DE STJAL CLARAS IPHONE

4 Min læsning

Jeg grinede, så jeg spyttede små dråber kaffe ud over hele Facebook, da jeg så på Claras opdatering at hun havde fået stjålet sin telefon. Ikke fordi jeg ikke syntes det var synd for hende. Men fordi omstændighederne var så groteske og komiske at hele sagen var blevet mere underholdende end tragisk. For da Clara fik sin nye iPhone og synkroniserede med iCloud, så dukkede der en billedserie op af (nogen som måske er) tyven- der ammede sit barn! Jeg lokkede Clara til at skrive om oplevelsen, og historien kan du læse her-  inklusiv tips til hvordan du beskytter dig mod mobiltyveri.

Rigtig god griner

Christiane

P.S Hvis du kender dem på billederne, så sig det lige til politiet ik?

Af Clara Mai Kunstmann

Kl. er ca. halv fire. Da jeg siger farvel til mine venner efter en privat fest i Kødbyen, har jeg brugt min telefon for 10 minutter siden. Jeg kigger ned og opdager, at min taske står åben. Allerede inden jeg har tjekket efter, ved jeg godt, hvad der venter. Jeg er blevet tilføjet den lange liste af mennesker, der har fået stjålet deres iPhone.

Jeg bliver både irriteret og vred, og mindre end 20 minutter efter, sidder jeg derhjemme med min laptop og aktiverer gps-søger-applikationen “Find my phone”, men forgæves – telefonen er allerede offline. Derefter slår jeg funktionen “Lock phone” til. Så hvis telefonen bliver tændt og brugt, så bliver den lukket kort tid efter. Jeg sender også en besked til telefonen, hvor jeg skriver, at der er findeløn til den, der finder telefonen og kontakter mig. Jeg lukker mit simkort og går i seng. En uge efter tyveriet modtager jeg en mail, hvori der står, at telefonen nu er blevet låst. Nogen har altså tændt den og prøvet at bruge den.

For knap to år siden fik jeg stjålet min iPhone for første gang. Jeg kan stadig huske, hvordan panikken bredte sig. Dengang vidste jeg ikke, at jeg kunne gendanne alt i iTunes og iCloud, når jeg fik en ny telefon. Af samme årsag var jeg ikke lige så ked af det denne gang, men det føltes stadig, som om jeg lige havde brændt tusindkronesedler af for sjov.

Tyvenes billeder endte hos mig

Jeg bestiller en ny mobil – denne gang en 4S. Det er 10 dage siden tyveriet, da jeg sætter den nye mobil til og gendanner fra iTunes og min iCloud konto. Alt går som planlagt, altså lige indtil jeg tjekker min “photostream”. Der ligger nemlig 15 billeder, som jeg stensikkert ikke selv har taget. De viser tre mørke kvinder af afrikansk afstamning. Især én af dem er på de fleste billeder bl.a. er der to, hvor hun ammer sit barn.

Først forstår jeg ingenting. Så for sjov uploader jeg et af billederne til Facebook og spørger, om der er nogen, der kender disse to damer, der er endt i mit fotoarkiv. Fem minutter efter går det op for mig, hvad der er sket. Jeg har glemt at ændre mine adgangskoder til alt, og dermed også mit Apple-id, der er tilknyttet min iCloud-konto.

Det betyder kort og godt, at tyvene har taget billeder med min telefon, og der er så lavet en sikkerhedskopi, som så ender i min iCloud og dermed på min nye telefon. Jeg var helt færdig af grin. Det kunne man da kalde bevismateriale.

Ingen kan bruge en stjålen mobil!

