Har du også svært ved at slippe Netflix-serien om Ted Bundy?

5 Min læsning

En af de mest populære serier på Netflix lige nu er historien om seriemoderen Ted Bundy. Hele Internettet sitrer over den isnende true crime story om den charmerende, begavede jurastuderende, der havde et skjult liv med kidnapninger, voldtægter og blodige drab. Men hvorfor kan vi tilsyneladende ikke få nok af podcasts, serier, bøger og film, som kredser om psykopaten?

Sagen om Ted Bundy er langt fra ny. Jeg ved ikke hvorfor jeg altid har kendt til den. Jeg må have hørt om Bundy og hans rædselsgerninger allerede som barn. Endda før han blev henrettet i 1989. Jeg husker, da han var levede og sad på death row med visheden om at have slået 30 kvinder ihjel, måske endda over 100. 

Hvorfor i al verden gik så mange kvinder villigt med Ted Bundy? Når man ser billeder af Bundy, så ser man en pæn, velklædt, charmerende mand. Han var en begavet, velformuleret, ung jurastuderende. Og når han stod der i grøn pullover og sejlersko, og med armen i falsk gips og høfligt spurgte unge kvinder om at hjælpe med at løfte noget tungt hen til bilen, så er det ikke svært at forstå, at de gjorde det. Man havde vel selv gjort det samme? Hvad med Joe fra Netflix serien YOU? Jeg har set kvinder poste på facebook, at de aldrig vil date igen, efter at have småforelsket sig i den milde, kønne, romantiske, sjove, begavede boghandler, der også var flyvende, social media-morderpsykopat. 

Det kan være næsten umuligt for normale mennesker at genkende psykopater. Men de går faktisk rundt i blandt os hele tiden. Op til 5% af befolkningen ligger på skalaen, og heldigvis er det de færreste af dem, som også er mordere. Men den psykopatiske/narcissistiske personlighedstype er ofte dragende. Kendetegnet af overfladisk charme, store tanker om sig selv, høj intelligens, selvsikkerhed, overlegen adfærd. Han (ja de fleste er mænd) er velformuleret med evnen til at få sine ofte til at føle sig som noget helt særligt.  Se f.eks. videoen Why the sociopath gets the girl. 

Så særlig er den følelse psykopaten kan få frem i sit offer, at den kan være helt afhængighedsskabende.Ted Bundys kæreste som mistænkte ham så alvorligt for at være den eftersøgte morder, at hun tre gange meldte ham til politiet, blev ved med at have kontakt til ham, mens han var i fængslet. Hans anden veninde giftede sig med ham og blev gravid, mens Bundy sad på dødsgangen. Selv når korthuset falder, og der under overfladen på den dragende, passionerede, charmende elsker viser sig et net af løgne, manipulation, projektion, spejlinger og nogle gange endda vold og dobbeltliv, nægter hans nærmeste nogle gange endnu at slippe. De længes til stadighed efter den oprindelige følelse den fantatiske soulmate, som viste sig at være en konstrueret karakter, engang gav dem. Her fortæller psykologi Professor Dr. Jordan B. Peterson, hvordan enhver kan blive snydt af psykopater. 

Når man ser videooptagelser med Bundy, er det helt umuligt at fatte, hvordan han kan fremstå så rolig, smilende, jokende, flirtende, begavet og velformuleret. Han blinker til kameraet, efter han lige har kidnappet, voldtaget, kvalt og skåret hovedet af en håndfuld kvinder. Men det er netop psykopatens kendetegn. Det komplette fravær af samvittighed, anger og reaktion i det hele taget. Hvis en normal person hører en politisirene vil mange af os få forhøjet puls uden at have gjort noget. Hvis en morder med et lig i bagagerummet ser en politibil, vil han blive nervøs og svede. Hans puls vil stige,  og det vil blive svært for ham at holde øjenkontakt. Hvis en psykopatmorder har fem lig og en økse i bagagerummet, og bliver stoppet af politiet vil han muligvis blot føle irritation, og sikkert evne at charmere sig ud af fartbøden. Dette er nok også grunden til at Bundys forsvarere i filmen mener, at han slet ikke har forstået alvoren. Han føler den simpelthen ikke. Men psykopaten nyder opmærsomheden. Bundy var på et tidspunkt løsladt og overvåget af politiet. Han kom ofte ud til politibilen med kaffe og kage og jokede med betjentene.

