ELEKTRONISTA BESØGER GOOGLE
Af Christiane Vejlø
Backstage hos Google. Elektronista er på tech tour i Californien. Tjek også podcasten hvor vi dækker den digitale roadtrip.
Det siges, at det eneste man ikke kan finde på Google er Google. Da jeg engang skulle besøge deres kontorer i Danmark var der ikke andet end et lille navn på en almindelige dørtelefon som indikerede, at her lå en af internettets allerstørste virksomheder.
Solen skinner, taget på den lejede Ford Mustang er nede, og jeg er på vej til en af verdens mest legendariske IT virksomheder. Der går ikke én eneste dag uden at jeg benytter mig af tjenester fra Google, og det er tid til et back stage pas hos søgegiganten.
I Mountain View, Silikon Valley har Google svært ved at gemme sig. Over et kæmpe areal ligger bygning efter bygning bundet sammen af en kringlet stisystem. Det er en pulserende digital by, hvor indbyggerne er på vej til møder eller frokost enten susende på farvestrålende, Google cykler eller i rask gang. 11.000 mennesker arbejder lige her for at du og jeg kan taste vores spørgsmål i søgefeltet og lynhurtigt få leveret svar og muligheder på en liste af søgeresultater.
Men Google er meget mere end det lille søgefelt med det store Lego farvede logo. Google er annoncer, video, social media, cloudtjenester og innovation. Adwords, Youtube, Google +, Gmail, Google Drive, Google Maps, Google Translate og nye projekter som fremtidens augmented reality briller ligger alle sammen og summer bag murene her.
I receptionen ved bygning 43 mødes jeg med Maggie Shields fra PR. Vi starter med en kop kaffe, og jeg lægger mærke til at Google tilsyneladende er et meget hundevenligt sted. Yoshka’s hedder en café- opkaldt efter en nu afdød personalehund og et skilt beskriver hvordan en hund på jobbet kan øge kvaliteten af arbejdslivet.
Selvom Google knap er teenager endnu er virksomheden nærmeste en olding i internet år. Det hele blev grundlagt af to Stanford studerende Sergey Brin og Larry Page i år 1998, og eftersom de to unge mænd aldrig havde haft jobs i ”rigtige” virksomheder eller siddet på ”rigtige” kontorer, så byggede de Google op lige som det universitetsliv de kendte i forvejen.
Google er nu en kæmpe campus som mest af alt minder om et amerikansk college. Hver bygning er sit eget land og mødelokalerne opkaldt i samme tema. Der er 7 fitness centre, swimming pools, yoga hold, bowling, tennisbaner, basketball, golf, danseundervisning, selvudviklingskurser og 25 forskellige restauranter, som serverer overvældende mængder af forskellig mad fra hele verden.
Hos Google arbejder selv køkkenpersonalet med at optimere ud fra data. På ægte Californisk sundhedsfreak vis vil Google gerne hjælpe medarbejderne med sunde valg, og derfor står de små tallerkner foran de store, kagerne står længst væk og al maden er farvekodet efter graden af sundhed.
Jeg må ikke tage billeder i kantinen, men mens jeg går rundt har jeg også mere lyst til bare at skovle frisk sushi, spicy indisk, et dampende bjerg af muslinger og en burger med pommes frites op på en tallerken og sætte mig i et hjørne. Det er der desværre ikke tid til.
Maggie går forbi frokostspisende Googlemedarbejdere spredt over et åbent areal fuld af parasoller i Google farverne. Vi passerer swimming pools og en park med en kæmpe dinosauer.
Vi hænger lidt ud ved en imponerende opstilling af Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb og Icecreme sandwich. Alle sammen navne og logoer på versioner af Googles styresystem Android. (Har tidligere lavet en lille guide til alle lækkerierne).
Vi stopper op og tager et kik på en stor panoramaopstilling af tjenesten Google Earth. Omgivet på alle sider af min by København er det en syret oplevelse af “gå” gennem gaderne og navigere sig frem til kendte steder. Jeg elsker Google Earth, og bruger altid den tjeneste, når jeg rejser til en ny by og gerne vil se hvordan kvarteret jeg skal bo i ser ud.
