Få tweets serveret i kronologisk rækkefølge – ligesom i de gode gamle dage

4 Min læsning

Savner du dengang, hvor alle tweets fra alle de personer, du følger, blev serveret i kronologisk rækkefølge på din Twitter-tidslinje med de seneste øverst? Elektronista guider dig til, hvordan du kan genvinde kontrollen over, hvordan dit Twitterfeed er kurateret og genoprette den kronologisk orden. 

I februar 2016 lød det: Twitter planlagde at tage et skridt, der ville ændre alt. Virksomheden introducerede, hvad insidere kaldte en “algoritmisk tidslinje.” Det betød, at tweets ikke længere ville komme i den rækkefølge, de blev postet i. I stedet ville et komplekst, uigennemtrængeligt software-program bestemme, hvilke tweets du ville se, når du åbnede appen.

Det lød uhyggeligt. Nej endnu værre: Det lød som Facebook. Facebook, hvor algoritmen udvælger, hvad den tror, du er interesset i at læse. Trofaste brugere protesterede og kanaliserede deres bitterhed i et simpelt hashtag: #RIPTwitter (Rest in Peace, Twitter/Hvil i fred, Twitter). Ifølge hashtags.org, der analyserer brugen af hashtags, blev #RIPTwitter brugt omkring 90.000 gange i timen, i timerne efter at nyheden slap ud.

Da Twitter lancerede den nye funktion en måned senere tilbage i marts 2016 skete der dog noget meget interessant: ingenting! Sådan forekom det i hvert fald tilfældige brugere af tjenesten. Udrullet i en overraskende beskeden form, har algoritmen hidtil hverken reddet eller dræbt Twitter. Og efter al den vrede, valgte færre end 2 procent af alle brugere den algoritmiske tidslinje fra.

Sociale medier fucker med dit verdensbillede

Men hvorfor egenligt al den vrede? Fordi Twitters algoritme bestemmer, hvad der er “bedst” for dig ved at bedømme tweets fra konti, den bl.a. ved, du interagerer med regelmæssigt. Derudover dukker sponsorerede eller promoverede tweets potentielt også op i din Twitter-tidslinje før nyere tweets fra de konti, du faktisk følger. Twitter-algoritmen kan også vælge at vise dig indlæg eller retweets fra personer, du ikke følger, hvis emnet er populært i øjeblikket, eller hvis folk i din Twitter-omgangskreds diskuterer det i deres egne feeds.

Som Twitter bliver bedre til at vise dig, mig og de resterende 326 millioner aktive, månedlige brugere de tweets, der bedst resonerer med os, er risikoen for, at  skulderklapningen fortsætter, vores biases forstærkes og opbygningen af alternative virkeligheder fremmes. Altså ekko-kammer effekten. Eller som Christiane Vejlø tweetede d. 25. juni 2017: “Kære sociale medier. I fucker med den kronologiske timeline og det er noget rod! Gamle posts skaber misforståelser. Pointen er jo realtid!”

Kritisk refleksionsevne. Er det for meget at bede om?

Algoritmen har selvfølgelig sine fordele; fx hvis du regelmæssigt holder af at læse Trumps sure opstød og ikke vil gå glip af selvopfundne ord som ‘Covfefe’. For Trumps tweets, i deres oprindelige, ufiltrerede form, vises nu hovedsageligt rutinemæssigt i toppen af mange brugeres feeds, selvom de er timer gamle. Scenariet er ofte forbundet med de mange kommentarer eller re-tweets som andre relevante brugere generer. Derved spredes tweetet som ringe i vandet, og når en betydelig del af den oprindelige tweets publikum.

På godt og ond kan algoritmen altså detektere, hvad der foregår i verden, eller i det mindste den del af verden, der generelt angår dig og dit twitterfeed. Men sociale medier har ikke nødvendigvis dårlig indflydelse på vores samfund. Ifølge Lektor ved Aalborg Universitet Lars Holmgaard Christensen har sociale medier, som Twitter, en positiv betydning, da et passivt medieforbrug potentielt erstattes af et mere aktivt, engageret og involverende medieforbrug – der er befordrende for både den enkelte borgers oplysning og den demokratiske samtale som hele. Men der stilles dermed krav til din og min kritiske reflektionsevne og omgang med den information, vi møder i strømmen af… ja information. Og det er hverken de sociale mediers eller algoritmens ansvar.

Guide: Dit twitterfeed i kronologisk rækkefølge

Bare fordi Twitter har ændret din tidslinje fra kronologisk til, hvad Twitters algoritme tror, du er interesseret i at læse, betyder det selvfølgelig ikke, at der ikke er noget, du kan gøre ved det. Du skal rette dit blik mod  tredjepart-apps som fx Hootsuite, Tweetbot, Talon eller Fenix eller dine Twitter-kontoindstillinger:

Twitter på nettet
Klik på din profilikon øverst til højre, vælg ‘Indstillinger og Privatliv’ og rul derefter ned i menuen, så du kommer til ‘Indhold’. Under ‘Indhold’ fjerner du markeringen i feltet ud for “Vis mig de bedste Tweets først”. Klik på Gem ændringer.

Twitter til iOS
I Twitter-appen på iPhones og iPads skal du stå på din tidslinje, trykke på dit profilikon i venstre hjørne og gå til ‘Indstillinger og Privatliv’. Derefter trykker du på ‘Indholdspræferencer’ slår “Vis mig de bedste tweets først” fra. Pro

 

Twitter til Android
I Android-appen skal du trykke på ikonet i øverste højre hjørne, vælge Indstillinger og derefter Tidslinje. Sådan kan du slå “Vis mig de bedste tweets først” fra.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eight + four =

4 Comments
 • ulla lahti
  oktober 25, 2017

  Stort tak! Så mangler jeg bare at finde ud af, hvordan jeg kan gøre det samme på Pinterest :)
  Mange hilsner
  Ulla

 • Jeppe Bech
  oktober 26, 2017

  Hvis bare man kunne det samme med Facebook.

 • Jan Fisker
  oktober 28, 2017

  Det er ikke sådan på min Samsung telefon med Android?

 • Jan Fisker
  oktober 28, 2017

  Det passer simpelthen heller ikke på nettet – kun på iOS er fremgangsmåden, som beskrevet. Kan man forvente en rettelse?