17 digitale trends du skal holde øje med i 2014

6 Min læsning

Elektronista overvåger hele tiden både små og store digitale trends. Vi har her samlet en liste over de strømninger, du skal holde særligt øje med i 2014. Vil du vide mere om digitale trends kan du taget et kik på Elektronista’s trend foredrag.

Af Christiane Vejlø @christianevejlo

Tjek også Elektronista trend podcasten fra Radio24syv og Elektronista om trends i Go Morgen Danmark.

DIGITALE TRENDS DU SKAL KENDE I 2014

Screen Shot 2014-01-02 at 1.08.17 PM

1. Wearables– altså teknologi som vi har på kroppen. Smart watches, briller med kamera og teknologi, smartphones som måler os og Go Pro kameraet som sidder på kroppen mens vi dyrker sport. Mange producenter vil komme med deres bud på wearable technology og Apples ventede iWatch kan komme til at spille afgørende rolle. Forvent også en masse apps som trækker på samme trend.

2. Digital Health– Teknologien måler kroppen og kommer til at spille en større rolle i forhold til vores sundhed. Der bliver lavet forsøg med Skatcomputeren Watson bruger nu sin computerkraft til medicinske udregninger. App’en glow hjælper med at udregne kvindens graviditetschancer og tilbyder forsikring som betaler fertilitetsbehandling, hvis hun ikke er gravid indenfor 1o måneder.  Lyt til Elektronista podcasten om et sundhedssystem under digital forandring.

samsung-galaxy-s-iv-eye-scroll-tracking3. Navigation med kroppen– der kommer mindre og mindre imellem mennesket og teknologien. Hvor vi før skulle trykke på knapper er det nu touch. Og vi er på vej til en verden hvor vi kommer til at styre vores gadgets mere med stemmen, øjnene og bevægelser. Microsofts Kinect controller, Samsungs Galaxy eye tracking, Siri voice styring på iPhone er nogle eksempler og der er mere på vej.

4. Everything mobile- alt flytter mobilt. Alle skærme kommer til at give adgang til det samme indhold og det er dermed vigtigere hvilken skærm der er i nærheden end hvilken slags skærm det er. Brugerne ønsker nem og sømløs adgang og vi vil kunne forsætte på den nye skærm, hvor vi slap på den gamle. Der er indholdet som er i centrum og det vi vælger. Skærmen er blot vejen dertil.

5. Smart Cars– Biler er den originale mobile gadget. Her vælter der teknologi og digitale tjenester op overalt. Hotspots, apps, store skærme, entertainment systemer, lokationsbaserede tjenester, navigation og augmented reality med heads up display på selve forruden. Google arbejder videre med deres førerløse biler og Tesla fører med verdens lækreste elsportsvogne. Se video om fremtidens bil. 

2013-Tesla-Model-S-cockpit

 

6. Realtid-  vi handler i højere og højere grad i nuet på nettet. Chat er hurtigere end emails. Snapchat er mere aktuelt end sms. Twitter er hurtigere og mere up to date end Facebook. Vores Instagram billeder skal have hashtagget #latergram hvis det er et billede som ikke lige er taget. Brugerne begynder at tænke over den personlige historie de lægger på nettet og behovet for tidsindstillet “auto delete” er stigende. Et billede vi sender ud idag er ikke relevant i morgen. Hvorfor ikke bare køre det hele i realtid lige nu og her?

twisty-tv-samsung-shows-off-worlds-first-curved-oled-screen_37. Fladskærme smarte, skarpe og bøjede- Vi snakker ikke længere om 3D (hvem bruger overhovedet den funktion?). Nu handler det om 4K-ultra mega vild HD kvalitet. Og skærme som er buede, så man bliver “slugt” mere ind i billedet. Samtidig bliver fjernsynene rigtig smarte. Ikke nødvendigvis ved producenternes egne smarttv løsninger, men via det stigende antal bokse som vi slutter til tv’et. Smartphonen er på vej til at blive tv’et bedste ven.

8. Den personlige computer- Farvel til den stationære og halløj til det bærbare. En computer skal kunne tages under armen og allerhelst i lommen. Mobil er det nye stort. Og vi kommer til at se flere tynde og lette hybrider, der kan bruges som en laptop men ligner og agerer som en tablet. Det myldrer frem med tastaturer til tablets.

nest-protect-smoke-alarm-e1382721951805

9. Home Gadgets- Vi skal til at vinke farvel til gammeldags røgalarmer og sige goddaw til intelligente målere, som holder øje med både røg, Co2, lys og varme. Lyset og låsen kommer vi til at styre fra vores smartphone. Og vi gider ikke længere grimt, funktionelt design. Home gadgets skal være lækre. Firmaet Nest sætter standarden.

3D-print10. 3D print- Vi kommer til at se 3D printere til få tusinde kroner. Designere, hobby folk og helt almindelige husholdninger vil kunne skanne og printe objekter i 3D. Videnskabsfolk arbejder på at printe 3D organer og udvikle 3D printet mad.

11. Hverdagsprogrammering- Der er tjenester og produkter på vej hvor brugeren i høj grad selv kan personificere og tilrette et produkt til eget behov. Det handler om programmering men for brugeren vil det være nemme systemer som en slags opskrifter eller byggeklodser, der sættes sammen uden programmeringskundskaber. IFTTT er et godt eksempel på en tilgængelig løsning der gør det muligt at få apps til at spille sammen. F.eks. hver gang jeg taget et foto skal det automatisk havne i min Dropbox.

12. Digital betaling- vi danskere har taget mobile netbank apps og pengeoverførselsapps som Mobile Pay til os. Der er flere mobile betalingsløsninger på vej og 2014 bliver formegentlig året hvor teleselskabernes 4T sammenslutning kommer med deres bud på en mobil måde at betale på online og med pengeoverførsel.  Læs mere om mobilbetaling.

13. Skyen- Hvorfor have dokumenter, billeder og musik på computeren? Det hele skal op i the cloud hvor vi kan få adgang til det fra alle vores mobile devices som nu i højere grad er vinduer til alt content end knyttet til en særlig adfærd. Vi vænner os til at nogle cloudtjenester koster penge.

big-data14. Data- Der er masser af det, nu gælder det om at få styr på det og brugt det til noget fornuftigt. Virksomheder investerer indsamling af data og i analyseafdelinger som kan håndtere dem. Som borgere bliver vi mere bevidste om at regeringer og virksomheder har adgang til de spor vi efterlader os på nettet.

app_drivr15. Super Service– Tiden er løbet fra selvtilstrækkelige virksomheder som sætter salg før kunden. Det gælder om at vinde brugerens gunst ved at overraske med super service og tjenester som er tilpasset brugerens helt særlige personlige situation. Taxi konkurrenten Uber eller den danske version Drivr er et godt eksempel hvor kunden for en lidt højere pris får ekstrem premium service og pålidelighed. Vi kommer til at se mange eksempler på virksomheder, som gør uopfordrede gode gerninger for deres kunder, og de tjenester som vil få rigtig stor succes er dem som tager udgangspunkt i et problem, som kan løses eller noget der kan forberedes markant. Disruption er et nøgleord. Gamle brancher må forny sig eller dø.

16. Det visuelle web- Internettet startede med ren tekst, men i takt med den øgede båndbredde er nettet blevet visuelt. Vi kommer til at se flere sider som kommunikerer efter motto’et “show it don’t tell it” og istedet for tekst bruger infografik, foto og video. Den korte introduktionsvideo som på få minutter fortæller hvad et produkt eller en tjeneste kan bliver mere og mere standard og en genre der udvikler sig.

House-Of-Cards17. Original Content-  Tv stationerne ryster i buskerne. For streamingtjenester som Netflix vil producere mere og mere eget indhold som aldrig kommer forbi en tvkanal men istedet får premiere direkte på streamingtjenesten. Tid brugt på on demand tjenester vil stige og brugerne vil fortsætte med at droppe eller nedskære kabelpakkerne.

Elektronista overvåger hele tiden både små og store digitale trends. Vil du vide mere om digitale trends kan du tage et kik på Elektronista’s trend foredrag.

 

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × five =

3 Comments
 • Aslak Gottlieb
  januar 3, 2014

  Fed liste! Tak for den. 2014 bliver også et år med reform af folkeskolen. Nu er Elektronista jo et livsstilsforum, men forestil jer en skole uden kridtstøv der tager digitale trends alvorligt og eksperimenterer med teknologien i den pædagogiske praksis: Infografik fremfor tekst; eleverne som hverdagsprogrammører; forskellige skærme til forskellige situationer – feltundersøgelser i biologi, tavleundervisning, instruktionsvideo i gymnastiksalen …; forbrugsbesparelser med brug af gadgets og intelligent håndtering af data om elevers færdigheder. Fortsæt selv listen og opfat dette som en opfordring, @christiane, til at tematisere den digitale skole på Radio 24syv. Godt Nytår!

 • christiane
  januar 6, 2014

  Hej Aslak

  Fedt tak! Det skal jeg helt sikkert lave noget på! Smider du mig ikke lige en mail?

  Christiane

 • Kevin Cui
  juli 15, 2017

  We are professional manufacturer of the mentioned above “Smarte vinduer “, power off-opaque, power on-transparent, anyone who is interested please contact us at http://www.oypdlc.com