En vidunderligt klog robotstøvsuger fyldt med teknologi

4 Min læsning

Vi har formentlig alle drømt om en robottjener, som kunne gøre alt det huslige og gøre livet nemmere for os alle sammen. En robotstøvsuger er ikke en butler, men det er et skridt på vejen. Vi har kigget på en af de smarteste fra Neato.

Mange har hørt om robotstøvsugerne fra Roomba-folkene, og selvom de er blevet indbegrebet af robotstøvsugere, findes der en håndfuld konkurrenter på markedet. En af dem er amerikanske Neato, som påstår at deres støvsugere er langt mere effektive end konkurrenternes, og de bruger en stor del af deres marketing på at snakke om det:

Det er med god grund, at de kan påstå at være bedre end alle de andre. Vi har haft en Neato D5 til test de sidste par uger, og udover at slippe for at støvsuge så er det også en rigtig smart maskine. For Neato-robotterne bruger det samme fundament til navigering, som Google bruger i deres selvkørende biler. Nemlig laserstråler, som bliver skudt af støvsugeren og bruges til at skabe et konstant opdateret overblik over, hvordan rummet er indrettet, og hvor støvsugeren nu skal bevæge sig hen.

I praksis betyder det, at Neato er rimelig selvstyrende, og den behøver ikke at få tegnet et rum op med signalklodser eller lignede. Den finder selv ud af, hvor den er og ikke mindst, hvor den skal hen. Hvis du dog har behov for at forhindre den i at bevæge sig et særligt sted hen (som foreksempel under tv-møblet, hvor Neatos værste fjende bor – ledninger), så kan du ligge den medfølgende magnetstribe, hvor den ikke må køre, og indhegne et “område forbudt”, og Neato vil så vide, at det område er der ikke adgang til.

Dagligdagen med Neato

En robotstøvsuger er utroligt smart. Det er noget man kan synes er fjollet og unødvendigt, lige indtil man har haft en et par uger. For det som gør en robotstøvsuger smart, er at det er markant nemmere at sætte den igang med at støvsuge, i stedet for at du skal slæbe den gamle støvsuger frem fra skabet og slås med den.

I stedet skal du bare åbne Neato’s app, sætte den igang og vente på, at der bliver støvsuget. I vores test brugte Neato knap 20-30 minutter på to rum, hver cirka 16 kvadratmeter, hvorefter den så selv kører hjem til den medfølgende laderstation og bliver opladet. På den front er Neato ikke så meget anderledes end alle andre, den støvsuger og finder rundt på en ganske effektiv måde.

Den funktion, vi brugte mest, var “Spot Clean”-funktionen, hvor Neato ikke går hele huset igennem for støv, men i stedet gør rent i et område af 2 kvadratmeter. Det er en super smart funktion i områder, som bliver svinet til dagligt, fx køkkenet. Og det er ekstra smart, fordi der kan blive støvsuget, samtidig med man fx vasker op eller laver mad.

Neato er dog ikke 100% selvkørende. Det kræver en lille smule arbejde, hver gang Neato skal i brug. Først og fremmest skal ting som ledninger og ting, som ikke må suges op, fjernes. Til gengæld klarer Neato dørtrin ganske godt, så længe de ikke er unormalt høje og det samme med tæpper, hvor den glad tromler hen over dem uden problemer.

Men hvor effektiv er Neato egentlig? Den er faktisk ret effektiv, den kommer nødvendigvis ikke helt ind i alle hjørner af en stue, men den får samlet rigtig meget støv. Her er alt det, som Neato kunne samle op i min stue, og jeg havde støvsuget grundigt to dage forinden:

Mit gulv er åbenbart ualmindeligt klamt

Så Neato er grundig. Dens aktiviteter kan automatiseres og giver dig for muligheden for at få et rent hjem. Men det er også ganske deprimerende at opdage, hvor beskidt ens gulv egentlig har været. Neato er dog ikke helt perfekt. Den kommer ikke rundt i alle hjørnerne, og den larmer rigtig meget. Til gengæld er den effektiv og kan finde ud af at navigere uden problemer.

Er en robotstøvsuger rigtig for mig?

Både og. Det er en luksusinvestering, men når man først har vænnet sig til, at Neato fjerner det værste skidt hver dag, så bliver det svært at leve uden. Specielt friheden i at kunne få støvsuget gulvet, imens du er på vej hjem fra arbejde eller laver noget andet imens. Men det er ikke en løsning, som gør, at du kan smide din gamle støvsuger ud. Neato er perfekt hvis du vil have en lille maskine, der støvsuger dagligt og holder niveauet af skidt markant nede i dit hus.

Men der vil stadigvæk være behov for at lave rigtig hovedrengøring med din trofaste støvsuger, for der er steder, hvor en robotstøvsuger simpelthen ikke kan komme. Har du dog først haft Neato i dit hjem, så er det svært at undvære den igen. Specielt fordi man bliver bevidst om, hvor ulækkert ens gulv faktisk er, og hvorfor det er en god ide, at det bliver støvsuget ret ofte.

Neato Botvac D5 fås til 4300kr

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 − three =

No Comments Yet.