FACEBOOK VIL SELV LAVE EN FACEPHONE

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Rygterne om at Facebook brygger på deres helt egen Facebook mobil tager til. Lige nu forlyder det fra New York Times, at Facebook hyrer tidligere Apple folk som før har arbejdet med iPhone og at vi kan forvente at se en Facebook så tidligt som næste år. Elektronista giver dig et hurtigt overblik over situationen.

Mere og mere Facebook trafik flytter over på mobile devices som Facebook endnu ikke har formået at tjene penge på. Lige nu har Facebook 901 mio brugere på verdens plan. Hver måned benytter 488 mio en mobil platform til Facebooks tjenester.

App’en er gratis, og der er praktisk talt ingen annoncer eller andre indtægtsstrømme. En Facephone kunne give Facebook muligheden for meget mere kontrol over brugerens mobile oplevelse og dermed også muligheden for at målrette annoncer og integrere Facebook i hele smartphone oplevelsen.

16 årige Jay Moons bud på en Facephone skærm

Hvorfor skal Facebook gøre noget ved mobilplatformen?

Facebooks største svaghed er mobile. De var sent ude med en mobil app og har siden fået kritik for deres apps. Mest problematisk er det dog at Facebook ikke endnu har nævneværdig indtægt på mobile platforme.

Facebook halter bagefter på iPhone. Konkurrenten Twitter er til gengæld tæt integreret med iPhone så det er nemt at sende tweets og billeder uden at skulle downloade en decideret Twitter app.

Hvorfor kan en Facephone være en god idé? 

Facebook har allerede styr på nogle af de vigtige elementer som indgår i en mobiltelefons styresystem som f.eks. kontakter, kalender, beskeder, chat, fotoalbum og en populær kamera app i det nyligt opkøbte Instagram. En stor appstore er også under udvikling.

Facebook kunne også springe over hvor gærdet er lavest og købe deres egen smartphone producent. Lidt som Google lige har gjort med Motorola. Et oplagt bud kunne være Blackberry producenten RIM der de sidste par år været på katastrofekurs og dermed skulle være lige til at plukke.

Der har allerede i længere tid gået rygter om at Facebook allerede sammen med HTC arbejder på en smartphone som går under kodenavnet Buffy.

Andre rygter taler om at Facebook allerede går og lurer på at købe norske Opera som står bag browsertjenester hvoraf den populære Opera Mini allerede er specifikt til mobil. En Facebook browser indlagt i Facephonen ville knytte brugeren endnu mere til Facebook økosystemet og fri Facebook fra afhængighed af browsere som Chrome, Mozilla og Firefox.

Facebook vil gerne have annoncer ud til de mobilebrugere og en Facephone ville kunne åbne en direkte kanal. I praksis kunne telefonen blive solgt utrolig billigt som vi f.eks. ser med Amazons Kindle, hvor det tabte senere hentes ind på contentsalg og annoncer.

En Facephone ville ikke nødvendigvis være en direkte konkurrent til iPhone, men snarere til Android som lige nu godt fat i det man kalder low end markedet. Ofte de unge og de meget prisbevidste.

Men Facebook står overfor en stor opgave. Det er kompliceret at bygge hardware. En lille justering kan påvirke hele systemet. Virksomheder som har bygget mobiler i årevis laver stadig store fejl som vi f.eks. så med iPhone 4’s antenneproblemer.

Elektronista tester social media telefonen INQ1 i 2009 med skuespiller Kevin Spacey

Den første telefon som fik prædikatet “Facebook phone” kom fra brandet INQ.  Social media telefonen INQ1 vandt i 2009 mobilbranchens Oscar for Best Phone til World Congress. Hvad tænker du? Vil du kunne finde på at købe en Facebook telefon?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twelve + eleven =

2 Comments
 • Maria K
  juni 1, 2012

  Aldrig i livet er mit umiddelbare svar, til spørgsmålet om jeg ville købe en Facebook Phone :)
  Facebook er jo bare min sladderkanal, som på ingen måde burde fylde mere i mit liv. Jeg er i hvert fald en af dem fra low end markedet som slet ikke er overbevist.

 • Michael Bay
  januar 4, 2015

  Jeg tror heller aldrig den kom ud ;)