Robotskeletter holder os aktive i fremtiden

2 Min læsning

I fremtiden kan du skifte rollatoren ud med et robotskelet – et såkaldt ‘exoskelet’, der sikrer, at du selv i en høj alder kan være aktiv og bevare din mobilitet. 

Mindre behov for rollatorer

Mange af os får på et tidspunkt behov for et ganghjælpemiddel til bedre at kunne komme omkring. Den moderne rollator er på ingen måde en ny opfindelse, men er for de fleste stadig det bedste bud, når bentøjet begynder at svigte. Rollatorer er forholdsvis billige og praktiske, med er på ingen måde særlig hightech.

Så hvis man er passioneret omkring teknologi, er det nok næppe rollatorer, der får din puls op omkring kogepunktet. Det er der til gengæld stor chance for, at et exoskelet gør. Et exoskelet er et skelet, der sidder uden på sin ”ejer”. De fleste biller og skaldyr er forsynet med denne type skelet, mens vi mennesker som bekendt har vores knogler inde i kroppen. Men vha. teknologi og dennes konstante udvikling, kan vi nu få exoskeletter, og der kan hjælpe os med at være aktive langt ind i den tredje alder.

Dyr, men fascinerende teknologi

I 2014 blev projekt ”Axo Suit” lanceret. Projektets formål er at lave exoskeletter til ældre og andre med nedsat mobilitet. Projektet er interessant, bl.a. fordi det også huser danske forskere fra Aalborg Universitet. De danske forskere har bidraget med udvikling af teknologien og har således en stor andel i, at disse skeletter ikke bare er en vanvittig ide, men rent faktisk er blevet en realiserbar virkelighed.

Hvis man skal sætte tingene lidt på spidsen, kan man sige, at intet er umuligt, hvis bare man har penge nok, og sådan er det til dels også for disse skeletter. Modsat rollatorer og gangstativer er det de færreste, der har råd til at købe denne type ganghjælpemiddel. En estimeret pris er nemlig omkring en kvart million danske kroner. Men som det er med al teknologi, er det kun et spørgsmål om tid, før priserne falder markant.

Historisk set vil et gigantisk prisfald også betyde, at de kloge hoveder fra alverdens universiteter, begynder at kaste sig over nye, futuristiske projekter, der kan få vores nuværende teknologiske ambitionsniveau til at se temmelig stenalderagtigt ud. Men uanset hvad fremtiden måtte bringe af rollator- og exoskelet-erstatninger, er det givet, at vi ved hjælp af den teknologiske udvikling, vil blive langt bedre til at klare os selv – og holde os mobile og aktive i fremtiden.

Der kommer helt sikkert til at gå rigtig mange år, før rollatorer og gangstativer er helt erstattet, men at de bliver det, er der nok ingen tvivl om.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 − three =

No Comments Yet.