DIGITAL KULTURHISTORIE – DET FØRSTE COMPUTERSPIL?

2 Min læsning

Af Anne Mette Beck

Med serien Digital Kulturhistorie vil vi give dig en kulturel lyn-indføring i historiens digitale højdepunkter. Vi starter med spil. Vi ser på hvad der skete i verden på det tidspunkt et udvalgt spil havde sin storhedstid og hvorfor netop det spil er blevet en vigtig del af den digitale kulturhistorie. Betragt det som en service til dig, der gerne vil score lidt point næste gang du er til fest med dine bedste nørdevenner eller som lidt nostalgi til gameren.Vi vil rigtig gerne også høre om dine store spiloplevelser.

Vi starter waaaay back, næsten 50 år tilbage. Helt tilbage til det år, hvor Marilyn Monroe blev fundet død og The Beatles udgav deres første single, Love Me Do. Spillet jeg snakker om er Spacewar! Spacewar! er et af de første kendte computerspil og så dagens lys helt tilbage i 1962. Det blev lavet på noget så eksotisk som en computer med navnet Programmed Data Processor-1, der ikke just ligner nutidens små og handy netbooks, der er lige til at smide i håndtasken. For at sætte det hele lidt i perspektiv, var computere på denne tid på ingen måder hvermandseje og var på størrelse med et køleskab. Det vi i dag kender som en stationær PC, altså den personlige computer, var først billig nok at producere så normale mennesker havde råd til den, i 80’erne, altså tyve år senere. Til gengæld ejede 90% af den amerikanske befolkning på daværende tidspunkt et fjernsyn.

1962 var også året, hvor man første gang stødte på tegneserie The Incredible Hulk, som må siges at være betydeligt mere actionpræget end Spacewar! var. Derudover kom en kvinde i Housten under kniven som den første til at få opereret silikoneimplantater i sine bryster og den allerførste Wal-Mart butik åbnede, som sidenhen har været kilden til evigt morskab i form af hjemmesiden People of Walmart.

Om Spacewar! bragte ligeså megen morskab er ikke til at sige. Basalt set er det et 2-player spil, hvor hver spiller styrer et rumskib, der skal skyde modspilleren ned. Hvis du vil være helt fremme i skoen, kan du faktisk prøve spillet lige her.

Grav frem i minderne og fortæl os, hvad er dit første spilminde er? Hvad enten det er på arcade på grillbaren, Game Boy, Nintendo eller PC.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − ten =

2 Comments
 • Lars Sommer
  marts 31, 2011

  Mit første møde med computerspil har været da jeg var helt lille. Game’n’Watch! Ikke blandt de første computerspil, men i hvert fald blandt de sejeste for sin tid!

  Billedet er lånt fra MichaelKnak.dk
  http://michaelknak.dk/wp-content/uploads/2010/08/game-and-watch_donkey-kong.jpg

  Min far havde købt sådan en lige da de udkom, og jeg mindes det var 1100 kroner (tilbage i starten af 80’erne). Helt fantastisk maskine, virker i øvrigt stadig og er i PERFEKT stand.

 • Anne Mette
  april 5, 2011

  Whau Lars, den må vel nærmest være antik efterhånden :D

  Noget af det første jeg kan huske, må være fra start 90’erne, hvor min bror fik sådan en her http://www.tvspil.dk/cgi-bin/info/info.cgi?SMS2 – en Sega Master System II, oh yeah!