Weekend-getaway til Istanbul- apps og guide

8 Min læsning

Übercool natklubber, majestætiske moskeer og tagterrasser med udsigt i verdensklasse. Elektronista er taget til Istanbul, Tyrkiets pulserende metropol, som står med det ene ben i det 21. århundrede, det andet i en eventyrlig verden af mavedansere, tyrkiske bade og stemningsfulde basarer. Læs med og få de bedste tips til Istanbul samt en række gode app-befalinger, der gør din rejse endnu bedre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFrokost med udsigt ud over Istanbul og Bosporus-strædet.

Med en flyvetid fra København på kun lidt over tre timer egner Istanbul sig perfekt til en forlænget weekend. I Istanbul får du både moderne storbyliv og Østens Mystik på en og samme rejse. Bosporus-strædet skærer byen over i en europæisk og asiatisk del. De fleste kendte seværdigheder ligger på den europæiske side, men har du lidt ekstra tid, så smut også en tur til Asien og kvarteret Kadiköy, Istanbuls nye sort.

loppefund
Gå på udkig efter skæve loppefund.

Her skal du bo

Der er masser af lækre hoteller i Istanbul. Elektronista boede på det legendariske hotel Pera Palace i bydelen Beyoglu. I samme område finder du også Georges Hotel Galata, der har en af kvarterets bedste tagterrasser.

pera palace 650x300Mærk historiens vingesus på elegante Pera Palace Hotel.

Pera Palace Hotel – bo med stil og historie

Synk ned i det elegante plysmøblement under voluminøse lysekroner og hvælvede mosaiklofter. Nip til en cocktail fra Orient Bar, hvor Ernest Hemingway havde sin vante gang. Eller hvad med at checke ind på værelset, hvorfra Agatha Christie skrev sin udødelige klassiker, Mordet på Orientekspressen?

Pera Palace blev bygget i 1892 til Orientekspressens velbjergede passagerer og emmer stadig af glamour og elegance. Elekronista boede i Greta Garbos tidligere yndlingssuite og elskede rejsen tilbage i tiden.

Husk også at kigge forbi til en pastelfarvet kage i den tilhørende cafe, der (på imponerende vis) er holdt helt i gammelrosa nuancer (inklusiv ekspedientens uniform og hatteslør).

Fire skønne kvarterer:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFriskpresset juice to go i Beyoglu-kvarteret.

1. Beyoglu – restauranter, shopping og gadeliv

Den pulserende bydel Beyoglu strækker sig fra Galata-broen og op til den berømte Taxim-plads, Istanbuls moderne centrum, der i 2013 var ramme for en række voldsomme uroligheder. I Beyoglu finder du masser af restauranter, cafeer, barer, shopping og lokalliv. Gå på opdagelse i de små gader på begge sider af hovedgaden Istiklal, hvor Beyoglus mest charmerende kvarterer ligger. Gå ikke glip af det livlige restaurantkvarter, Nevizade (omkring Nevizade Sokak). Her kan du også shoppe skønne mosaiklamper og tyrkiske specialiteter som lokum (Turkish Delight) og Baklava. Fx i gaden Sahne Sokak). Læg også vejen forbi de hyggelige cafeer og restauranter i området omkring gaden Sofyali Sokak (tæt på sporvognsstoppet Tünel).

2. Curkucuma – Loppefund og lokalliv

Hvis du er til skæve loppefund, afslappet stemning og lokalt cafeliv, så gå en tur forbi kvarteret Curkucuma i den vestlige del af Beyoglu. Besøg bl.a. ”Uskyldens Museum”, som er etableret af Tyrkiets verdensberømte og kontroversielle forfatter Orhan Pamuk. Han voksede op i Istanbul og har gennem sit forfatterskab skildret sammenstødet mellem Tyrkiets traditionelle og moderne værdier.

3. Sultanahmet – De store moskeer & Topkapi-paladset

sultanahmet 650 xHyggelige fortorvsrestauranter i Sultanahmet og berømte Aya Sophia.

I Istanbuls ældste bydel Sultanahmet finder du byens største seværdigheder – heriblandt must-sees som den tidligere moske Aya Sophia og Topkapi-paladset. Her er RIGTIG mange turister, men bydelen byder også på hyggelige brostensbelagte gader, stemningsfulde træhuse og mange skønne tagterrasser. Bestemt et besøg værd.

