Ditch din smartphone til fordel for et gammeldags vækkeur

3 Min læsning

Artiklen bliver også bragt i Månedsmagasinet IN. 

Søvnforskere mener, at vi bør holde smartphonen ude af soveværelset. Den ødelægger søvnen og gør os mindre innovative og veloplagte. Det er derfor tid til at gå oldfashion med et vækkeur. 

En god nats søvn er essentiel for, at vi kan koncentrere os, være opmærksomme, kreative, sociale og sunde. Men der meget, der tyder på, at vi i disse år er begyndt at sove både mindre og markant dårligere, end vi har gjort tidligere – og synderen er blandt andet din smartphone.

Du elsker din smartphone, men den ødelægger altså din ZzZZZzz. Brug af smartphone, iPad eller lignende som LED-lys, tv eller computer inden eller under sengetid er forbundet med dårligere søvnkvalitet ifølge en undersøgelse, hvor forskere ved hjælp af en smartphone-app monitorerede den daglige skærmtid hos over 650 voksne.

Forskning foretaget af to studerende fra RUC peger på samme tendens; computere og arbejdsmails i sengen forringer vores søvn markant, fordi vores lysreguleringsmekanismer og melatoninproduktion i hjernen forstyrres af det kunstige lys fra skærmene. Teknologi og elektronik i soveværelset forkorter dermed søvnen og gør os uoplagte, mindre innovative og kreative dagen efter.

Derudover skal hjernen også bekæmpe trangen til at tjekke smartphonen, når den nu alligevel lige ligger der på natbordet, hvilket du i princippet aldrig bliver færdig med: Facebook, Twitter, Gmail, Instagram, Candy Crush, Snapchat, Tinder, LinkedIn og så videre – og så forfra. De fleste af os har dog en ide om, hvor ofte vi tager vores telefon op, hvor mange gange vi tjekker den, eller hvilke apps vi bruger mest. De fleste af os har derfor også brug for et realitetstjek, for vi er ofte ikke klar over, hvor stor en tidsrøver vores smartphone egentlig er. Typisk tjekker vi vores smartphone 39 gange om dagen.

Det kan du gøre for at sove godt – og samtidig blive vækket om morgenen

Søvnforskerne mener, at man bør holde de aktive medier ude af soveværelset, idet de altså ødelægger den rolige atmosfære, der bør være i et soveværelse. Men de fleste af os bruger jo standardfunktionen på smartphonen – alarmen – til at vække os om morgenen. Så hvad så?

Imran Rashid, der er speciallæge i almen medicin, forfatter til bestselleren ‘SLUK – kunsten at overleve i en digital verden‘, innovationschef på Aleris-Hamlet Privathospitaler og stifter af foredragsvirksomheden Sunddigital.dk foreslår i den forbindelse, at du køber køber et gammeldags vækkeur og lader telefonen op i stuen.

Elegant genopfindelse af glemt dagligdags objekt

Du bør altså ditche smartphonen og gå oldfashion med et gammeldags, men genialt vækkeur. Designet af det franske brand Lexon, er FLIP LCD-vækkeuret af Adrian og Jeremy Wright en elegant genopfindelse af et ellers glemt dagligdags objekt. Designet med brugervenlighed i tankerne, kan alarmen tændes eller slukkes ved blot at vende det en omgang, og snooze-funktionen sættes i gang ved let berøring. FLIP fås i flere farver og for ca. DKK 300 hos f.eks. Designtorvet.dk eller Fruugo.com kan du sikre dig en god nattesøvn i fremtiden.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 − 9 =

1 Comment
  • Henrik V Blunck
    november 24, 2017

    Søvnen er nemlig yderst vigtig, så her er virkelig tale om et godt råd. Det lyder lidt retro, men når visdommen har talt, er det et godt argument for at genfinde clockradioen :-)