Gratis minikursus: Bliv klar til forandringerne i dit fremtidige arbejdsliv

4 Min læsning
Serien er sponseret af Logitech VC. 

Videomøder, globale kollegaer og et opgør med 8 til 16-mentaliteten. Elektronista har sammen med en fremtidsforsker, en gadgetekspert, en rådgiver i digital præsentationsteknik og en af danmarks mest interessante internationale iværksættere lige nu taget temperaturen på en række af de megatrends, der kommer til at dominere arbejdsmarkedet de kommende år. Bliv klogere på emnet med minikurset “Boost dit digitale arbejdsliv”. Du kan lytte til de tre gratis lydmoduler herunder eller i Elektronista podcasten. Links giver dig adgang til shownotes med ekstra tips og guides.

1. Brænd igennem på virtuelle møder
2. Guide til gear til hjemmekontoret
3. Sådan ruster du dig til dit arbejdsliv i fremtiden

På arbejde i skyen

Under coronaepidemien har mange danskere arbejdet hjemmefra, og online møder og webkonferencer er blevet en naturlig del af arbejdsdagen. Faktisk har COVID-19 accelereret en digital udvikling af arbejdsmarkedet, som allerede var i gang. I fremtiden flytter arbejdslivet nemlig i høj grad ud af de fysiske kontorbygninger og op ”i skyen”. Et stabilt wifi bliver derfor også hjertet, der får fremtidens arbejdsmarked til at slå. Det skal ikke komme og gå, men være lige så stabilt, som den el, der kommer ud af stikkontakterne.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at det fysiske møde går helt af mode. Under coronaen blev mange bevidste om, hvor meget, der kan klares i det virtuelle rum – men også om den arbejdsmæssige styrke ved det fysiske møde, særligt i kreative processer og opstart af nye projekter.

Teknologien er vores kontor

Teknologien kommer i det hele taget til at spille en endnu større rolle på fremtidens arbejdsmarked, end den gør i dag. Teknologien har været med til at transformere arbejdsmarkedet, og internettet har gjort det muligt at arbejde fra alle steder i verden. Men skal det virtuelle arbejdsliv fungere, skal vi have et ordentligt digitalt setup til rådighed. Alt fra computere og software til mikrofoner, webcams og headsets skal fungere upåklageligt. Ingen gider at vente på, at du lige skal genstarte computeren, eller bliver afbrudt af lyd, der skratter eller et billede der er grumset. Det bliver normalt, at have gear i professionel kvalitet på hjemmekontoret.

Robotteknologi og kunstig intelligens bliver også en større del af arbejdslivet. På godt og ondt. En undersøgelse fra Ball State University i USA fremskriver, at robotter i fremtiden vil overtage næsten halvdelen af vores arbejdspladser. Det overflødiggør en masse jobs og stiller nye krav til vores kvalifikationer, men giver også nye muligheder for at skifte karrierespor og opgradere vores kompetencer.

Fleksibelt arbejdsliv

I fremtiden vil flere medarbejdere stille krav om større fleksibilitet og mulighed for hjemmearbejdsplads. Under coronaen har mange erfaret, hvor meget tid, de sparer på transport ved at arbejde hjemme, og hvor meget spildtid, der hurtigt kan gå med at holde møder og drikke kaffe på kontoret. Vi kommer til at se flere virksomheder, som er mere åbne for at lade deres medarbejdere tage arbejdet med sig hjem. Virksomheder kommer også til at eksperimentere med at reducere arbejdstiden. Der er nemlig allerede gode erfaringer med at nedsætte arbejdstiden uden, at det sænker produktiviteten. Det gælder blandt andet den danske IT-virksomhed Abtion, hvor medarbejderne kun arbejder 30 timer om ugen og holder fri om fredagen. I det digitale bureau IIH Nordic har man også i snart fire år kørt med en 4-dages arbejdsuge.

Kontoret lukker aldrig

På fremtidens arbejdsmarked kan man godt glemme alt om en klassisk 8 til 16-arbejdsdag. Arbejde og fritid flyder i højere grad sammen, for når man kan lave det meste arbejde online, kan det jo lige så godt foregå efter aftensmaden i sommerhuset eller under ferien i Thailand. I fremtiden kommer vi til at se flere iværksættere og projektansatte – og de arbejder, når der er opgaver, og når de gode ideer indfinder sig. De stopper ikke, fordi klokken er slået 16, og arbejdsdagen ”officielt” er forbi. I fremtiden vil vi som forbrugere også forvente at have adgang til services og varer hele døgnet rundt, og det vil kræve en fleksibel arbejdsstyrke, der er indstillet på at arbejde på skæve tidspunkter. 

Skal vi være ”Free agents”?

En klassisk arbejdsdeling, som vi kender den, med en chef på toppen af kransekagen og et hierarki af mellemledere nedenunder, vil være under opbrud på fremtidens arbejdsmarkedet. Mange ønsker mere frihed og vil selv bestemme over arbejdsopgaver og arbejdstid. Vi vil se flere iværksættere. Flere der skaber deres eget arbejdsliv og bliver deres egen leder. Arbejdet skal give mening, og disse ”free agents” vil ikke være slave af en 8-16-arbejdsdag eller af direktiver udstukket fra et højere sted. 

Samtidig kommer vi til at se flere projektansættelser og freelancearbejde. Både fordi flere vælger den frie livsstil til, men også fordi fremtidens arbejdsmarked bliver mere flygtigt og sværere at få fodfæste i.

Klar til globale kollegaer?

Fremtidens arbejdsmarked bliver kun endnu mere globalt, end det er i dag. Du kommer højst sandsynligt til at kommunikere på et andet sprog end dansk (hvis du ikke allerede gør det). Virksomheden, du arbejder for, er organiseret på tværs af landegrænser, og dine kollegaer tæller ikke kun de personer, du fysisk deler kontor med. De er derimod spredt rundt i hele verden, og den ene dag har du måske Zoom-møde med den kinesiske afdeling i Guangzhou, mens du om eftermiddagen holder workshop med dine nordiske kolleger. Det globale arbejdsmarked er allerede en realitet for mange danskere. F.eks. viser tal fra en medlemsundersøgelse i IDA, at 69% af deres medlemmer arbejder globalt.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen + seventeen =

3 Comments
  • HKJ
    december 7, 2020

    Ikke et ord i artiklen om at der også er en kæmpe gevinst at hente for klimaet hvis hjemmearbejde og online møder bliver udbredt. Fatter iøvrigt ikke at politikerne har fokus på dette i deres klimadebat.

  • HKJ
    december 7, 2020

    HKJ RETTELSE
    december 7, 2020
    Ikke et ord i artiklen om at der også er en kæmpe gevinst at hente for klimaet hvis hjemmearbejde og online møder bliver udbredt. Fatter iøvrigt ikke at politikerne IKKE har fokus på dette i deres klimadebat.