Smart produkt måler luftkvaliteten i din bolig

3 Min læsning

Elektronistas Karen Grønkjær har haft produkterne Aware og Sense+ til måling af luftkvalitet og luftrensning installeret i sit hjem og giver her et indblik i sine oplevelser.

Jeg bor i et meget lille hus med brændeovn, to teenagedrenge, konstant tændte PC’er, mange skærme, masser af stearinlys, mados og stue i ét og værelse-vaske-tørrerum i kælderen. Derfor tænkte jeg, at det var oplagt at kigge nærmere på indeklimaet. Som ingeniør og bioanalytiker betyder ”kigge nærmere på” at måle i en statistisk repræsentativ periode med valideret udstyr.

Produktet Aware fra Blueair giver mulighed for at måle luftens indhold af VOC, CO2-ækvivalenter og PM2.5.

VOC er Volatile Organic Compounds eller flygtige organiske forbindelser. Indenfor kommer disse fra fx maling og lak, gulvtæpper og fra rengørings og personlige hygiejneprodukter som luftfriskere og kosmetik. Desuden giver aktiviteter som printning, afbrænding af træ og rygning udledning af VOC.

CO2 eller kuldioxid findes helt naturligt i jordens atmosfære og et menneske udånder ca. 450 L pr. dag. CO2 er ikke et problem i sig selv, men man måler CO2, fordi det er en god indikator for forureningen fra andre mennesker. Ved et højt CO2-niveau er der en større risiko for smitte af sygdomme og utilfredsstillende temperaturforhold.

PM2.5 er partikler med diameter på 2,5 mikrometer eller mindre. Et gennemsnitlig menneskehår er 70 mikrometer, så altså meget små partikler. Problemet med dem er, at de er svære at se, og at de indåndes og kan sætte sig i de yderste dele af lungerne. Disse partikler stammer blandt andet fra bilos og industri, men også fra husdyr, stearinlys og brændeovnen.

Jeg vil ikke gennemgå skadevirkningerne af at leve i forurenet luft, men kan henvise til http://www.indeklimaportalen.dk/luft. Symptomerne kan være irritationer i øjne, næse og svælg, hovedpine og forværring af astma.

Jeg startede mine målinger i kælderen, hvor jeg er mest bekymret for klimaet. Målingerne viste ikke kritiske værdier, men det var muligt at se udsving på døgnet, om der var personer i rummet, og om der blev luftet ud. Aware målte en uge, inden jeg tilsluttede rense-enheden Blueair Sense+.

Blueair Sense+ renser luften ved at cirkulere den forbi nogle filtre, HEPASilentPlus™ , der både kan fjerne små partikler og den gasformige forurening. Den kan køre på tre levels alt efter ønsket effektivitet. Man kan vælge level via app’en eller med den cool bevægelsessensor.

Der er en app tilgængelig, hvor man både kan følge målingerne og regulere ydeevne på Sense+.

Jeg kan pga de lave værdier ikke afgøre, om tilslutning af Sense forbedrede indeklimaet. Men jeg kan vurdere design. Den er pæn, og jeg synes, at den som lovet er støjsvag. Begge dele er vigtigt, da den for at virke efter hensigten, skal stå ret centralt og være tændt 24/7.

Jeg fandt heldigvis ud af, at jeg ikke har behov for endnu en luftrenser. Jeg har nemlig allerede en affugter kørende i kælderen, og jeg kunne se at affugtning var det vigtigste i vores hus. Kælderfugt er et større problem end trafikos her på en stille villavej i Stensballe. Selv i stueplan, hvor alle sko og brændeovn befinder sig, var luftkvaliteten ok.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

five × 5 =

No Comments Yet.