Sådan sparer du penge og skåner miljøet, når du streamer

3 Min læsning

Hver gang du tænder for dit fjernsyn, din spillekonsol, din iPad og din telefon bruger du strøm og bidrager dermed til CO2 udledning. Det vidste du nok godt. Men vidste du, at der er stor forskel på hvor meget strøm de forskellige devices bruger? Og dermed også på prisen for planeten og din elregning?

Vi er efterhånden ved at drukne i streamingtjenester og måder at kunne se film og serier på. I Danmark er vi vilde med Netflix, og vi binger som gale. Nogle har investeret i et Apple TV eller Chromecast. Andre har i forvejen en Xbox eller en Playstation, som de kan streame fra. Men det er ved at være tid til at vælge konsollen fra som filmafspiller. Vi har samlet en række tips til, hvordan du kan spare på streaming og på dine digitale gadgets i hjemmet.

Sådan sparer du

Vælg Chromecast eller Apple tv.
Strømforbruget når du streamer fra din Playstation kan blive op til 20 gange større, end hvis du bruger Chromecast eller Apple TV. Og det koster penge. Men endnu vigtigere. Det bidrager unødvendigt til C02 udledning som i sidste ende medvirker til fatale temperaturstigninger på planeten. Du kan selv lave beregninger via energistyrelsens apparatberegner.

Brug wifi istedet for mobilnetværk
En anden ting du kan gøre, for at få mest streaming i forhold til dit strømforbrug, er at huske at bruge wifi frem for mobilnetværket. Det kan være fristende at streame en serie fra mobiltelefonens netværk, men det bruger 4 gange mere energi. Så brug et par minutter på at logge ind på dit lokale wifi. Så sparer du både CO2 og penge.

Undgå devices i stand by
Mange devices indtager en stand by tilstand, når de er slukkede. Men husk at selv der bruger de strøm. Så køb en elskinne, som du sætter dit tv, din konsol og dine ladere til. Det skal være en elskinne med en kontakt på. Så slukker du for alle devices på en gang fx. inden du går i seng eller forlader hjemmet.

Husk at slukke for kontakten
En anden skjult energisynder er computere og telefonladere som er færdige med at lade op men stadig sidder i en tændt kontakt. Generelt er det en god idé at slukke for kontakter og tage opladere ud, når du ikke bruger dem.

Find ud af hvornår din strøm er billigst
Du kan med fordel undersøge på hvilke tidspunkter strømmen er billigst i din bolig. Der er nemlig stor forskel på, om du vasker og tumbler mens alle andre gør det, og strømmen er dyr. Eller fx. kl. 13 om eftermiddagen eller kl. 23 om aftenen, hvor strømnettet ikke er så belastet.

Vask tøj ved lavere temperaturer
Det meste vasketøj sagtens kan vaskes på 20 eller 30 grader i stedet for 40. Husk også at fylde maskinen. Det gælder også opvaskemaskinen. Drop tumbleren om sommeren, hvis du har mulighed for at tørre tøjet ude.

Køb energivenligt
Hold øje med energimærkerne, når du køber nyt tv, vaskemaskine, telefon eller køleskab. Det er bedre for miljøet og det sparer dig penge.

Så når vi bliver grebet af dovenskab og bare ikke rigtig orker at slukke lamperne eller stikkontakterne, så er det en god idé at huske at hver eneste unødvendige watt, der bliver spildt bidrager negativt i et miljøregnskab, hvor vi allerede er håbløst bagud. Så det er nok alligevel ikke så stort et offer, at spare hvor der nemt spares kan.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

seven + six =

No Comments Yet.