallene 66,3 pct. via mobil, 27,1 pct. computer og 6,6 pct. tablet.

Tager man til gengæld et kig på en større provinsby som Esbjerg, foretrækker folk at tjekke og søge om lån via PC’en. Den står typisk i hjemmet eller på arbejdspladsen – og frister måske ikke helt så stærkt til hurtige købs-beslutninger som mobilen, som man har med overalt….

Der er store forskelle på, hvordan folk søger om online lån på rundt omkring i Danmark.

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 + 9 =

3 Comments
 • Simon
  juli 25, 2019

  Virkelig en interessant gennemgang og tendens, der kun ser ud til været blevet endnu mere udpræget siden. Der er ingen tvivl om at de store traditionelle banker har fået kamp til stregen, når danskerne ønsker en nem og enkel løsning, uden så meget besvær.

  Her kan man enkelt søge lån via mobilen online, mens processen ofte er noget mere langhåret i banken. Her skal man flere steder logge ind med NemID for overhovedet at kunne ansøge om forbrugslån.

  Men når mere og mere sker fra mobilen, er det et klart tegn på den digitaliserede verden, hvor travlhed også bidrager til et ønske om større fleksibilitet i hverdagen – og mobilen har man næsten altid på sig.

 • Jonas
  december 6, 2019

  Interessante tal og ingen tvivl om at udviklingen bare er fortsat de senere år, hvor mere og mere sker fra mobilen. Noget der stiller krav til alle låneudbyderne og deres hjemmeside.

  Fremadrettet tror jeg mange af desktop brugerne, fra artiklens oversigt, i stor stil vil rykke sig over til tablet også. Så vi får en fordeling med hovedsageligt mobil og tablet enheder. Det skal blive interessant at følge udviklingen.

 • Thomas
  januar 2, 2020

  Helt klart den vej det går, år for år, da det er blevet ligeså nemt og ligetil at ansøge lån via mobiltelefonen, som fra computeren. Og det er et område som mange låneudbydere har arbejdet på at optimere, så mobildelen af deres hjemmeside er brugervenlig.

  Når det kommer til artiklens tal og statistikker, kan jeg godt savne information om hvor mange personer det er på baggrund af. Om det statistiske grundlag er stort nok til at sige noget om forholdene generelt i Danmark, for sådan fremstår det i artiklen.

  Når det er sagt, har tendensen blot været stigende siden og den skal nok være det igen, her i 2020.