Leica genopfinder Polaroid-billederne

2 Min læsning

Midt i den digitale tidsalder dukker det skægge Sofort snapshot-kamera op fra Tysklands mest berømte fotofabrikant. Nu skal vi igen kunne printe billeder ud direkte fra kameraet, hvor de lægges på selv-fremkaldende special papir.

leica-sofort-5

De mennesker blandt mine læsere, der kan huske tilbage til 1970’erne og 80’erne, vil nikke genkendende til begreber som Polaroid, instantkameraer og selv-fremkaldende film.

De små firkantede Polaroid-billeder var meget populære dengang, fordi man tog billedet, og knap et minut senere havde man det på print.

Billederne var ikke virkeligt gode, men de var datidens svar på nutidens selfies. Hurtige snapshots.

leica-sofort-6

Polaroidfænomenet døde ud omkring årtusindeskiftet, da digitale kameraer overtog arbejdet. Deres billeder kunne blive udskrevet lige så hurtigt på en printer – og både i større format og bedre kvalitet end Polaroids.

Alligevel er fænomenet “instant photography” aldrig helt dødt ud. Japanske Fujifilm har holdt det i live, efter at amerikanske Polaroid gik i konkurs, I dag fremstiller andre fladskærms-tv og video kameraer under Polaroidnavnet.

Det var en laaaang indledning for at fortælle, at de selvfremkaldende papirbilleder har fået et helt nyt liv. Ovenikøbet fra en kant, som de færreste havde regnet med.

leica-sofort-1

 

 

Leica har nemlig lanceret det pudsige nye Sofort-kamera, som man kan forudbestille for 299 USD – ca. 2.000 kroner. Dyrt for et instantkamera til snapshots. Billigt for Leica, der ellers fremstiller nogle af de dyreste og bedste fotokameraer til professionelle og til pengestærke amatører.

Leica Sofort er et lille firkantet og handy kamera, der bruger Leicas egen type selv-fremkaldende print. Den skal være i ægte fotokvalitet og fås i varianter til både sort/hvide og farvebilleder. Alternativt kan man bruge papir fra Fujifilm.

Kameraet er forsynet med en optisk søger ligesom gamle Leica’er. Objektivet er selvfølgelig i Leica-kvalitet, og man kan styre Sofort via flere programmer som f.eks. makro, party & people, portræt, sport & action, automatic eller selfies.

leica-sofort-4

Målgruppen er selfiefolket, der straks kan se deres snapshots på print. Ikke kun på deres smartphoneskærm.

Leica Sofort fås i friske farver som hvid, mint eller orange. Ikke i klassisk Leica sort og metal. De glade kulører går igen i forskellige tasker, bæreremme og andet tilbehør, som man kan mixe og matche til sin personlige Sofort.

Spændende at se, om Leica Sofort får succes. Det bliver svært i et digitalt foto marked, hvor smartphones efterhånden er ved at overtage fotograferingen helt fra separate kameraer.

Soforts chance ligger i, at Leica-nyheden er så forfriskende anderledes end alt andet lige nu. Og i ordet “sofort”, der jo betyder ‘lige med det samme’ på tysk: Papirbilleder på et øjeblik.

leica-sofort-3

 

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen − 6 =

2 Comments
 • Krestian Muhlig
  september 30, 2016

  Leica genopfinder polaroid? Fuji harhaft sådan et kamera på markedet i de sidste to tre år, og med en digital udgave også. Fuji har dog fornylig lukket produktionen igen af kameraer, da salget skuffede.

  Så nej, leica har ikke genopfundet Polaridkameraet, de har lavet deres eget som måske nok også kommer til ST skuffe i salg.

  De originale polaridkamera har dog vind i sejlene. Folk vil have de autentiske og ikke en dårlig kopi.
  http://instax.dk/fujifilm-instax-mini-8/

 • Leif Bomberg
  september 30, 2016

  Kære Krestian

  Bare fordi FujiFilm – det hedder firmaet, ikke Fuji – har haft et instant kamera på markedet i flere år, kan Leica da godt forsøge at genopfinde princippet – som populært kaldes “polaroid fotos”.

  Leicas nye Sofort kan i øvrigt bruge FujiFilms papir, så japanerne får da nu lidt tysk hjælp til at sælge flere produkter.

  FujiFilm har samtidig lavet en serie af sine egne kameraer, der skal sælges via det amerikanske modemærke Michael Kors – med gylden finish og smarte tasker. Så helt død er FujiFilms instant kameraer ikke, sådan som du hævder.

  Det er korrekt, at Polaroid selv også producerer instant kameraer igen – ganske vist med nye ejere, der har købt rettighederne til det berømte Polaroid varemærke.

  Og apropos Polaroid. HP har lige lanceret en lille lommeprinter ved navn Sprocket, der bruger samme teknologi og samme ZINK papir som Polaroid.

  Det lyder altsammen ikke, som om instant foto er ved at dø, som du skriver. Snarere tværtimod bekræfter det min overskrift med, at Leica vil forsøge at genoplive Polaroid fotografiet, som er det populære navn for instant.

  Jeg kan i øvrigt anbefale dig at følge min egen daglige blog på http://www.leifshows.dk , hvor jeg følger de nye teknologi trends tættere, end det er muligt her på Elektronista.