Er du klar til det nye USB-stik?

3 Min læsning

Det kan lyde som om, overgangen til en ny USB-standard er en simpel ting. Men det er det overhovedet ikke, hvis man har en masse tilbehør, man gerne vil blive ved med at bruge. Nu er USB Type-C på vej til at tage over, og det betyder, at det er nu, du skal hamstre udstyr med den gamle stikstandard.

Der er ingen tvivl om, at USB Type-C er smart. Den nye version af USB, der allerede bare hedder USB-C i folkemunde, kan vendes præcis, som du har lyst til og kan levere meget hurtigere dataoverførsler. Der er endda dem, der siger, at stikket er bedre til analoge overførsler af strøm, hvilket ikke bare er en fordel, når man skal lade noget op, men også når man f.eks. skal høre musik overført via USB-C.

Der er naturligvis bare ét problem, der altid dukker op, når en ny stikstandard begynder at invadere hjemmene: Hvad med ens tilbehør? Hvis man er blandt de omkring 50% af mobilejere i Danmark, der har Android-telefoner, er man vant til microUSB-stikkene, der findes overalt. Laderen, man kobler sin telefon til på natbordet eller i bilen, er microUSB. Hvis man sætter sin smartphone i en dock for at høre musik, er det formentlig med et microUSB-stik. Selv Virtual Reality-briller som Samsungs GEAR VR, hvor man sætter telefonen ind som skærm, har microUSB ombord.

Hvad sker der så, når man køber en ny telefon, og den har et USB-C-stik i bunden i stedet? Så skal man påberegne at skifte sit grej ud eller begynde at bruge adaptere på alting.

Men der er en situation, der er værre. Hvad nu, hvis man lige har købt en smartphone med microUSB og ikke lige havde planer om at skifte den ud den næste tre år?

Køb dit ekstraudstyr nu

Du kan komme i endnu mere uføre, for over de næste tre år kommer USB-C til at overtage tilbehørsmarkedet, i takt med at smartphones får USB-C i bunden. Så om halvandet til to år kan du komme ud for, at du gerne vil købe en oplader til bilen eller en smart musik-dock, men alle dem nede i butikken har fået USB-C ombord, og du har fået en lang næse.

Det kan derfor være en god idé at begynde at kigge dig omkring efter billigt, brugt microUSB-udstyr nu. Hvis du netop har købt en smartphone med microUSB-stik og er i markedet efter en musik-dock, så er det nu, du skal kigge efter den brugt. Vil du hellere have en trådløs højttaler? Det sætter dig ud over problemet med at koble smartphonen til højttaleren via stikket i bunden. Men så skal du til gengæld lige tænke over, hvordan højttalerens batteri lades op. Hvis du hjemmet fuld af microUSB-ladere, er det måske ikke nogen dårlig idé at kigge efter en trådløs højttaler med microUSB-stik nu, inden de forsvinder.

mikro-usb-1

Tablets og battericovers

Har du en Surface fra Microsoft? Nyere Surface-modeller bruger også microUSB-stik som ladestik, men i fremtiden går de sandsynligvis over til USB-C, så det kan være nu, du skal kigge efter den der ekstra-lader, du har overvejet at købe.
Men måske den vigtigste ting at begynde at søge efter, er battericovers og powerbanks. Hvis du går og overvejer at købe et cover med indbygget ekstra batteri til din smartphone, skal du ikke vente alt for længe, for lige pludselig kan alle dem ude i butikkerne være udstyret med USB-C i stedet, og alle dem med microUSB på brugtmarkedet kan være revet væk. Det samme gælder eksterne powerbank-batterier, der dog som regel blot kræver at man skifter selve kablet. I øvrigt skal iPhone-ejere heller ikke vide sig for sikre. Folk, der har været Apple-fans i nogle år har allerede været igennem ét større stik-skift, over til Lightning-stikket. Men rygterne siger, at Apple også har tænkt sig at springe med på USB-C inden så længe…

I samarbejde med DBA Guide

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × 2 =

1 Comment