Jeg bliver stillet igennem til politiets efterforskningsafdeling. Måske en kende overdrevet tænker jeg, men jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle gøre med billederne. Betjenten, jeg taler med, slår en skraldlatter op og beder om at få detaljer og billeder tilsendt. “Du skal nok ikke forvente at få din mobil igen, men vi vil have billederne, man ved jo aldrig”, siger han. Herefter spørger han, om jeg har fået blokeret telefonens IMEI-nummer (alle mobiler har et IMEI-nummer uanset mærke,red.), hvilket jeg ikke har. Jeg tænkte, at tyvene altid ville kunne åbne  telefonen på anden vis. Men det kan de altså ikke. Alle teleudbydere worldwide har åbenbart lavet en aftale om, at hvis et IMEI-nummer bliver blokeret, så sker det over hele verden. Det betyder kort og godt, at telefonen ALDRIG kan åbnes igen, medmindre du dukker op hos politiet med kvittering m.m. Det vidste jeg ikke, og det er jo en glædelig nyhed, for så kan det jo i bund og grund ikke svare sig at stjæle mobiler længere. Så jeg håber, at dette budskab bliver spredt, så jeg kan beholde min nye telefon lidt længere end fire måneder denne gang.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

13 − 11 =

21 Comments
 • Jesper Norbøll
  januar 26, 2012

  Altså, hvis jeg skal komme med et forslag, så er der en rimelig stor mulighed for at hun kan finde ud af hvem hende kvinden på billederne er.

  For siden der er taget flest billeder af hende, ammende barn m.m. så må man gå ud fra at det er nogen hun nok selv har taget og derved også hende som har telefonen. Mange af disse billeder er nok taget til at kunne dele på Facebook m.m.

  Facebook har jo skrevet om en ny feature hvor du kan uploade et billede, f.eks. af en gammel klassekammerat, og så bede Facebook om at finde personer som er magen til – eller ligefrem har det samme billede liggende blandt sine billeder på facebook. Jeg skal dog lige sige at jeg ikke selv har checket om featuren er slået til endnu på FB.

  Men hvis det er, så kunne Clara gøre det at hun uploadede et af billederne som er synkroniseret med hendes nye iPhone via iCloud, og så beder Facebook om at finde samme billeder af personen, så vil Facebook med stor sandsynlighed vise vedkommendes profil, hvis billederne er lagt på Facebook.

  Så kan man jo tage den videre derfra med politiet hvis Clara finder frem til hendes profil.

  Blot et forslag :-).
  /Jesper

 • Lisbet
  januar 26, 2012

  Der lærte jeg lige noget nyt ang. IMEI nummer.
  Meget smart og håber det hjælper i fremtiden.

  En hurtig måde at skaffe sit IMEI nummer: ved at taste *#06#
  i opkalds feltet.
  IMEI nummer kommer herefter frem i telefonens display.

 • Ulrik
  januar 26, 2012

  IMEI numre er langtfra en garanti for at din telefon ikke kan bruges igen. Mange, hvis ikke de fleste, teleselskaber gør ikke brug af IMEI blacklists, og Apple’s holdning er vist at “det vil kræve for mange ressourcer at holde styr på” (hvilket er noget sludder).

  Desuden, kan telefoner “wipes” og nye IMEI numre kodes ind på dem, hvis du er særligt “techy” – man kan efter sigende købe software / instruktioner på forskellige Blackhat fora etc.

 • Brian
  januar 26, 2012

  En anden ting der kunne bruges til at finde tyven, er at hvis man har slået gps location til (mener det er standart) så gemmes der jo gps informationer i billederne, som også kan hentes via iCloud. Her vil hun kunne se hvor billederne er taget.

  Det må politiet da kunne bruge til noget.

 • Ken
  januar 26, 2012

  Hvis billederne er synkroniseret til ICloud, så er kontaktbogen også. Læg to og to sammen. Du kan jo finde numrene der…!?