4. Kadiköy – Istanbuls hippe kvarter i Asien

Bydelen Kadiköy på den asiatiske side er Istanbuls nye sort. Her er det traditionelle gadeliv blandet med hippe cafeer, barer, butikker og gallerier. Kun de færreste turister når til Kadiköy. Til gengæld er der mange hipstere, kunstnere og tyrkiske og udenlandske studerende. Kadiköy er et mekka for madelskere. Besøg fx gaden Güneşlibahçe Sokak, hvor du finder et hav af tavernaer og fiskerestauranter. Gå også en tur i den lille hyggelige gade Tellalzade Sokak med de farverige huse og antikvitetsbutikkerne. Hop en tur på den gamle sporvogn, som kører fra Kadiköy til Moda og slut dagen her med en øl i solnedgangens skær.

For at komme til Kadiköy skal du tage færgen over Bosporus-strædet (ca. 25 min.) eller en taxi over den nye hængebro.

Tre Istanbul-klassikere:

1. Hamam – bad på tyrkisk

Et besøg i et traditionelt hammam er et must. Glæd dig til at blive skrubbet igennem på ægte tyrkisk maner. Det er en smule grænseoverskridende, men også en stor oplevelse. Mange af Istanbuls hamammer er smukt indrettede med hvælvede lofter, sirlige mosaikker og marmor fra gulv til loft. Prøv fx det stilige Kilicalipasa Hammam eller det over 500 år gamle Galatasaray Hammam (begge i Beyoglu). Vær ekstra god ved dig selv forlæng besøget med en gang massage.

2. Grand Bazaar

Den sagnomspundne Grand Bazaar er med sine labyrintiske gyder og spraglede markedsliv (stadig) en super eksotisk oplevelse. Vær dog forberedt på store horder af turister og masseproducerede souvenirs. Snyd ikke dig selv for en kaffepause i den lille, legendariske cafe, Halicilar Sokak, midt i basaren.

3. Sejltur på Bosporus-strædet

En sejltur op gennem Bosporus-strædet er et skønt afbræk fra det pulserende byliv og en fantastisk måde at opleve Istanbul fra vandsiden. Mange af turbådene og færgerne sejler fra havnen i Eminönü.

 

Istanbul by night – Her skal du gå ud

Indbyggerne i Istanbul elsker at gå ud. Nattelivet i byen er i verdensklasse, og du kommer helt sikkert ikke til at kede dig. Start aftenen med en sun downer på tagterrasse-baren 360. Spis, dans og drik på mavedanserrestauranterne Nomads eller Arabesque og forsæt festen på en af byens hippe natklubber. Vælg fx en af de fede open air-klubber i bydelen Odiköy. Alternativt kan du slutte dig til folkemængden i restaurantgaden Nevizade Sokak, som altid er proppet med fest- og madglade gæster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Drinks med jetsettet på open air-klubben Reina

Nomads – Mavedans og vin ad libitum

Hvis du synes, kombinationen af mavedans, kulørte lamper og et overrislet klientel, lyder som en fæl turistfælde, så skal du tro om. Danserestauranter med folkloristisk underholdning er et hit blandt Istanbuls overklasse og en fantastisk måde at spendere en aften i byen. Da Elektronista lørdag aften gæster Nomads, er der fyldt til randen af lokale. De opmærksomme tjenere sikrer, at en lind strøm af vin og raki (anisbrændevin) finder vej til vores glas, og mavedansere (af begge køn) sørger for underholdingen. Alle er enige om at have en fest, og vi har knap spist os igennem det overdådige udvalg af tyrkiske specialiteter, før størstedelen af aftenens gæster er på dansegulvet.

Reina – drinks med jetsettet under åben himmel

Vi vælger at slutte natten på open air-klubben Reina, som ligger ved vandet lige under broen til Asien. Her kan du drikke drinks under åben himmel og mingle med Istanbuls jetset. Den imponerende klub rummer hele 5 restauranter, dansegulv og adskillige barer, hvor stjerner som U2, Daniel Craig og Kylie Minogue har slået deres vej forbi.

Her skal du spise og hænge ud

Cafe Otto Cihangir – Hæng ud med Istanbuls kreative klasse

Cool og afslappet café tæt på Taxim-pladsen. Det perfekte sommer-hangout, hvor du kan mingle med Istanbuls kreative klasse.

Midpoint – Frokost med byens bedste udsigt

Moderne cafe med to store terrasser. Den ligger lige ved den store shoppinggade İstiklal Cad. i Beyoglu. Spis frokost og drik (store) mojitos med skøn udsigt over Beyoglu og Bosporus-strædet. Vælg den øverste terrasse, hvis den er åben. Populær blandt lokale.

