Kan iPad’en erstatte din bærbare?

3 Min læsning

Gennem de seneste par år er spørgsmålet “Kan iPad’en erstatte din bærbare?” med jævne mellemrum dukket op i både medier og hos undertegnede. Her kan du læse, hvad der skete, da jeg for en måneds tid siden omsider byttede den bærbare ud med en iPad.

Fortiden

Jeg har som så mange andre haft en del stationære og bærbare pc’ere gennem tiden. Den første computer i hjemmet (meget tidligere 80’ere) var en Amstrad 464 med båndstation, skærm og joystick. Ungdommens computer var en Amiga med dobbelt-diskdrev! – og gennem tiden mange joysticks. Derfra gik det til en selvbygget stationær PC via diverse Dell-stationære til en voldsom Alienware hardcore gamer “bærbar” pc. For et par år siden, endte jeg med en MacBook Pro – med en iPad på sidelinjen – som det seneste skud på hardware-fronten.

Hvad brugte jeg så dette udstyr til? Tja, efter studierne var færdige, så blev det jo blot brugt til at ordne husholdningsbudgettet, følge med på netbank, lave lidt billedredigering, måske skrive en ønskeseddel i ny og næ, eller gennem tiden en ansøgning eller to. Lidt slægtforskning, streaming og generel surfing på nettet. Og ja, lidt spil blev det da også til. Så både med hensyn til udstyr og brugen deraf er jeg nok som de fleste.

Nutiden

Jeg fik for nyligt muligheden for at anskaffe en iPad Pro 12,1” 512GB med Smart-tastatur og Apple-pen. Med en ipad af den størrelse og kraft, så faldt det naturligt at begynde at tænke, at det da måtte være muligt at afskaffe den bærbare på skrivebordet. Så nu var det tiden til at gøre forsøget.

Hvad skulle der til?

I forhold til 90’ernes 20+ disk-installation af Windows 3.11 samt efterfølgende installation af Office-pakken, så gik det noget mere smertefrit med dette nye udstyr.

Tastatur (som også er beskyttelsesomslag) samt pen blev forbundet forholdsvist hurtigt.

Hvad skulle der så til af programmer for at erstatte den bærbare – for mit vedkommende. Listen over programmer ud over standard-Apple iPad-apps, som jeg indtil videre har fået installeret, er:

 • Office-pakken (Word, Excel, Powerpoint)
 • Foto (Snapseed, Canon Camera Connect, Pixlr, Typorama)
 • Økonomi (netbank, e-boks, Eurocard, Værdipapirer)
 • Privat (GoodNotes, Hue, FamilyTree, Dansk Sundhedssikring, Kirkekalenderen (har en bonus-datter, der er igang med konfirmationsforberedelsen), Sketches Pro, DropBox)
 • SoMe (Instagram, Facebook, Linkedin, Pinterest, Twitter, Facetime, Skype, Skype for Business)
 • Streaming og nyheder (TV2 Play, DRTV, Netflix, HBO, WaooTv, Youtube, Berlingske e-avis, Børsen e-avis, Flipp)
 • Spil (Rules of Survival, Civilization VI og Assasin’s Creed: Identity)

Alt sammen installeret inden for en time eller to.

Erfaringen “so far”

Efter en måneds tid er jeg ved at komme efter det. Med et Smart-tastatur videreføres en del kommandoer og genveje fra det traditionelle pc-miljø. Det der har “generet” mest undervejs har nok været manglen på en mus – hånden trækker ubevidst ud til siden, når en kommando skal gennemføres – så må pennen eller fingeren findes frem og skærmen tages i brug – men det er nok mest af alt et spørgsmål om tid, før det også ligger som en ubevidst handling.

Har jeg savnet min bærbare? Nej ikke umiddelbart. Det er nemmere at have en ipad med i bagagen, og generelt have med rundt.

Er der ting, jeg ikke har kunnet løse i fht. tidligere? Nej, jeg har i hvert fald ikke fundet det endnu.

Er jeg tilfreds med skiftet? Så absolut, og her skal tastatur og pen tillægges en stor værdi, da de er med til at gøre skiftet noget nemmere, og ipad’en noget mere brugbar – end uden. Med arkiv et sted i skyen er der nu også fuld tilgængelighed  til billeder, data og filer på min telefon. Det er bare blevet nemmere.

Så herfra min hånd, ja, så kan jeg kun anbefale et skifte fra den bærbare til en ipad. Jeg er sikker på, at du ikke vil fortryde det!

Indlægget her er selvfølgelig også skrevet på omtalte iPad med Smart-tatstaturet tilkoblet!

Læs også “Lær at spille musik med en ipad”

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 4 =

2 Comments
 • Peter Winding
  november 29, 2018

  Den nye iPad er en mærkværdig hybrid. Det er som om den er afhængig af det nye tastatur/pen system. Og kunne man så ikke ligeså godt købe sig en blæret laptop?
  Hvis man skal have det setup, du nævner, koster den i store træk det samme som en Macbook Pro 2018. Den er måske let, men også særdeles skrøbelig, den nye iPad Pro. Og den har ikke MacOS.
  Jeg er faktisk netop gået tilbage til en laptop, efter nogle år primært på iPad, hvor jeg ganske enkelt manglede de funktioner, som et rigtigt tastatur og filsystem har med sig. Givet, hvis man skaber musik, eller tegner/maler er den nye iPad Pro lige sagen. Hvis man altså tør putte den i rygsækken.
  Og selvom en Macbook Pro/Air vejer lidt mere, så får man også et ton flere muligheder med i købet.
  Alle de gange man bliver tvunget over i specifikke apps, eller ikke kan åbne en fil korrekt , fordi den ikke passer til iOS, forsvinder som dug for solen, når man åbner sin laptop. Forhåndsvisning af dokumenter er løst temmelig klodset på en iPad, og det har faktisk gjort jeg er gået over til analog papir ved møder osv igen.
  En del professionelt arbejde foregår i netbaserede løsninger, hvor miljøet er desktop, hvilket bliver utrolig besværligt på en iPad, da man ikke kan se skærmen for sine fingre. Også der er der lidt igen, før det lykkes. Men måske det kommer; jeg medgiver at det sikkert fremtiden med tablets, i mange tilfælde. At skrive længe på det lille tastatur er dog ikke særligt befordrende for hverken kreativitet eller ergonomi, så jeg hopper over denne gang.

 • Lisbeth
  november 30, 2018

  Jeg hældte latte i min Mac Air (for 6-7 år siden) og jeg blev derfor tvunget til – i en periode – at klare mig med ipad. Nød lærte mig at komme helt ud i krogene af mulighederne. Det kom jeg. Og jeg har ikke haft bærbar siden. (Har dog en stationær til de tunge opgaver)

  Kan til gengæld ikke anbefale Apples tastatur, hvis man er heavy user. Det tog mig 2-3 måneder at slide bogstaverne af adskillige knapper på tastaturet. Købte et Logitech i stedet. Det har holdt et par år nu.