Jeg laver min egen Google Doodle. Altså en lille tegning omkring Google logoet. I modsætning til de fleste andre virksomhedslogoer er Googles nemlig ikke statisk. Da Google startede tog Larry og Sergey væk til kunst- og musikfestivalen Burning Man i Nevada. De tegnede en lille tændstikmand som en del af Google logoet og smed den op som et ”vi er ude af byen” skilt. Det blev den første Google Doodle og sidenhen har logoet været pyntet på tusindvis af måder. En hel afdeling bestiller ikke andet end at doodle.
Hver gang jeg drejer om et nyt hjørne ligger hvad Google kalder et mini køkken. Her kan de ansatte tanke op på kaffe, sodavand, chokolade, frugt, slik, kiks og små sandwich. Alt er selvfølgelig gratis. For i Google er en af måderne de holder på de bedste ansatte nemlig alle frynsegoderne. Som medarbejder kan du få vasket og renset dit tøj, du må bruge en del af arbejdstiden på velgørende arbejde, der er massage, ingen faste arbejdstider og dem der bor udenfor Silikon Valley f.eks. i San Francisco kan tage en af de 300 særlige Google busser på arbejde. Nye børnefamilier får et take away legat, så de ikke behøver lave mad i de første uger med spædbarn. Senere kan de så sætte barnet i Google vuggestuen. Faktisk behøver man slet ikke forlade Google universet, hvilket helt ærligt også er lidt skræmmende.
Maggie introducerer mig for to danskere som begge arbejder med partnerkontakt og optimering af kundekontakten. Morten Lundsby Jensen og Michael Dalskov er enige om, at det bedste ved at arbejde hos Google er, at virksomheden tiltrækker nogle af de dygtigste folk i branchen. Det er simpelthen umuligt ikke at lære at kollegaerne. Hierakiet er flat og alle arbejder i små teams. Til gengæld er virksomheden ikke så siloopdelt. Det er nemt at gå til andre afdelinger med gode idéer og feedback. Og eftersom alle produkter først testes internt, så er sparring fra kollegaer en væsentlig del af produktudviklingen. Dog fooding kalder de det. At fodre hundene.
Hver fredag er der fællesmøde. Ofte med oplæg fra kendte kunstnere (f.eks. en session med Lady Gaga) og særlige tech-personligheder. Sergei og Larry tager oftest i mod spørgsmål fra salen.
Googles hovedprojekt er at skaffe mest mulig information ud til flest mulige mennesker, og et af de helt store slogans de arbejder ud fra er ”Don’t be evil”. Google er en idealistisk virksomhed og Larry og Sergey ville virkelig gerne være med til at ændre verden til det bedre. Det gælder om hele tiden at drive virksomheden til alles bedste og ikke blive opslugt af smarte forretningsmetoder som ikke er til brugerens bedste. Det gælder grundlæggende om at opfører sig ordentligt. Som et skilt jeg støder på der minder om at “Don’t be evil” gerne skulle være en del af alle medarbejderes hverdag og det OGSÅ betyder at man ikke tager den sidste småkage.
Lige netop den sætning er blevet en akilleshæl for Google. Det er nemt nok at være idealistiske collegestuderende, men når ens virksomhed er vokset til 25.000 medarbejdere på verdensplan, er blevet internettets mest besøgte destination og produkterne i høj grad udnytter brugernes private data, så lander Google ofte i en problematisk gråzone, hvor de i manges øjne er gået hen og blevet lige præcis det “evil” de hele tiden har taget afstand fra.
Og selvom jeg reklamerer med back stage besøg, så ved jeg godt at Google viser mig lige præcist det de ønsker at jeg skal se. Google er nemlig som det åbenbart er typisk for tech virksomheder i et konkurrencepræget marked- utrolig reserveret. Men lige i dag bilder jeg mig ind, at jeg kom lidt tættere på Google historien. Jeg rørte ihvertfald ved en af de første servere. Så er man ligesom lidt med ik?
Husk du kan lytte til podcasten om Elektronista’s tur i Californien og besøg hos bl.a. Google.
Hvis du vil læse mere om Google vanvittigt spændende historie anbefaler jeg varmt bogen In The Plex: How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives af Steven Levy.
Cecilie
maj 9, 2012Jeg har også hørt Google omtalt som the world’s nicest prison. Passer måske meget godt :-)
Joy Fryd
maj 16, 2012Fedt indlæg!!!