Kan en app ændre din livsstil? Elektronista gjorde forsøget

4 Min læsning

 
Elektronista er hoppet på sundhedsbølgen og har testet en række apps, der (måske) kan hjælpe til en sundere livsstil.

I en tid hvor det i stadig større grad er blevet normalt for helt almindelige mennesker at gennemføre et maraton eller en Ironman, kan det være fristende at lade sig rive med af sundhedsbølgen og sætte handling bag de sunde intentioner. Uanset ambitionsniveau og udgangspunkt er det dog stadig benhårdt for de fleste mennesker at omlægge sin livsstil, for hvordan implementeres de gode vaner, og hvor skal vi starte?

I kampen for en sundere livsstil tog Elektronista en række sundheds-apps i brug, som vi testede over et par måneder, og som gav os et overblik over vores daglige kalorieindtag, forbrænding og aktivitetsniveau. Vi bringer her et bud på særligt gode følgesvende til at sætte skub i en vedvarende livsstilsændring.

Lifesum og Myfitnesspal

Begge apps er kalorietrackende maddagbøger, der gør det enkelt at se det præcise indhold af dit daglige kalorieindtag. De kan begge indstilles til at følge forskellige kure efter behov, og det er også muligt at indtaste oplysninger som vægt og aktivitetsniveau, hvorefter app’en udregner det præcise daglige kalorieindtag. Dagens måltider er delt op i tre hovedmåltider samt snacks og fungerer ved, at du indtaster forskellige madvarer eller scanner stregkoden på produktet.

For Elektronista tog det et stykke tid at komme i gang med at tracke maden, dels fordi det er en smule besværligt, men også fordi det var overvældende at blive konfronteret med vores ikke-helt-så-sunde-som-antaget madvaner. For os var det fx ikke nogen særlig rar fornemmelse at indse at vores daglige chokoladeindtag fyldte rigtig meget i kalorieregnskabet og altså ikke længere kunne blive ved.

Sideløbende med maddagbogen trackede vi også kalorieforbrænding, og i den forbindelse er der særligt to gode apps med hver sit formål, vi vil anbefale.
health_jsekelund_5

Moves og Endomondo

Moves og Endomondo er to aktivitetstrackende apps som kan indstilles til at interagere med henholdsvis Lifesum og Myfitnesspal.

Moves er i virkeligheden en skridttæller, der konstant tracker vores færden og i løbet af dagen tegner et billede af vores aktiviteter og grafiske placering. App’en regner selv ud, om vi på en given strækning har cyklet, løbet eller benyttet os af transport og synkroniseret med Lifesum, kan vi hele tiden holde øje med vores aktivitet i forhold til kalorieindtag. Det kan være en kæmpe øjenåbner at se, hvor mange kalorier der faktisk bliver brændt af på vores daglige cykeltur til og fra arbejde og omvendt, hvor lidt vi egentlig får bevæget os på de dage, hvor vi vælger at tage bilen eller offentlig transport.

Moves er god til at give et samlet billede af vores aktivitetniveau, men fungerer dårligt som egentlig motionstracker, fordi den ikke giver mulighed for at se præcis, hvor hurtigt vi eks. har løbet hvornår, men blot et gennemsnit og antal skridt. Dette problem fandt vi dog ud af at løse ved at bruge et løbeur under træning.

Endomondo er en alsidig app, der er ideel til at tracke alle former for distancebaseret motion. I modsætning til Moves giver Endomondo en meget præcis oversigt over vores træning og kan derved i langt højere grad hjælpe os med at forbedre den. Al data fra app’en sendes automatisk til vores endomondoprofil, og som bruger fandt vi, at der er virkelig meget hjælp at hente i Endomondo-universet fx til at interagere med andre endomondo-brugere, lave træningsplaner, aflæse præcise hastigheder på en rute mm. For den sande løbenørd er et løbeur dog stadig en nødvendighed, fordi der går lidt tid med at placere telefonen i armholderen. Det lægger lidt tid til den egentlige løbetid, hvilket for nogen kan være en væsentlig detalje.

endomondo

Efter nogle måneders daglig brug af digital kostdagbog og motionstracking, er det faktisk lykkes os markant at ændre livsstil og vaner, som til stadighed holder. Lad det være sagt med det samme: Det er på ingen måde nemt at ændre gamle madvaner og få et mere aktivt liv, men omvendt har det aldrig været lettere med den massive digitale hjælp, der i dag er mulighed for at benytte sig af. Vores generelle vurdering er derfor, at det ved hjælp af disse sundheds-apps og en god portion selvdisciplin er lettere dels at blive opmærksom på sin egen levevis og herefter finde redskaberne til at ændre den.

Dog, som så ofte før set, opstår der sommetider i krydsfeltet mellem mennesker og teknologi, situationer hvor vi opdager, at der er aspekter, som ikke kan afhjælpes digitalt. Det ubehag det eksempelvis medfører at afvænne sig selv fra sukkerafhængighed eller de humørsvingninger, vi oplevede i forbindelse med vores livsstilsforandring, fandt vi desværre ingen steder at taste ind i nogen app og måtte således selv deale med dette – uden hjælp fra teknologien. Netop sådanne udfordringer kan måske en dag også løses digitalt, hvem ved.

Alle fire apps fås både til Iphone og Android

Elektronista modtog råd og vejledning fra en personlig træner- og kostvejleder gennem hele forløbet og anbefaler det samme for andre, der ønsker større ændringer indenfor kost og motion.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × three =

No Comments Yet.