Elektronista test: Macbook 12″ Lille, let og måske noget for dig?

6 Min læsning

Apple MacBook (Retina) er ekstremt tynd og er en skønhed at se på, hvis man kan lide elegant minimalisme. Den nye 2016 model er blevet mellem 25 og 40 pct. hurtigere end forgængeren. Noget, man faktisk godt kan mærke i praksis.

macbook elektronistA 1

Apple tog verden med stort, da man for et år siden lancerede første generation af sin nye Macbook. En lille computer, der fik MacBook Air, MacBook Pro og alle laptops fra pc-lejren til at se klodsede ud.

MacBook havde dog også sine svagheder. Den havde f.eks. ikke rigtigt muskler til at arbejde med tunge programmer. Photoshop på den lille skærm og lidt brystsvage processor blev man hurtigt træt af.

Derfor har man mest set den under 1 kilo lette laptop anvendt som almindelig skrivemaskine, til at surfe på nettet, holde tjek på sine social media konti – og til at se smuk ud. Alle tre ting er den rigtig god til.

Et år er lang tid i computer sammenhæng. Faktisk en hel evighed. Derfor var det på tide, at Apple kom med en ny version af MacBook.

Den har vi nu testet i nogle uger her på Elektronista. Indtrykket har været meget positivt, og den nye MacBook har begejstret næsten alle, som den er blevet præsenteret for.


Samme design på det ydre

Udefra er den største ændring, at MacBook nu kan fås i den Rose Gold farve, som er blevet en stor succes på bl.a. iPhone og Apple Watch.

Farven kan man have sine delte meninger om, men for dem, der holder af noget anden en sort og gråt, er den et fund. Især, hvis resten af ens Apple hardware har samme karakteristiske kulør.

Alternativt til Rose Gold fås MacBook dog i sølv, guld og space gråt. Alle lidt mere diskrete end den rosa.

MACBOOK ELEKTRONISTA 2

Resten er fuldstændig som sidste års Macbook. Samme minimalistiske design med kun to stik – hovedtelefon og USB Type-C.

Vægten holder sig på meget beskedne 950 gram, og Macbook måler kun 0,3 cm i højden på sit slankeste sted- neden for tastaturet. Det digreste sted er i den anden ende – 1,3 cm.

Skærmen er på 12 tommer og i Retina kvalitet. Det er en fornøjelse af se fotos og video i den tilbudte opløsning på 2.304 x 1.440 punkter.


Tastaturet forbløffende godt

Når man som jeg skriver rigtigt meget hver dag, er tastaturet altid det første, jeg kaster mit kritiske øje og hurtige fingre på, når jeg afprøver en ny computer.

Alt for mange laptop fabrikanter går på kompromis, når det gælder keyboardets kvalitet. De mekaniske taster fylder nemlig meget og forstyrrer computerens ellers strømlinede linier.

Apple er lykkes (forbløffende) godt med sin tastatur løsning, der vel slet ikke kan kaldes et kompromis. Snarere en forfriskende nytænkning i design.

Apple kalder sin opfindelse for ”butterfly mechanism”, og med den er det lykkedes at gøre hver tast 40 pct. tyndere end normalt.

MACBOOK ELEKTRONISTa 3

Trods det slanke design har tasterne faktisk et udmærket “touch”. Man er aldrig i tvivl, om man har trykket eller ej. Tilmed er hver tast baggrunds-belyst med en enkelt LED-pære til hver. Fint, hvis man bruger MacBook under dårlige lysforhold.

Pegepladen har Force Touch, som gør det muligt at trykke 3-dimensionelt. Med andre ord kan man få forskellige funktioner og features frem, alt efter hvor hårdt man sætter sin finger. Samme teknik, som ejere af iPhone 6s kender.


Hastigheden er 25 pct. højere

Den mest markante forskel på første og den nye anden generation af MacBook finder man indenbords – og man mærker den først, når man arbejder med lidt tunge programmer, mange billeder eller store dokumenter.

Apple har nemlig udstyret MacBook 2016 med Intels nyeste ”Skylake” generation af processorer. De nye Core M chips er 25 pct hurtigere og 25 pct. bedre i grafikken, samtidig med at de bruger meget lidt strøm.