 • Jakob
  januar 26, 2012

  At dømme ud fra baggrunden i de billeder tror jeg ikke det er i Danmark de er taget. Tyven har nok givet din mobil som gave til nogle i hjemlandet og de har såtaget billeder måske uden at vide det er en stjålet mobil

 • Stephane
  januar 26, 2012

  De billeder der er taget med iPhone er geotaget. Dvs koordinaterne hvor billedet er taget kan blive vist, på et kort, når billederne overføres til iPhoto.
  God jagt…

 • Jimmi Kristensen
  januar 26, 2012

  Hvis Ip-lokationen ikke er slået til, så man uden problemer kan finde den, så prøv at contacte I-cloud, evt. kan en “IT-nørd” hvis i kender en lokalisere deres lokation ud fra de data telefonen afgiver når billederne uploades.
  De ligner umiddelbart nogle “vejarbejdere”, læg evt flere fotos op, også nogle hvor folk evt kan genkende steder.
  Fjæsbogen og diverse programmer picasa etc, kan nogle gange genkende steder, turistmål og lignende.

 • henrik
  januar 26, 2012

  Hvis man tror at imei spærring virker så er man naiv.

  F.eks har visse arabiske lande ikke aktiveret det for så ville de miste halvdelen af deres kunder..

  derudover kan imei ændres på en del telefoner.

  Kan icloud ikke fortælle hvilken ip de er uploaded fra for det er vel sket via WiFi ..

 • Johan
  januar 26, 2012

  Når man læser EXIF-data for foto nr. 2 (den enlige kvinde), får man følgende oplysninger om geodata: http://www.findexif.com/?l=tOd7MyRZZBxI#results

  Det første foto ses ikke umiddelbart at indeholde geo-data.

  Så, måske en tur til Senegal …

  V.h. Johan

 • Mads
  januar 26, 2012

  Jeg prøvede for sjov at køre billederne igennem denne her Exif-viewer, som viser de metadata, der er knyttet til billedet: http://regex.info/exif.cgi

  Det første billede er der tilsyneladende ingen geodata på, men ved det andet billede er der bonus.

  Her viser vieweren følgende location: loc: 15.658500,-16.245167

  Går man ind på Google maps, viser det sig, at din telefon er blevet brugt den 15. januar et sted uden for den senegalesiske by, der hedder Louga.

  Zoomer man helt ind, kan man næsten se, hvilket hus, det drejer sig om.

  Så nu er spørgsmålet vel egentlig bare, hvornår politiet får booket et fly til Senegal og får pågrebet tyven …

 • Martin
  januar 27, 2012

  GPS-data fra billede #2 (der hvor der kun er en kvinde), siger at billedet er taget HER

  http://www.openstreetmap.org/?mlat=15.6585&mlon=-16.245166666666666&layers=M

  Altså i Senegal.

 • Peter V
  januar 27, 2012

  Billede nr 2 indeholder GPS data, og viser at billedet er taget i Senegal, og viser præcist hvilket hus telefonen var i da billedet blev taget.
  Jeg har sendt info om dette til EB.dk, måske skriver de en ny artikel om det …

 • Jes
  januar 27, 2012

  Man kan ikke ændre sit IMEI-nummer. Jeg kender nogen der påstår at de kan, men er aldrig stødt på software, der kan gøre det. Og hvis de kunne ændre deres imei, så kunne de nok også ændre iCloud-indstillingerne.

  Hvis billedet er geotagged, så kan du bruge programmet exiftool http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/ til at finde ud af hvad koordinaterne er. Men det ser ikke umiddelbart ud som om at billedet er geotagged. Måske er originalen geotagged. Den kopi jeg kan se på denne hjemmeside er ikke. Men man kan se så mange andre informationer. Eksempelvis at billedet er hentet fra iCloud med en mac-computer med OS 10.7.2. At billedet er taget med en iPhone4 – og så videre.

  Happy hunting.

 • Jes
  januar 27, 2012

  PS.

  Man skal gå til den forhandler der i sin tid solgte telefonen som ny, med den originale købskvitering for at få black-listet et IMEI-nummer. Men hvis telefonen er havnet på Haiti eller i Congo, så har det ingen effekt. Det gælder kun visse lande i Europa.

 • Jes
  januar 27, 2012

  Hej igen

  Det andet billede (med et ansigt af en ung pige) er rent faktisk geo-tagged.

