Der er noget i luften – Sådan måler du det!

3 Min læsning

Spørger du nogle gange dig selv, hvor ren den luft, du inhalerer hver dag, er? Elektronista har samlet en liste over gadgets og apps, som giver dig indblik i luftkvaliteten omkring dig. 

City lights, air quality

Bare fordi vi ikke kan se det, betyder det ikke, at det ikke er der. Det gælder også for forurening og dårlig luftkvalitet. Der findes i dag flere værktøjer, som kan give info om luftkvaliteten, der hvor du befinder dig. Du får altså mulighed for at agere på luftkvalitet, der har dårlig og måske endda skadede indvirkning på dit helbred. Tesen må være, at hvis du er klar over det, kan du forsøge at gøre noget ved det.

 1. PLUME

Med appen PLUME får du daglige rapporter, som fortæller, hvordan det står til i netop din by. Du kan få real time-notifikationer fra over 15o byer og tjekke, hvornår det er mest sikkert at løbe i naturen, tage dine børn med ud eller spise i det fri, der hvor du bor eller er på ferie. App’en giver mulighed for at lave personlige indstillinger efter de aktiviteter, du laver mest, og den er simpel at betjene og indstille.

App’en er lavet til at måle luftkvaliteten udendørs, og du skal derfor bruge andre værktøjer, hvis du ønsker et kvalitetstjek af dit indendørsklima. Du kan se en hurtig gennemgang af app’en i videoen herunder.

App’en fås gratis i appstore og på Google Play og virker også til Apple watch

2. Atmotube

Den lille gadget Atmotube kan måle luftkvaliteten lige, der hvor du befinder dig, inde som ude. Den har en indikator på siden som ved hjælp af farver, viser dig, hvor slemt det står til. Lad os sige, du kører i din bil og har vinduerne nede. Hvis din atmotube viser et rødt lys i LED-lampen, så bør du nok rulle vinduet op og slukke for dit klimasystem for en stund.

Atmotube - air polution monitor

Det lyder måske som common sense, men det kan være svært at huske på det, man ikke lige kan se med det blotte øje. Her kan en gadget som denne være behjælpelig.

Til den lille gadget er tilknyttet en app, som ud over at vise dine data også samler data ind fra andre og viser på et kort, hvor det står værst til. AtmoTube er stadig under udvikling og er en del af en fundraising-kampagne. Du kan altså ikke købe den endnu, men forudbestille den – læs mere om Atmotube

3. Netatmo – din personlige vejrstation

Vil du gerne have styr på både det indendørs- og det udendørs klima? Netatmo er en vejrstation med to enheder, som placeres hhv. indenfor og udenfor for måle de præcise tilstande, netop hvor du er. Udendørs måles temperatur og luftfugtighed og indenfor måles CO2-niveu samt lufttryk og lydniveau. Til vejrstationen hentes findes en gratis app, som viser prognoser via niveauer fra sensorerne samt grafer baseret på den opsamlede data. Der kan tilkøbes ekstra indendørssensorer og tilkobles op til 3 stk pr. station, hvis flere rum ønskes monitoreret. Herudover kan en regnmåler og en vindmåler tilkøbes. Måleren til indendørs brug anvendes via stikkontakt. Den udendørs kører på batterier. Den koster fra ca. 1200 kr og de ekstra dele ca 600 kr pr stk (afhængig af fragt og leverandør – priser er set på Pricerunner)

netatmo weather station

Kender du til andre effektive apps eller gadgets, der kan monitorere luftkvaliteten, så del dem meget gerne med os i kommentarfeltet.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 − eight =

No Comments Yet.