Nu kan du optage lyd i 3D

3 Min læsning

 


Artiklen er sponsoreret af Sennheiser

Med det nye, seje kombinations-headset fra Sennheiser kan du både få vidunderlig lyd i øregangene og optage lyd i filmkvalitet. Oplev den vilde lydkvalitet i Sennheisers egen gyserkortfilm Final Stop. 

Knirkende skridt, der nærmer sig, en dør der smækker bag dig, et tungt åndedræt i nakken og en uhyggelig børnelatter på en mørk legeplads i det fjerne. Lyden i gyserfilm er oftest vigtigere end billederne. Hvis du slukker lyden midt i en gyserfilm, så vil du opdage, at filmens mest skræmmende scener faktisk ikke er så skræmmende længere. Elektronista har været i London til premieren på gyserkortfilmen Final Stop. Filmen er produceret af Sennheiser for at vise, hvor vigtig lyd er, og hvordan man kan bruge binaural 3D-lyd(!) til at forstærke oplevelsen af uhygge og ubehag hos publikum.

Lyden omslutter dig

Gyserfilmen Final Stop handler om en ung kvinde, spillet af den australske skuespiller Phoebe Tonkin (kendt fra tv-serien The Originals). Hun tager bussen en sen aften og opdager, at hun bliver forfulgt af en hætteklædt mand i sort. Da det er Sennheiser, der står bag filmen, er der naturligvis fokus på lydoplevelsen, og i denne film er den noget helt særligt. Lyden er optaget med Sennheisers AMBEO Smart Headset og filmen skal ses med høretelefoner, fordi lyden er optaget med mikrofoner, der er indbygget i et sæt høretelefoner. Hvis du synes, at det lyder forvirrende, så kommer der en forklaring nu. 

AMBEO Smart Headset er ikke bare et par ganske udmærkede in-ear høretelefoner – de kan også optage såkaldt 3D-lyd. Elektronista møder Uwe Cremering, administrerende direktør for AMBEO Immersive Audio hos Sennheiser, som forklarer, hvordan man skal forstå 3D-lyd:

“Nogle tror, at 3D-lyd er det samme som surroundsound, men i 3D-lyd er der også også højde- og dybdeinformation. Da hovedpersonen i gyserfilmen sidder og venter på bussen, kan man høre lyden fra en knitrende lampe, der hænger over hende. I vores forståelse af 3D -lyd er det en 100% fordybende (læs: immersive) lyd. Du er omgivet af lyd – ikke bare fra højre, venstre, forfra og bagfra, men også ovenfra og nedefra.”

 

Et mannequinhoved med mikrofoner ind i ørene

Teknikken bag AMBEO Smart Headset hedder binaural recording og går ud på at optage lyd, som, når det gengives i høretelefoner, får modtageren til at føle, at han/hun er til stede, hvor lyden blev optaget. Det er førhen gjort ved hjælp af et mannequinhoved med mikrofoner bygget ind i ørene. På denne måde optager man det samme, som øret opfanger. Når hovedet drejes, ændres lyden, fordi ørene er bygget til primært at opfange den lyd, der er foran os, og i den retning ørene henholdsvist vender. Lyd der kommer fra venstre side bliver primært opfanget af venstre øre. Det samme resultat kan ikke opnås ved blot at holde to mikrofoner ved siden af hinanden, for man skal tage højde for ørets tragtform, afstanden mellem de to ører og resten af hovedets indvirkning eller “skygge” for lyden, der opfanges. Med de nye AMBEO høretelefoner kan man skifte mannequinhovedet ud med sit eget hoved og dermed fuldstændigt styre, hvorfra lyden opfanges.

Gyserfilmen Final Stop er filmet på iPhone for at vise, at alle potentielt kan gå ud og lave noget lignende. Det er nemlig første gang, at man som forbruger kan gå ud og optage binaural lyd direkte fra sin smartphone (lige nu fås de kun til iOS, men en Android version er på vej). Optagelserne skal lyttes igennem et almindeligt sæt stereohøretelefoner for at fungere – man behøver altså ikke noget særligt fancy for at opleve 3D-lyd. I en gyserfilm er der som sagt stort fokus på lyden, men Uwe Cremering fortæller, at de også samarbejder med folk fra VR- og AR-verdenen om at lave omsluttende og fordybende indhold. Derudover kunne podcast-genren også nyde godt af 3D-lyd, når der laves reportager eller montager.

Her kan du selv se og ikke mindst høre Sennheisers gyserfilm Final Stop, som netop er blevet udgivet på YouTube:

Se også Elektronistas egen demonstration af høretelefonerne her.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × 5 =

No Comments Yet.