Her er verdens grønneste smartphone

2 Min læsning

Af Leif Bomberg

Fairphone 2 bliver fremstillet af materialer, der kommer fra miljøgodkendte miner. Alle komponenter og telefonen selv fremstilles på fabrikker med ordentlige arbejdsforhold.

Fairphone 2 2

For et par år siden fik det hollandske Fairphone projekt en del omtale, fordi der her var tale om markedets første miljørigtige og socialt ansvarlige mobiltelefon.

Fairphone kom da også på markedet i nogle enkelte lande med en Androidbaseret telefon, hvor man havde kontrol med, hvordan råvarer – f.eks. sjældne metaller – blev hentet i afrikanske miner.

Desuden garanterede Fairphone, at komponenter og telefon blev samlet af folk, der havde fornuftige arbejdsforhold og fik en ordentlig løn ved samlebåndene.

Siden var der tavshed omkring Fairphone. Indtil nu.

Anden generation er nu på vej. En langt bedre telefon rent teknisk – og med en række nye interessante features, der gør Fairphone 2 endnu mere grøn og genbrugsvenlig.

fairphone 3

 

En række centrale elementer i telefonen kan nemlig nemt udskiftes – lidt ligesom LEGO klodser. Det gælder f.eks. for skærmen, processoren, kameraet, batteriet og højttaleren.

Meningen er, at folk skal lade være med at smide deres telefon i affaldet, blot fordi den er blevet for gammel, eller en enkelt del ikke fungerer.

Fairphone vil gerne have, at folk bruger deres telefon i meget længere tid – og så udskifter eller opgraderer komponenterne til f.eks. bedre display eller hurtigere processor. De gamle dele tager Fairphone 2 forhandleren imod og sørger for et miljørigtigt genbrug af dem.

Det er det modsatte af, hvad mobiltelefon industrien ellers gør. Her gælder det om hele tiden at udvikle nye smartphone modeller, så forbrugerne køber nyt – og produktionen kan holdes oppe.

Ydelsesmæssigt vil den nye Fairphone 2 næppe få blodet i kog hos mobil entusiaster, men den leverer, hvad det store flertal af købere gerne vil have.

Det vil sige en 5 tommers skærm i HD kvalitet (720 punkter), en 4-kerne Snapdragon 801 processor, 2 GB RAM, 32 GB lager (kan udvides via MicroSD kort) og et bagudrettet kamera på 8 megapixel. Ikke et ord om et fremadrettet kamera til bl.a. selfies, men det er der.

Fairphone 2 kan bestilles via nettet nu til priser fra 525 euro – knap 4.000 kroner.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − 9 =

No Comments Yet.