  Billedet er taget: 15.303060 N, 16.144260 W – hvilket ser ud til at være i Senegal.

  http://maps.google.com/maps?q=15.303060+N,+16.144260+W&hl=da&ll=15.347762,-12.612305&spn=11.888469,21.643066&sll=37.0625,-95.677068&sspn=39.047881,86.572266&t=m&z=6

 • Jes
  januar 27, 2012

  Jeg roder vist lidt rundt i det med koordinaterne. De rigtige koordinater er +15° 39′ 30.60″, -16° 14′ 42.60″

  De giver denne location:
  http://maps.google.com/maps?q=%2B15%C2%B0+39%27+30.60%22,+-16%C2%B0+14%27+42.60%22&hl=da&ie=UTF8&sll=15.6585,-16.245167&sspn=0.023223,0.042272&doflg=ptk&t=m&z=15

 • TyvTrorHverMandStjæler
  januar 27, 2012

  Lyder lidt underligt, med mindre de befandt sig i en afstand til at de fangede dit hjemme netværk, eftersom at billeder ikke synkroniseres med Icloud over 3g netværk. For at det skulle kunne lade sig gøre skulle de være logget på iTunes med dit brugernavn og password og ikke nok med det skulle de også have brugernavn og password til din iCloud konto. Hvis de var så dygtige at de kunne knække både din iTunes acoount og iCloud ville de nok ikke tage billeder af sig selv, så uden at fornærme dig tror jeg du udstiller mennesker som nok ikke har noget med dit tyveri at gøre!

 • Clara Mai Kunstmann
  januar 29, 2012

  Tak for alle jeres kommentarer og gode ideer!
  Telefonen er ganske rigtigt i Senegal, Esktra Bladet er gået videre med sagen til det lokale politi for at lave en historie mere på det. Ikke at jeg tror, det giver noget.

  Ift. sidste kommentar, så havde jeg netop ikke ændret mig adgangskoder til bl.a. iCloud. Og jeg havde bedt “find my phone” om at låse telefonen, når den gik online næste gang, hvilket den gjorde den 15. januar – altså en uge efter den blev stjålet. Når den låser telefonen, laver den en sikkerhedskopi på iCloud – derfor billederne.

  Desværre havde vedkommende ikke nået at tilføje kontakter.
  Jeg havde tjekket de første tre billeder for geotags, hvilket der ikke var, så derfor regnede jeg ikke med, at der var nogen, så tak fordi I opdagede det (det gør i hvert fald historien bedre). Og det er nok da disse billeder er blevet taget og de er gået på nettet, at telefonen er blevet låst.

  Anyway – det har været en sjov historie – det bliver skægt at se, om den fortsætter…

  :-)
  Clara

 • Ann
  januar 31, 2012

  Hej

  Super historie.

  Er der nogle som ved hvad jeg skal installere for at have sammen mulighed som Clara når jeg har en HTC (android) telefon?

  Ann

 • PleaseHjælpMigMedAtFindeMinIphone
  marts 23, 2012

  Hej, jeg vil bare lige spørge’ jer om i vil hjælpe mig med noget…
  Jeg har fået stjålet min Iphone4s. d.22/3 -12
  og jeg har ikk’ fået hentet icloud på min iphone.
  og nu er den stjålet, jeg har prøvet alt.. jeg har evt. prøvet og gå ind på icloud, men efter som jeg ikk’ har haft icloud på min mobil kunne jeg ikke spore den.. jeg har spæret mit sim-kort. og jeg vil gi den en ekstra chance om at finde den.. men jeg tror det er UMULIGT at finde den.. hvis jeg ikk’ har icloud på min mobil.. men jeg vil spørger jer om i ved noget, om man kan gøre andet for at finde den.. Så please, vil i ikk’ nok hjælpe mig!. jeg giver den en sidste chance.. så vil jeg spære min iphone..
  men jeg vil bare give den en EKSTRA CHANCE, så PLEEASE HJÆLP MIG, hvis i altså ved noget?..

  Vil blive meget glad hvis i hjalp mig!! (: