#6 Del og Like: Usynlige kvinder – Med livet som indsats

4 Min læsning

I Del & Like #6 dykker Christiane Vejlø sammen med panelet ned i de digitale blinde vinkler og undersøger den data der mangler – eller ligefrem er usynlig. Del og Like er en podcast om de digitale dilemmaer, som vi alle forholder os til i hverdagen. Den er lavet i samarbejde med ADD projektet.

Er du kvinde, så kender du det nok. Masser af ting i hverdagen som bare ikke rigtig passer. Havehandsker, headsets og mobiltelefoner er til den store side. Hvis du er læge eller politibetjent, programmør eller pilot, så oplever du formodentlig også jævnligt, at folk antager du må være en mand.

Men vidste du at kvinder har 42% har større chance for at komme alvorligt til skade i et biluheld, fordi biler er designet til mænd? Eller langt højere risiko for at dø ved et hjertetilfælde fordi kvinders fysiske symptomerne bliver betegnet som “atypiske”?

Det er virkeligheden for kvinder. Men det er en usynlig virkelighed. Og det har vi lavet en podcast om.

For når det kommer til data, og selvom vi har adgang til utrolig meget af den, så er den på mange områder fyldt med blinde vinkler eller helt mangelfuld. Og spørgsmålet er vel så, om man kan kalde noget atypisk, hvis det drejer sig om halvdelen af verdens befolkning?

Journalist og forfatter Rikke Viemose til bogen ‘Nu taler jeg’ og professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS Mikkel Flyverbom er dagens panel i Del og Like, der handler om de blinde vinkler, som eksisterer i vores samfund og tager udgangspunkt i Caroline Criado Perez’ bog om data bias. 

Væsentlig information om kvinder er gennem hele verdenshistorien notorisk blevet overset, ignoreret og udelukket i både forskning, design, byplanlægning, film, litteratur, økonomi og arbejdsliv. Manden, hans krop, hans væsen, hans køn og hans navn har været den standard samfundet er blevet bygget ud fra. 

Den franske tænker og forfatter Simone de Beauvoir pegede allerede på dette fænomen i bogen “Det andet køn” fra 1949. Her viser hun hvordan manden er blevet betragtet som standard og kvinden som undtagelsen.

Kvinder er usynlige, når det kommer til data og i udvikling af produkter er det overraskende ofte mandens krop, der er udgangspunktet. Det har masser af negative konsekvenser, når der er ulighed i data.

Vidste du eksempelvis at ud af de 50 mest brugte ekspertkilder i danske medier, var kun 6 kvinder, og ingen var i top 5. At 437 ord har en hankønsendelse, mens kun 128 har en hunkønsendelse, at tre ud af fire kunstnere spillet i radioen i DR er mænd, og at kvinder stifter 25% af nye virksomheder, men kun modtager kun 1-2 procent af investeringer?

Uligheden er til at få øje på overalt i samfundet. 

Dagens panel fortæller også om egne oplevelser og forholder sig til, om der er forskel på hvem af de mandlige og kvindelige universitetsstuderende, som tager mest taletid, om de blinde vikler i fødselsdagsportrættet i Politiken af Pernille Rosendahl, om der er forskel på at færdes i byrummet alt efter om du er mand eller kvinde, og hvorfor det er sejt at være en drengepige, men dårligt at være en tøsedreng.

I Caroline Criado Perez bog Usynlige kvinder bliver der dykket ned i masser af eksempler omkring ulighed i data og Mikkel Flyverbom, der selv fik bogen af sin datter, mener, at der er masser af grunde til forholde sig til de komplekse problemer med stor nysgerrighed.

Rikke Viemose fortæller om, hvorfor hun siger nej til at stryge sin mands skjorter, og hvordan hun blev set på som hustru, da hun flyttede til Moskva i forbindelse med sin mands arbejde, selvom hun også selv arbejdede freelance.

I dagens episode spørger Christiane Vejlø også Ph.d. og underviser på DTU Roberta Sinatra om de forskellige forventninger til køn og data, der er i forskningen – hvor der er stor forskel på, hvor mange citationer og udgivelser af forskningsartikler du får, alt efter hvilket køn du har. Findes løsningen gennem algoritmer og kan det korrigere den bias, der eksisterer i dem?

Der er masser af dilemmaer i data og dagens episode stiller skarpt på nogle af de konsekvenser, der gør halvdelen af befolkningen usynlig. 

Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Ninette Birck og Elektronista Media for Algoritmer, data og demokrati projektet. 

Lyt ved at søge på podcasten Del og Like i din appstore. Programmerne udkommer også i podcasten Elektronista, som du finder gratis samme sted. Hvis du vil dele dit eget digitale dilemma eller har forslag til emner finder du @christianevejlo på både Twitter og Instagram.

Shownotes fra episode #6:

Rikke Viemose’s bog Nu taler jeg.

Mikkel Flyverboms bog Digital Prism.

Caroline Criado Perez’ bog Usynlige kvinder.

Mikkel Flyverbom anbefaler podcasten Dronningeriget.

Panelet snakker om Politken’s fødselsdagsportræt af Pernille Rosendahl.

Samsungs skøre reklame med en kvinde, der løber alene midt om natten.

Krasnik og Leine’s metoo-snak. Artikel fra Weekendavisen om shitstormen.

En anbefaling af mandlig rollemodel, der har lige dele nuttede dyr og stærke pointer om mandens rolle: Herlige Svend på Instagram.

Helle Thorning Schmidt bog Blondinens betragtninger.

Læs mere om:

Racistiske algoritmer favoriserer unge, hvide mænd.

Er du kvinde? Så er din bil ikke så sikker, som hvis du var mand.

Ligestilling handler ikke kun om hvad vi gør, men også om, hvad vi siger.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − 6 =

No Comments Yet.