Vejlø om livet med AI i 2024: “Vi risikerer at miste, hvad det vil sige at være menneske”

3 Min læsning

Det er et bøvl at være menneske, og det kan være fristende at skære lidt ned på besværlighederne. Men hvad sker der, hvis vi outsourcer sanselighed, kreativitet, kærlighed og død til maskinerne? Hvilke refleksioner skal vi have med os ind i vores liv med AI i 2024?

I bogen Argumenter for mennesker forsøger jeg at identificere 9 særligt menneskelige kendetegn, som vi faktisk kan risikere at miste, hvis vi for let søger effektivitet og komfort gennem maskinen. Er vi klar til at skulle redefinere, hvad det vil sige at være menneske? Eller er det nu vi skal værne om noget som er særligt- selvom det er besværligt?

Men hvad er det så, vi skal holde øje med? Hvor ser vi allerede nu tegn på at noget kan risikere at skride for fænomenet menensket?

   1. Retten til ikke at blive kopieret- Al den data der findes om os vil kunne bruges til at skabe en digital klon af os. Den vil kunne konversere på vegne af os. Endda efter vores død. Er det noget vi ønsker? Hvad betyder det for fremtidens testamenter at mennesker ikke helt dør? 
   2. Databias-  bias som allerede ligger i den data vi bruger når vi beder maskinen om svar reproducerer fordomme (race, køn, job, seksualitet, social status ect) og maskinens nye svar og billeder ender med blive til ny fejlagtig data, der så ender som den baggrundsdata vi bruger i fremtiden. Hvad betyder den slags misvisende loops for vores oplevelse af sandhed?
   3. Tro ikke dine egne øjne- Deepfakes vil betyde en helt ny form for online svindel hvor vi bliver kontaktet af folk vi kender. Eller tror vi kender. Men det er svindlere som “iklæder” sig vores venner eller families stemme og ansigt. Skal vi til at have et kodeord, vi kan dele med familien, hvis vi er i tvivl om det vi møder virkelig nu også er de mennesker?
   4. Demokratiet under trussel- Valgkampe hvor kandidater tilsyneladende siger og gør ting de aldrig har sagt og gjort. Deep fakes kan få alvorlig betydning for hvor vi kaster vores stemme. Hvad betyder det for politikere af kød og blod? Og for vores demokrati? 
   5. Nye skønhedsidealer- unge mennesker tager filtermanipulerede billeder fra sociale medier med til skønhedskirurgen og beder dermed om at blive “fikset” efter et ideal, der ikke findes. Hvor meget skal der til før vi glemmer hvordan et mennesket ser ud?
   6. Longevity som religiøs stræben- kampen for det lange eller endda evige liv er blevet en kæmpe industri med kosttilskud, biomarkører, tracking, plasma, søvnkontrol, ekstrem kost osv. Men menneskets kamp mod dødelighed og forfald er ikke ny. Trenden tager på flere punkter en form, som kan sammenlignes med religion. Men hvad betyder det vores liv, at vi nægter at dø?
   7. Vores AI venner- inden længe har vi allesammen 5-9 personlige bots, som vi taler med om forskellige ting. En kostvejleder, en træningscoach, en studietutor, en regnskabsrådgiver, en rejseguide og måske en romantisk ledsager. Men hvor langt er vi fra det punkt, hvor vi foretrækker de medgørlige robotter fremfor de besværlige menneskevenner og kærester?

  1.  

  1. Læs mere i bogen Argumenter for Mennesker

  15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

  Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

  Del dine tanker?

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  five × 4 =

  No Comments Yet.