Gør din bolig intelligent med brugte lyspærer
Det ser altid smart ud i fremtidsfilm, når ting i ens hjem kan styres med stemmen eller med simple håndbevægelser. Men faktisk er der masser af brugte gadgets tilgængelige nu, der kan give én denne oplevelse for små penge og gøre ens hjem en anelse mere smart. Her skal det handle om lys i boligen.
Lyspærer var blandt de første elektroniske ting i hjemmet, der blev intelligente og koblet på det såkaldte ”Internet of Things”. Det skyldes flere ting: 1. Man behøver ikke tænke over en strømkilde, den sidder pæren jo ligesom allerede i direkte. 2. Det sjældent, at man ser selve pæren, man ser kun lyset fra den, så det gør ikke så meget, hvis den er lidt klodset udformet. 3. Pærerne har en tendens til at sidde højt, hvilket gør dem nemmere at nå med et trådløst netværk. 4. LED-revolutionen var nået til et punkt, hvor det var billigt at gøre pærer intelligente.
Smarte pærer og lamper
Intelligente pærer har typisk en klods siddende mellem selve lys-delen med LED-lamper indeni og så den del, der går ind i fatningen. I denne klods sidder der noget elektronik, der kan gøre forskellige ting med LED-lamperne, samt en sender/modtager, der kobler sig på et trådløst datanetværk. I nogle tilfælde kan man koble pærerne direkte op til en smartphone via Bluetooth eller Wi-fi, men der er også løsninger, der kræver en såkaldt ”bridge”, der er en slags ”base”, som pærerne forbinder sig til.
Et sådant system er Philips Hue, der klart er det mest populære af sin art, og derfor har en stor tilstedeværelse på brugtmarkedet. Hue-serien består af et basis-sæt, der indeholder to pærer og en bridge, men man kan også blot nøjes med at købe tingene hver for sig.
Der findes også deciderede lamper i serien, hvor pæren er indbygget. Disse har alle mulige former, fra lyskæder over lamper, der sidder som en boble på gulvet til almindelige bordlamper. Men det, der er mest af, er klart pærerne, som du kan sætte i almindelige lamper og som så kan styres via den førnævnte bridge. Denne sættes til dit trådløse netværk og så kan du fjernstyre lyset i dit hjem fra en app på en smartphone eller en tablet.
Sluk og tænd lyset med stemmen
Du behøver endda ikke bruge fingrene, hvis du ikke gider. Hvis du sørger for at købe den nyeste Hue-bridge (version 2.0), kan denne bruges sammen med Apples HomeKit. Det betyder, at du kan bede Siri i f.eks. din iPhone om at gøre noget ved lyset – med stemmen. Du siger f.eks. bare ”Hey Siri, sluk lyset i stuen” eller lignende, og så går kommandoen videre til lyspærerne. Når Amazons Echo-højttalere på et tidspunkt kommer til Danmark, vil man kunne det samme med disse, men her kan man også bruge den gamle bridge. Faktisk er den eneste rigtige forskel på den nye og den gamle bridge, at den nye er kompatibel med Apples produkter.
Der findes både en officiel Hue-app fra Philips og en række uofficielle. Det kan godt betale sig at lege lidt med dem, for de kan have forskellige funktioner. Men en god funktion er for eksempel at lade lyset blive langsomt fadet op i soveværelset, når man gerne vil vågne på et bestemt tidspunkt. Og så skal man ikke undervurdere de muligheder, farve-udgaverne af Hue-pærerne har. Ud over, at man kan sætte lyset i en række hvid-gule nuancer, afhængig af, hvordan stemningen skal være, kan man også lade stuen eller soveværelset bade i en fræk, rød farve eller sætte tingene i en mørk, blå farve, hvis man gerne vil se tv og ikke vil gøre det fuldkommen i mørke.
Mange praktiske brugsmuligheder Apropos TV, så har Philips lavet en serie, der hedder Ambilight, der kaster farver op på væggen bag tv’et, der passer til det, der er på skærmen. Det skulle være mere behageligt at se på, men hvad der er mere interessant er, at Philips Hue-farvepærerne (der i alt kan vise 16 millioner forskellige farver), også kan lege med på dette, så hele stuen bades i det samme lys, der passer til skærmbilledet. Men i de fleste tilfælde vil man nok blot bruge Philips Hue til f.eks. at tænde lyset i huset, inden man træder ind ad døren (hvilket man i øvrigt også kan få apps, der klarer automatisk, når du nærmer dig huset), eller sætte et lys, der passer til om man skal arbejde, slappe af eller noget hel tredje.Et Philips Hue-starter kit med hvide pærer kan findes brugt helt ned til 500 kroner.
Farvepærer koster typisk 350-400 kroner brugt. Man skal ikke være bange for at købe brugte pærer i øvrigt. Der er tale om LED-pærer, der er lavet til at kunne lyse konstant i mindst 15.000 timer – eller længere end halvandet år. Og man har dem jo sjældent tændt hele tiden, og slet ikke ved fuld kraft.