Streamingtip- Chernobyl

2 Min læsning

Er du færdig med Game of Thrones, og sukker du efter en ny serie, du kan fordybe dig i? Så er her én, du ikke kan komme uden om. Chernobyl på HBO Nordic er både dyb og tung og vild og spændende og sindsygt godt produceret.

Atomulykken på Chernobyl-kræftværket skræmte i 1986 Europa fra vid og sans. Tyske børn måtte ikke lege ud. Svenskere måtte i årevis ikke spise svampe fra skoven. Men da atomkernen på ulykkesstedet braste, og atmosfæren blev selvlysende af radioaktivitet, da stod borgerne i den nærtliggende by og nød den smukt oplyste aftenhimmel.

Dokudramaet Chernobyl handler om tiden, valgene og menneskene omkring verdens værste atomulykke. For i USSR var staten højere end det enkelte menneske. Man lyttede til autoriteterne. Man ofrede sig for sit land. Og man lod være med at stille spørgsmål, hvis man blev bedt om at klappe i.

Der blev begået utrolig mange fejl. F.eks. tog det lang tid, før den nærmeste by ved ulykkesstedet blev evakueret. Og den første evakueringszone var kun 30 km. Ulykkens omfang var meget større, end magtapparatet ønskede nogen skulle vide, og det betød unødvendige dødsfald og elendige beslutninger.

Heltene var de første brandfolk på stedet. Minearbejderne, som skulle grave under kernen for at forhindre yderligere ødelæggende nedsmeltning og forurening, der ville brede sig til drikkevand i hele Europa. Videnskabsfolk, som nægtede at købe de usandheder, staten forsøgte at prakke befolkningen på. Der var mænd og kvinder, hvis organer få dage efter ulykken gik i opløsning, og hvis hud blev kulsort og smeltede af som en konsekvens af strålesygen. Mennesker, der var så radioaktive at blot deres tøj kunne give andre kræft.

Miniserien Chernobyl er lige præcist så ærlig, som den skal være uden at blive udleverende. Man forstår alvoren, man mærker den isnende uhygge i hver bizar, autoritær kommando. Og skuespil af blandt andet Emily Watson, Stellan Skarsgård og Jared Harris løfter sammen med et snigende køligt lydscore serien til store højder.

Gør dig selv den tjeneste at se Chernobyl, og når du venter på det næste afsnit, så lyt til Chernobyl HBO podcasten. Den er med manden bag serien Craig Mazin. Man mærker, der er gået et stort researcharbejde forud for optagelserne, og Mazin fortæller tilpas nørdet om ægte, historiske episoder, som fandt sted, og han giver indblik i seriens karakterer og giver bud på, hvorfor de handler som de gør i det system, de ligger under for. Se den og hør den!

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twenty + eighteen =

No Comments Yet.