På det tidspunkt i starten af 70erne, hvor Ted Bundy slog kvinde efter kvinde ihjel var fænomenet “seriemorder” slet ikke defineret endnu. Faktisk beskriver den anbefalelsesværdige serie Mindhunter på Netflix hvordan FBI begyndte at arbejde med profilering af mordere. Det betød at man begyndte at se på hvilken rolle arv og miljø spiller når den psykopatiske natur bliver udviklet. 

Der ligger utallige dokumentarer om Ted Bundy på Youtube og begynder man først at søge på seriemordere der, falder man nemt ned i en spiral, som ikke nødvendigvis ender et særlig sundt sted. Men det er svært ikke at være fascineret af det onde. Er det faktisk en konsekvens af udviklingen i samfundet og en repræsentation af kulturens behov for kontrol over naturen som teoretiseret af Carl Jung? Eller er det mere som Goffmanns teorier om backstage og frontstage adfærd, og at vi allesammen også har en mørk, undertrykt skyggeside, som vi genkender i ondskaben? Se en interessant analyse med udgangspunkt i serien Mindhunter om hvorfor vi er så dragede af seriemordere.  

7 ting du ikke vidste om Ted Bundy…

 • Bundys advokat forsvarede ham på trods af selv at have mistet en kæreste. Hun blev dræbt og mordet blev aldrig opklaret, men hun passede på Bundy offerprofil. 
 • Bundys kæreste havde en lille datter, som han ofte passede om dagen i perioden, hvor han dræbte om natten
 • Bundys sidste offer var en 12 årige pige
 • Det lykkedes Bundy at flygte to gange fra fængslet. Første gang i Aspen ved at springe ud af et vindue fra anden sal og anden gang ved at kravle gennem en ventilationsskakt i loftet i sin fængselscelle. 
 • Mellem Bundys anden flugt og anholdelse nåede han at dræbe mindst 4 kvinder
 • Bundy brugte alias’et “Rosebud” som reference til filmen Citizen Cane, når han ringede til sin advokat
 • Bundy forsvarede sig selv i retten
 • En ny film med Zac Efron i hovedrollen som Ted Bundy har lige haft premiere til Sun Dance Film festival. Filmen Extremely Wicked Shocingly evil and vile har fået kritik for at glorificere Bundy, som den rockstar han altid gerne ville ses som.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four + two =

10 Comments
 • henrik keller
  februar 1, 2019

  Meget interessant især omkring seriemorderne
  Måske brevet ikke skal starte med “kære” når der ikke følger navn efter
  Så vil jeg foreslå et simpelt “hej” istedet, da det ikke kræver et efterfølgende navn
  God weekend

 • Coto Movies
  februar 5, 2019

  Amazing series to watch. I have been following it since its first episode.

 • jean nick
  maj 5, 2019

  Its one of the best online Streaming applications which posses up some good quality and a huge database of movies. We will be hitting you the latest and most updated direct download links of Cinema APK here for Android, iOS, PC and Firestick /Fire TV.HD Cinema Apk on Firestick

 • Cyberflix TV
  juni 7, 2019

  I actually like to watch Dark genre. There are alot of great series and movies on Netflix of this nature and it always impresses me. Cyberflix tv/a> also has a lot of great collection to watch.

 • TVTap Download
  juni 13, 2019

  Everyone has at least one movie as their favorite. You might sometimes be in a mood to watch a particular movie but may not find them anywhere.

 • Latest DREAM TV APK
  juli 12, 2019

  In this guide will drive you through the well ordered establishment procedure of Dream TV

 • cinema apk
  juli 23, 2019

  I have all premium app to watch movies and tv shows on my android or pc.
  Here you download cinema apk for pc

 • Cinema HD APK
  juni 28, 2020

  To be honest, you need a new life to finsh Netflix.

 • Cinema HD
  august 15, 2020

  Netflix should work on international platform like no boundaries. Same content everywhere.

 • BeeTV
  maj 25, 2024

  Best online Streaming applications which possess some good quality and a huge database of movies.