Af den grund kan Apple fortsat fremstille MacBook uden brug af blæser til at køle elektronikken. MacBook er helt tavs. Forbløffende for en så lille, slank og på samme tid kraftig laptop.

Også RAM-hukommelse og den chip-baserede SSD harddisk har fået opgraderet hardware. Det er virkelig noget, man kan mærke i praksis.

Læse- og skrive-hastigheden til disken er meget, meget høj. Nok den bedste, jeg har oplevet på en laptop – eller rettere notebook computer.


Rigelig stærk til det meste

Apple gør en del ud af at fortælle, at den nye MacBook er forsynet med en terrasse-lignende ny batteri teknologi, der giver længere køretid på en opladning.

Jeg har prøvet at køre MacBook helt tør flere gange, men det har taget mange timer. Derfor holder Apples løfter snildt i praksis, når MacBook skal kunne fungere i 10 timer til f.eks. surfing på nettet eller tekstbehandling og 11 timer til at se iTunes video.

Tastaturet kræver tilvænning. Især, hvis man hopper lige over fra et traditionelt keyboard i fuld størrelse. Følelsen er anderledes – ikke ubehagelig. Efter et kvarter kan man skrive næsten lige så stærkt på MacBook som på en desktop med separat tastatur. Det er flot – og overraskende

Jeg har afprøvet MacBook med et håndfuld forskellige programmer – især dem, de fleste andre brugere også arbejder med. Plus et enkelt af de tungere.

I det daglige er der absolut ingen problemer med at jonglere med adskillige programmer på samme tid – tekstbehandling, iTunes, Photos, Notes, email, Maps, Chrome eller Safari.

Programmer og apps starter hurtigt og med det samme. Ingen små forsinkelser eller ”hik”, som man kan oplevere det med ældre MacBooks og mange andre små laptops.

macbook elektronista 4

Man kan godt mærke, at MacBook er blevet hurtigere og mere kraftig, men skabt til Photoshop eller anden form for billedbehandling er den stadig ikke. Først og fremmest sætter den lille 12 tommer skærm sine begrænsninger.

Et enkelt USB Type-C stik, der skal klare alle opgaverne, er i underkanten. Det sker jo, at man vil overføre data eller se billederne på en større skærm, samtidig med at man lader maskinen op.

To USB Type-C stik ville løse problemet, men det er nok svært plads til på den ultraslanke MacBook. En hel håndfuld forskellige stik, som man kender det fra andre laptops og ældre MacBooks, er helt utænkelig.


Vurdering

Hvis du ikke har en MacBook i forvejen og er på udkig efter en super elegant lille og let notebook, kan man svært komme udenom denne nyhed. MacBook hører til det lækreste og mest nuttede, man overhovedet kan finde på markedet.

Hvis du har en MacBook fra 2015, vil den nye give mærkbart højere ydelse, men næppe nok til at smide den gamle på porten. Det skulle da lige, hvis man havde forelsket sig i den nye Rose Gold farve.

Hvis I allerede var irriterede over den enlige USB Type-C port, da MacBook dukkede op for et år siden, vil I nok stadig være det. Omvendt – Type-C stikket ser man på flere og flere smartphones og andre laptops. Så man kan lige så godt vænne sig til det.

Har man det, leverer den nye MacBook rigtigt gode argumenter med sin hurtigere processor, bedre grafik, længere spilletid – og ikke mindst markant hurtigere SSD disk ydelse.

Endelig: Hvis man har en ældre Mac og kan nøjes med en 12 tommers skærm – så er den nye MacBook det helt rigtige.

Også på trods af prisen, der – som altid hos Apple – er høj.


Oversigt

Navn: Apple MacBook (Retina)

Skærm: 12” Retina på 2.305 x 1.440 punkter

Processor: Enten Intel Core M3, M5 eller M7.

Kapacitet: 256 eller 512 GB SSD disk.

Batteri: Giver 10 timers driftstid på en opladning.

Vægt:  0,92 kilo,

Pris: Fra 11.299 kroner.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × five =

No Comments Yet.