NU SKAL VI TALE FAIR I MOBILTELEFONEN

2 Min læsning

Af Leif Bomberg

Fairphone er verdens første bæredygtige telefon. Den kommer på det engelske marked til december og skal appellere til det samme publikum, som køber Fairtrade fødevarer med god samvittighed.

fairphone 1

Vi kender Fairtrade kaffe, bananer, sukker og chokolade, men fremover skal vi måske til at tale i telefon med god samvittighed – i en Fairphone.

Den spændende Fairtrade smartphone har været længe undervejs, men nu skulle det altså være ganske vist. Fairphone kommer i handelen i bl.a. England fra december til priser omregnet ca. 2.400 kroner.

Det ”pæne” i Fairphone ligger ikke i, hvordan folk taler i den eller opfører sig ordentligt, når de går på nettet og i sociale medier. De ting skal naturligvis være i orden.

Ordet ”fair” dækker snarere over, at en del af de metaller, som indgår i telefonen, er hentet på en pænere, mere bæredygtig og konfliktfri måde, end det er sædvanligt i telefonbranchen.

Metaller som tantal, tin og tungsten kommer i de fleste tilfælde fra miner i Congo, der kontrolleres af mafia—lignende militser. De udnytter deres arbejdere og natur-ressourcerne, som det passer dem – og uden hensyntagen til hverken mennesker eller miljø.

Stort set alle verdens giganter i mobiltelefon inkl. Apple og Samsung har været kritiseret for at handle med disse konflikt fyldte kanaler. De svarer igen med argumenter om, at det er svært at finde sjældne metaller til en acceptabel pris andre steder og på en anden måde.

De hollandske initiativtagere bag Fairphone forsøger at gå en anden vej. De skal således have fundet leverandører i den østlige del af Congo, hvor minearbejderne er fri og får en ordentlig løn.

fairphone 2

Fairphone har meget travlt med at slå på trommer for netop disse sjældne metallers oprindelse, selvom de kun udgør en lille del af en moderne smartphone. Resten af telefonen er fabrikanterne mere tavse omkring. Måske de dele er knap så fair…

Teknisk set er Fairphone en almindelig mellemklasse Android. Den får 4,3 tomme skærm og multi-SIM, så man kan have flere telefonselskaber på samme telefon. F.eks. ét til det private og et andet til jobsamtalerne.

Meget andet har Fairphone fabrikanterne ikke ønsket at afsløre endnu. De vil meget hellere tale om ”fair deals” i Afrika end om tekniske specifikationer.

Forfriskende anderledes er det hollandske Fairphone initiativ under alle omstændigheder, og spændende bliver det at se, hvordan de europæiske forbrugere vil tage imod en smartphone med god samvittighed.

Noget kunne tyde på, at Fairphone kunne blive en succes. Ikke i samme klasse som iPhone 5 eller en ny Samsung Galaxy, men i mindre målestok.

15.000 mennesker har nemlig forudbestilt en Fairphone til levering af december, og hver dag kommer nye ordrer ind.

Om og hvordan Fairphone kommer til Danmark, er der ingen informationer om på nuværende tidspunkt.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 − eighteen =

No Comments Yet.