Apple-gadgets har 4 års levetid

2 Min læsning

Selvom iPhones, iPads og MacBooks er cool og meget trendy, er de altså også ret dyre. Derfor beholder vi dem længere nu, inden de bliver udskiftet med nye.

 

Tidligere var det helt almindeligt, at vi skiftede mobiltelefon mindst én gang om året og laptop eller PC lidt sjældnere. Måske hvert andet år. Den rytme er blevet noget langsommere hos de fleste. De synes, at det er for dyrt at købe nyt, hver gang, der kommer en ny model. Især nu, hvor mobiltelefoner bliver dyrere for hver ny generation.

En ny analyse viser, at vores iPhones, Apple Macs og iPads skal holde dobbelt så længe nu som for tre år siden. Til stor ærgrelse for computer- og telebranchen, der gerne vil have os til at skifte sidste års model ud hurtigt. Ellers kan industrien ikke holde produktionen oppe i de høje gear.

Udskiftningshastigheden vil nok falde yderligere i den kommende tid, efter at folk opdager, at især mobilfabrikanterne er begyndt at sætte priserne op på deres varer. Tydeligst markeret hos Apple, hvis seneste iPhone X let koster over 10.000 kroner. Også Samsung har hævet prisen på sine nye Galaxy S9-telefoner med 500 kroner – sammenlignet med S8-modellerne for et år siden. Da de første iPhones kom til salg i Danmark den 11. juli 2008, kostede de 5.000 kroner med abonnement.

Apple produkters levetid gennem årene. (Kilde: Asymco)

Derfor kan det være lidt interessant at se, hvor længe et typisk Apple produkt lever, inden det bliver skrottet. Man smider jo ikke ting ud, som har kostet mange penge.

Hos de fleste skubbes f.eks. iPhones først længere ud i familien eller i firmaet, før de bliver kasseret. Børn, bedsteforældre eller tante Inga stiller jo ikke så store krav og kan sagtes klare sig med sidste års model, mens far og mor selvfølgelig skal have det nyeste og det stærkeste udstyr.

På det amerikanske marked har en Apple-gadget en forventet levetid på fire år, viser en ny analyse fra Asymco. Tilsvarende danske tal findes ikke, men mon ikke de ligner dem fra USA meget godt?

Til sine beregninger har Asymco sammenholdt Apples kvartalsvise salgstal og de noget mere sjældne oplysninger om, hvor mange apparater, der er i aktivitet. Senest Apple offentliggjorde det tal, viste det 1,3 milliarder Macs, iPhones, iPods og iPads i brug.

Særligt interessant i Asymcos analyse er, at den gennemsnitlige levetid for Apple-produkter synes at stige for hvert kvartal. Med andre år beholder brugere deres ting længere end før – og de fortsætter åbenbart den trend….

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 − four =

1 Comment
  • Jesper
    marts 29, 2018

    Meget interessant artikel. Aspektet omkring en forventet levetid på 4 år lyder meget plausibelt, men dog vil jeg sige at deres iPhone har en væsentlig kortere leveretid en deres macbooks. Jeg benytter stadigvæk min Macbook Pro fra primo 11. Dog har det krævet en opgradering til SSD :)