Gadgets der kan hjælpe dig igennem energikrisen

4 Min læsning

Energikrisen er over os, og teknologien kan faktisk hjælpe os med at spare på alt fra varme- til el-regningen.

Det bliver en hård vinter. Vi skal alle spare så meget som muligt på strømmen og få sænket temperaturen i vores hjem. Heldigvis kan teknologien hjælpe os med at nå de mål, og vi kigger på et par forskellige løsninger som vil kunne virke i de fleste hjem.

Automatiser dit hjem og spar på strømmen

varmestyring-750x600.jpg

Danske Schneider Electric / LK (dem med stikkontakterne) har lanceret deres egen SmartHome platform i form af “Wiser”. Der med hjælp fra en lang række sensorer kan spare dig for ret meget strøm i huset.

Fordi det hele er lavet af Schneider Electric / LK, så er størstedelen af sensorerne beregnet til at blive bygget ind i de eksisterende stikkontakter du har i dit hjem. I praksis betyder det, at der ikke skal sidde ekstra bevægelsessensorer og smarte stikkontakter ovenpå de eksisterende kontakter du har i dit hjem.

Danmarks mest populære stikkontakt bliver smart billede
Den ligner en almindelig stikkontakt, men den kan faktisk styres via din telefon

Det er rigtig smart, men det kan også give udfordringer for eksempelvis en bevægelsessensor hvis ikke den sidder i en optimal position.

Udover et væld af forskellige stikkontakter og kontakter til dit hjem, så kan du via Wiser-appen også integrere dine Philips Hue pærer i systemet, så det hele styres fra ét sted og det bliver særligt vigtigt når du skal til at automatisere det hele. Integrationen med Philips Hue er dog kategoriseret som “beta”, og ikke fuldkommen færdigudviklet.

Du kan i Wiser-appen sætte en masse scenarier op for, hvornår lys i dit hjem skal tænde og slukke

Det er nemlig i automatiseringen, at nøglen ligger til at spare penge. Du kan med nogle Philips Hue pærer og en åben/lukke sensor på en dør, få lysene til at tænde at tænde når døren er åbnet, og så slukke igen efter fem minutter.

Eller du kan få lyset til at tænde og slukke i et rum afhængigt af om der er bevægelse inde i det. Der er rigtig mange muligheder i automatiseringen, og for det meste har Wiser-appen mulighed for at imødekomme langt de fleste behov, såsom styring af lys baseret på solnedgang.

Det er dog ikke kun strøm, som Wiser-løsningen kan styre. Scheinder Electric / LK sælger også en radiatortermostat, som du kan installere på dine radiatorer og dermed styre hvornår der skal lukkes op for varmen og hvor meget.

Wiser-appen og de mange forskellige tilkøbs gadgets er rigtig smarte. Men begrænsningen med, at det kun er en beta-integration med Philips Hue der virker sammen med Wiser og eksempelvis ikke IKEAs række af SmartHome ting, gør at det kan blive begrænsende for nogen. Og så skal der også ligges en del energi i, at opbygge de mange forskellige automatiseringer og ikke mindste finpudse dem i situationer hvor tingene ikke opfører sig helt som forventet.

Som udgangspunkt virker Wiser-appen kun med Schneider Electric / LKs egne ting og Philips Hue.

Men lægger du energien i at gennemtænke en komplet automatisering af dit hjem, og investerer i det nødvendige udstyr, så kan du slippe for nogensinde at tænde for lyset igen og i stedet lade automatikken ordne det for dig.

For at komme igang med Wiser, kræves deres Gateway (1200 kr) og derfra kan du tilkøbe forskellige kompatible enheder.

Få automatiseret varmen, og spar på regningen

Det tyske techfirma Tado har de sidste mange år været et de bedste valg, når den gamle radiator hjemme i stuen skulle gøres intelligent. Uanset om du har almindelige radiatorer eller gulvvarme.

https://assets2.brandfolder.io/bf-boulder-prod/mvhnkhvvjg29j3r8jxnnnqg/v/38051370/original/Lifestyle_SRTV_App_multiroom.jpg

Med Tados termostater kan du ikke bare styre varmen fra din telefon, men også sætte et loft på hvor meget der skal varmes op til. Så du kan bede Tado om at nå en temperatur på 19 grader hjemme i stuen, og så vil termostaterne sørge for at holde temperaturen på det niveau.

Samtidig lærer Tado dig at kende, og lærer på hvilke tidspunkter du er hjemme, hvad temperaturen skal være og hvornår du går i seng. På den måde kan det hjælpe dig med at spare på varmen.

Ønsker du at det skal være endnu mere avanceret, tilbyder Tado også to forskellige betalingsservices. Den ene Tado Auto Assist (22 kroner om måneden), der giver dig ekstra funktioner som, at termostaterne registreret hurtige temperaturfald som når du åbner vinduet og automatisk slukker for varmen når det sker. Og automatisk slukker for varmen når du forlader hjemmet.

I kølvandet på den nuværende energikrise har Tado også lanceret en ny funktionen – Tado Balance. Mod en månedlig betaling på 30 kroner, overvåger Tado energipriserne og justerer dit varmeforbrug baseret på det.

I praksis betyder det, at hvis Tado kan se at, hvis du gerne vil have varme i huset når du kommer hjem fra arbejde, men det samtidig er dyrt at varme det op til 20 grader når klokken er 17:00. Så vil Tado i stedet varme huset markant mere op til 25 grader, når det er meget billigere at varme det op. Derved vil varmen blive hængende i dit hjem, og det vil være billigere for dig at vedligeholde varmen når du er hjemme fra arbejde.

Tado tilbyder denne funktion som en ekstra betaling, og påstår at det vil kunne hjælpe med at sænke energiforbruget med op til 20%. Lige nu understøtter de kun varmepumper, men varmtvandsbeholdere vil blive understøttet senere.

Et starterkit med én Tado-radiatortermostater og en Hub er set til 869 kr.

Elektronista modtog Wiser-enheder til test i forbindelse med artiklen

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 − seven =

No Comments Yet.