Fiskesandwich ved Galata-broen

Lige ved siden af Galata-broen finder du Beyoglus berømte fiskemarked samt en række interimistiske restauranter, der serverer seafood og lækre, frisklavede fiskesandwich. Med sine opskruede priser har det udviklet sig til lidt af en turistfælde, men stemningen er stadig super og beliggenheden lige ved vandet helt perfekt. Du kan også vælge at spise på en af de mange små restauranter, der er indrettet under selve broen.

Kebab

En tur til Istanbul er ikke komplet uden en god kebab. Udvalget er enormt. Slå dig ned ved en af de mange små gadeshops eller vælg luksusversionen på fx Zübeyir Ocakbasi (tæt på Taxim-pladsen) eller på tagterrassen på restaurant Hamdi i kvarteret Eminönü.

Gourmet i Istanbul

Istanbul er et mekka for foodies – også når det gælder gourmetrestauranter. Elektronista valgte den prisbelønnede Mikla, der ligger på toppen af hotellet Marmara Pera i Beyoglu. Her får du moderne tyrkisk mad i topklasse – og en fabelagtig udsigt over Istanbul!

Friskpresset juice på gadeplan

Har du brug for en energiindsprøjtning, så stop ved en af de mange juiceboder (særligt i Beyoglu). Her kan du få friskpresset frugtjuice to go for under 5 kr. Forkæl dig selv og gå efter granatæbleversionen.

 

Det skal du shoppe

Tyrkiske specialiteter som lokum (Turkish Delight) og Baklava, smukke mosaiklamper og lækre kelim-tæpper er skønne klassiske Istanbulkøb. I undergrundspassagen ved Galata-broen kan du få gadgets og elektronik (og våben) til spotpriser. Få fx sat et panserglas på din mobil for under 100 kr. I Kadiköy og Cucurkuma kan du gå på jagt efter skøre loppefund. Obs. Der er bly i glasuren på meget af den smukke keramik, der sælges overalt i Istanbul, så brug det ikke til madvarer.


4-APPBEFALINGER TIL ISTANBUL

BiTaksi – Kend taxiregningen før, du kører
Med BiTaksi slipper du for at komme til at betale for meget for taxituren. App’en kan beregne, hvor lang tid, det tager at komme fra A til B, og hvad turen kommer til at koste. Du kan også se, om der er ledige taxier i nærheden og bestille din taxi over app’en.

iOS og Android

Street Art Istanbul – nede med gadekunsten
Gå på opdagelse i Istanbuls street art, og se hvad der rør sig på gadens kunstscene. Med app’en i hånden kan du se, hvor de fedeste værker er og læse om kunsterne bag tags’ne. Hvis du opdager noget cool street art, der ikke allerede er i app’en, har du desuden mulighed for selv at uploade det.

iOS

Booking.now – Last minute hotelbooking
App’en er genial til dig, der først booker dit hotel i sidste øjeblik. Du kan kun booke på selve rejsedagen eller dagen før afrejse. Til gengæld får du særlige ’last-minute-rabatter’. App’en har en lækker kortfunktion, der gør det nemt at finde et hotel i netop det område, du ønsker at bo. Vi brugte den til at få rabat på Hotel Pera Palace.

iOS

Check ind på mobilen
Med Turkish airlines app kan du checke ind via din mobil, se afgangstider og vælge dit favoritsæde på flyet.

 

iOS og Android

Faktaboks:

Turkish Airlines og Pegasus Airlines flyver direkte til Istanbul (ca. 3 timer 15 min.)

Priseksempler:
Prisniveauet er generelt lidt lavere end i Danmark.

Taxi fra lufthavn til centrum (ca. 1 times kørsel) ca. 50 TL (ca. 160 kr.)

Billet til metro eller sporvogn: 4 TL

Friskpresset appelsinjuice i en gadebod ca. 5 kr.

Frokost på cafe ca. 70 kr.

Mavedanserklub med middag og vin, øl og brændevin ad libitum: ca. 600 kr. per person

Hamam-bad fra ca. 150 kr.

Indgang til fx Aya Sophia eller Topkapi-paldset: 30 TL

Folklore-show med mavedansere, middag og vin og øl ad libitum- ca, 80 euro

Middag på gourmetrestaurant, Mikla med vin og retter – ca. 700 kr. per person

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twelve − 6 =

No Comments Yet.