Vis din stil: Intelligente pærer i gamle lamper

3 Min læsning

Vi danskere tilbringer en stor del af vores tid indendørs, så det er ikke så underligt, at vi går op i indretning. Belysning i hjemmet er en del af vores identitet, og det er ikke ligegyldigt, hvilke lamper vi vælger. Kombinationer af gamle lamper og de nye intelligente pærer, kan dog give helt nye stiludtryk.

Intelligente pærer har efterhånden været på markedet i flere år, og det betyder, at der er masser af dem ude på brugtmarkedet lige nu. LED-pærer, der kan forbinde sig til hjemmets trådløse netværk og styres fra en smartphone findes i mærker såsom Osram, Nanoleaf og ikke mindst Philips, der har haft rigtig meget succes med deres Hue-serie.

Normalt er lyspærer jo ikke noget, man vil købe brugt, deres levetid og nypris taget i betragtning. Men lige præcis LED-pærer har så lang en levetid, at der kan være flere års brug tilbage i dem, også selvom man køber dem brugt.
Og når det gælder de intelligente LED-pærer som de ovennævnte, er nyprisen ofte temmelig høj, så det er slet ikke nogen dårlig idé at kigge efter dem brugt. Men de skal jo også have en lampe at leve i, og det er først her, det bliver rigtig sjovt at eksperimentere og lege med denne nye form for belysning.

Alle og enhver kan jo putte en pære i en moderne lampe og få den til at opføre sig smart og intelligent. Mange, der kommer ind i hjemmet, vil måske bare tro, at det er lampen i sig selv, der er ny og smart og kan fjernstyres. Lamper med lysdæmpere er jo f.eks. ikke ligefrem nogen sjælden eller ny opfindelse. Nej, det er først sjovt, når man køber en gammel lampe og giver den nyt liv ved at sætte en intelligent, fjernstyret pære i den. Teknisk set er det ret nemt, eftersom de fleste gamle lamper jo bruger de samme fatninger, som man bruger i dag, så det er bare at købe en intelligent pære med en standard-fatning og sætte den i.

paerer-med-farvet-lys

Det sjove ligger således ikke i det tekniske, men i det stilistiske. Hvilken lampe vælger du at føre ind i det 21. århundrede? Hvilken stil vælger du til dit anakronistiske mash-up-projekt? Falder du f.eks. over en gammel 60’er-lampe, der tydeligvis har stået i et hippie-hjem, er det jo helt oplagt at sætte en pære i, der kan vise flere farver. Så kan du sætte den til at lyse i et
rødligt eller blåligt skær, mens du hører en gammel Pink Floyd-plade. Eller hvis du kan finde en af de klassiske, gamle standerlampe, der består af tre separate lamper, der kan bøjes i hver sin retning, kan du jo sætte tre intelligente pærer i hver af dem og lave forskellige farvekombinationer. Philips Hue-systemets app til smartphones giver f.eks. mulighed for at blande lyset, så man kan få alt fra de gylden-røde farver, man normalt forbinder med solnedgange, til blå-lyse toner, der minder om noget fra nord for polarcirklen. Med sådan en trippel-standerlampe kan du opnå ovenstående med et tryk på en enkelt skærmknap og fra samme lyskilde.

Endelig kan du naturligvis også vælge at finde en klassisk Arne Jacobsen- eller Verner Panton-lampe og sætte én af de intelligente pærer i. Disse lampe er så velkendte, at gæster i dit hjem næppe forventer, at du vil kunne dæmpe lyset i dem fra din smartphone. Forestil dig en PH-lampe, der sender normalt lys ud det ene øjeblik og lilla lys det næste. Det skal nok få dine gæster op på tæerne.

I samarbejde med DBA Guide

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two × 4 =

No Comments Yet.