STYRESYSTEMER- QUICKGUIDE TIL DE 3 STORE

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Hvad er forskellen på Android, Apples iOS og den nye spiller Windows? Styresystemer er en vigtig del af vores gadgets og noget mange bekender sig nærmest religiøst til. Elektronista giver dig et hurtigt overblik.

Et styresystem er det som skaber din oplevelse af en computer, tablet eller smartphone. Det er det interface du arbejder i og de særlige funktioner og muligheder som netop det produkt kan, når det har netop det styresystem i sig.

Jeg kan godt lide at kalde styresystemet for “personligheden”.  Det afhænger derfor også meget af dine behov og din smag hvilket styresystem som passer dig bedst. Hvilket styresystem du har god “kemi” med, hvis man skulle blive i personlighedsmetaforen.

Lige som iOS6 er den seneste version af Apples styresystem og JellyBean er den nyeste version af Android, så er Windows 8 Microsofts nyeste bud på et altfavnende styresystem til dine devices.

Windows

Windows 8 er den nyeste version af Windows styresystem. Lige nu får Windows 8 rigtig meget omtale fordi det er en banebrydende ændring af den stil Microsoft og Windows har kørt med i årevis. Kendetegnene for Windows 8 er den opsigtsvækkende og anderledes brugerflade som de kalder Metro. Her ser du “tiles” eller fliser som fylder hele fladen. Vi ser den også på Windows Phone, som er versionen til smartphones. Gennem fliserne får du live adgang til dine udvalgte yndlingsprogrammer som mail, sociale medier, yndlingsnyhedsmedier, kontaktliste ect. Windows 8 betyder også at din Windows smartphone (Windows Phone), din Windows computer og din Xbox vil komme til at hænge bedre sammen. Du vil på alle Windows devices kunne få adgang til cloud opbevaringstjenesten Skydrive og musiktjenesten Xbox music.

Hot: Windows har et helt nyt produkt og det er spændende og kan noget helt andet end de andre styresystemer. De levende fliser gør dit device meget dynamisk og lækkert. Producenterne sprøjter lige nu Windows 8 produkter på markedet, så der bliver nok at vælge imellem. Har du købt en Windows computer for nylig kan du her lige nu opdatere til Windows 8 for kun 119 kr.

Not: Windows 8 er helt anderledes end noget du før har set og det kan tage noget tid at forstå præcis hvordan du skal bruge det for at opnå fordelene. Windows er typisk appudviklernes sidste valg, når der skal udvikles nye apps, hvilket i praksis betyder at app ofte kommer senere eller slet ikke til Windows.

Apple iOS

Nogle foretrækker Apples styresystem fordi det er overskueligt og stramt. Apple lader ikke meget være op til brugeren, men sørger til gengæld for at det er nemt at være bruger.  Den lukkede tilgang kan virke lidt selvtilstrækkelig, men til gengæld spiller Apple produkter godt sammen. Det er kun Apple produkter som har iOS og kendetegnet for de produkter er f.eks. en app store hvor du kan hente apps, iTunes hvor du kan håndtere og købe musik og iPhoto hvor du kan håndtere og redigere billeder.  På din iOS forside ligger nogle grund apps og så kan du selv bygge på. Skal du lave ændringer i opstillinger på lys, lyd og skærm så skal du ind i indstillinger. Apples app store har det største udvalg af apps og sorterer kritisk i dem. iOS finder du på produkter som iPhone, iPad og iPods.

Hot: Oplevelsen er lækker og brugervenlig og forstår du ét Apple produkt kan du nemt sætte dig ind i et nyt.

Not: Apples produkter er nogle af de dyreste på markedet og Apple kører sit helt til tider lidt selvfede show med både software og hardware.  Apple produkter understøtter ikke flash, hvilket betyder at du undertiden når du surfer kan opleve sider du ikke kan se.

Android

Sony Xperia Acro S

Android er i modsætning til iOS et mere åbent styresystem som giver flere muligheder for personligt at påvirke programmer og oplevelsen af telefonen. Til gengæld kan det godt virke lidt mere forvirrende, hvis du ikke går så meget op i det tekniske. Android er Google software og smartphones og tablets med Android spiller typisk godt sammen med andre Google produkter som Gmail, Google Maps, Google Drive, Google + og Youtube. Som med iOS kommer Android med nogle grundapps og herfra bygger du selv videre. For at lave ændringer i telefonopsætningen skal du ind på menuknappen og herefter indstillinger. Selve hardwaren- smartphones og tablets bliver lavet af mange forskellige producenter og findes dermed også i mange prisklasser. Android app storen hedder Google Play og Android er kendetegnet ved en sød grøn robot maskot. (Se billeder fra Elektronistas tur til Googles hovedkvarter) og hver version af Android får et slik/kagenavn. Se Elektronista guiden Hvorfor er Android så sød?

Hot: Der er et kæmpe udvalg af brands som laver med Android indlagt, og er du glad for Google er det nemt at være Android bruger. Nogle apps er gratis på Android men koster penge i Apples app store (og nogle gange er det omvendt).

Not: Android kan virke som lidt af en rodebutik og det åbne system betyder også mere usikkerhed på kvalitet, når du vælger apps.

Hvordan oplever du de forskellige styresystemer? Hvad kan du lide og hvad er du træt af?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 − fifteen =

2 Comments
 • Jørgen
  oktober 31, 2012

  Det er en lidt misvisende titel…
  – Hvis du mener “3 styresystemer til telefoner” gælder: iOS, Android, Windows Phone.
  – Hvis du mener “3-4 styresystemer til tablets” (som jeg tror du gør) gælder: iOS, Android, Windows8 og Windows RT (som umiddelbart ligner men *ikke* er windows8!!)

  Hvis man har haft en Windows phone og er glad for det, er man umiddelbart helt hjemme i Windows8/RT miljøet og der er som sådan ikke noget svært ved at finde rundt i det.

  • christiane
   oktober 31, 2012

   Hej Jørgen
   Tak for din kommentar. Artiklen er ment som en meget basic guide hvis man lige vil have et hurtigt overblik i hvad de grove forskelle er når der bliver talt Apple, Android og Windows. Jeg er klar over at der er variationer mellem tablets, smartphones og laptops. Men posten her er tænkt som det hurtige overblik hvor alle kan være med :-)
   Bedste hilsner
   Christiane