Krise hos retrogaming fans: Forfalskede spilæsker for mere end en halv million solgt til samlere
Der er kæmpe krise hos samlere af sjældne gamle PC-spil. Vi dykker ned i den store sag om forfalskninger for mere end en halv million, og kigger lidt på bevismaterialet.
I 70’erne og 80’erne var computerspil langt fra så populære, som de er i dag. Et spil var en succes hvis det solgte 30.000 eksemplarer, og de mindre populære spil solgte langt under det. Det har resulteret i at samlere af gamle spil nu er på jagt efter de mest sjældne og værdifulde af slagsen.
Der har der de sidste mange år været en stødt stigende værdig i originale spilæsker fra gamle klassikere. Nogle af de her gamle spil er blevet solgt for millioner.
Flere har endda bygget en hel karriere i at opstøve og gensælge de her gamle æsker, så fans kunne have en original udgave af en spilæske stående på hylden derhjemme. Især fordi mange af disse spil er uhyrer sjældne, svære at få fat på og i mange tilfælde findes der et fåtal af eksemplarer ude i verden.
Derfor var panikken stor, da det blev afsløret at en af de mest prominente, og respektere, sælgere af de her æsker, italienske Enrico Riccardi, faktisk har snydt alle sine kunder. Han har gennem årene solgt forfalskninger for knap 800.000kr til private samlere.
Fældet af sit eget fællesskab
Enrico Riccardi har i mange år været en del af fællesskabet der hedder “Big Box PC Games Collectors”. En gruppe af lidt over 6000 mennesker, der har en fælles passion for gamle PC spil, og særligt de meget sjældne af slagsen.
Gennem årene har Enrico Riccardi styret denne gruppe af fans, og endda hjulpet med at fange andre forfalskede spilæsker og forhindret dem i at blive solgt. Alt imens han selv har solgt forfalskninger til resten af det fællesskab han startede.
Alt dette kulminerede for kort tid siden, da der ud af det blå blev publiceret en dybdegående gennemgang af nogle af de spil og æsker som Enrico Riccardi havde solgt. De blev holdt op imod bekræftede originale kopier og langsomt begyndte det at gå op for medlemmerne af “Big Box PC Games Collectors” gruppen, at de var blevet snydt gennem rigtig mange år.
Se foreksempel her fra spillet Akalabeth fra 1979, et spil der blev udgivet til Apple II computeren i et meget begrænset oplag på mindre end 10.000 styks:
Kan du se det? Det er også ret svært. Vi zoomer lidt ind:
Hvis du kigger godt efter, kan du se et fingeraftryk i papiret. Det er et fingeraftryk der er en del af selve papiret, og vidner om at dette er en fotokopi af den originale manual. Både spil og æske blev solgt som originale værker.
Et andet eksempel er fra spillet Ultima:
Det nederste billede af en original æske, hvor du tydeligt kan se et serienummer stemplet ind i pappet. Det øvre billede er et af de spil som Enrico Riccardi har solgt, og som ikke bærer et serienummer stemplet ind i pappet.
Listen af beviser er lang, faktisk rigtig lang.
Nægter sig skyldig
Enrico Riccardi nægter sig skyldig i anklagerne om, at han bevidst har solgt forfalskninger op mod en værdig af 800.000kr. Han udtaler selv, at han med sin store samling åbenbart er kommet i besiddelse af forfalskninger og uvidende om det har solgt dem videre til andre samlere.
Dommen har dog allerede været sagt over Enrico Riccardi, og han er i dag udstødt af det fællesskab han byggede op.
Efter afsløringerne har Enrico Riccardi meldt ud, at han ikke vil have noget med spil at gøre mere, og når han dør skal hans kone brænde hans nuværende samling af mere end 500 spil. Om de så er ægte eller ej finder vi måske aldrig ud af.