Mød Playstation 4 – Den nye stjerne i stuen

7 Min læsning

I dag udkommer Playstation 4, en maskine der kan meget mere end du tror. Men har du styr på hvad Playstation 4 er for en størrelse? Vi kigger nærmere på maskinen lige her.

03 - vIp18yE

Playstation 4 er meget mere end bare den næste maskine i den umådeligt populære Playstation familie. Det er også et enormt vendepunkt for Sony, et firma der økonomisk har vaklet ustabilt rundt mellem det fejlslagne 3DTV hype, og kæmper med at slå igennem på smartphone fronten. Det er et firma, der har været i økonomiske vanskeligheder i mange år. Playstation 4 er derfor ikke kun en vigtig maskine for alle der elsker spil, film og underholdning, men også for Sony som virksomhed, da maskinens succes meget vel kan afgøre deres fremtid.

ps4 system

Den følelse skinner igennem i alt hvad Playstation 4 tilbyder. Følelsen af, at det er alt eller intet, vind eller forsvind, er til stede i alt fra maskinens markant bedre indmad sammenlignet med konkurrenten fra Microsoft. Til Sony’s store arbejde med, at fortælle omverden at de elsker spil og stolt har fremvist alt fra de største blockbuster titler på markedet som Assassins Creed IV og Killzone Shadow Fall til at på samme niveau promovere spil lavet af to gutter i deres soveværelser med spil som The Witness og Minecraft.

En moderne maskine

Da Playstation 3 udkom for otte år siden, var den under skarp beskydning grundet en tydelig følelse af, at det var Japan der dikterede alt fra hvor knapperne skulle sidde til hvordan styresystemet skulle se ud. Det betød, at da Playstation 3 kom i butikkerne, kunne du ikke gå online med den eller købe spil digitalt. Det en isoleret maskine, der lige så godt kunne have været en 5000kr dyr brevvægt for de fleste. Som årene gik ændrede det sig, og specielt de sidste to år har Sony fået fodfæste, som aldrig før. Og det forløb ses også tydeligt i Playstation 4.

Mark Cerny - Playstation 4's fader
Mark Cerny – Playstation 4’s fader

Med Playstation 4 er det tydeligt, at den ikke er bygget i isolation fra omverden. I stedet er den vestlige indflydelse til at tage og føle på. Det er faktisk primært vesten, der har stået for ledelsen af maskinen. En af branchens største stjerner, Mark Cerny, der har været med siden industriens fødsel, har stået for arkitekturen af maskinen. Det har resulteret i en moderne tilgang til hvad en Playstation skal kunne, og som låner markant mere fra top-tunede super PC’er end nogensinde før.

HvadKanPS4

Maskinen er så at sige – intelligent. Den vil automatisk opdatere sig selv og dine spil til de nyeste versioner og hente prøveversioner af spil den tror du vil kunne lide, baseret på hvad du ellers spiller. Der er fra dag ét en Netflix app, og Sony har også deres egen musikservice du kan bruge i stil med Spotify. Så uanset om du er til spil, musik eller film er du dækket ind fra første dag.

Er du på farten kan du kontrollere maskinen via din smartphone, så du er klar til at starte weekenden med det spil du har set frem til, i stedet for at bruge lørdag formiddag på at se spillet blive downloadet.

PS4's second-screen funktion lader dig downloade spil mens du er på farten
PS4’s second-screen funktion lader dig downloade spil mens du er på farten

Smuk at se på, vidunderlig at røre

ps4 dual shock controller

En stor del af Playstation 4 oplevelsen ligger også i controlleren du sidder med når du spiller. Du kommer til, at bruge flere hundrede timer i selskab med den de næste ti år, og Sony har med Playstation 4 skabt en af de mest behagelige controllers nogensinde.

Den er hverken for stor eller for lille, knapperne har den helt rigtige følelse – ikke for bløde men heller ikke for hårde, og det føles mest af alt som om controlleren smelter sammen med hænderne når du holder den.

06 - Cj8helm

Det er især værd at snakke om knapperne bagerst på controlleren, de såkaldte “triggers”, der føles helt fantastisk.Udover de fysiske knapper på selve controlleren, er der også et lille touch-område, der fungerer ligesom en trackpad på en bærbar computer. Det kan bruges til at navigere i menuer med, eller små gimmicks som at åbne døre med dit fingeraftryk.

Det er en svær ting at beskrive, men så snart du holder den i hænderne giver det mening. Og det er betryggende, at en så vigtig del af spiloplevelsen er designet så godt.

Sharing is caring

På den controller er også en af maskinens absolut største innovationer, og den hedder “Share”.

dualshock_4_share_button

En lille knap placeret til højre for controllerens touch-område, men selvom knappen er lille vil dens indflydelse blive enorm. Med et enkelt tryk på den, kan du dele hvad der er sket de sidste 15 minutter i dit spil på YouTube, Facebook,  til venner eller sågar sende live via servicen Twitch.

Sidstnævnte gør det muligt at broadcaste hele din spiloplevelse, live, til verden. Du kan spille, kommentere imens du gør det ved hjælp af det medfølgende headset og skabe dit eget lille show – noget som er blevet en særdeles populær ting indenfor de sidste få år.

Det lyder måske en simpel lille ting, men det at dele dine oplevelser med resten af verden, og gøre alle til en potentiel YouTube spil-sensation bliver kun endnu større end det er i dag. Det er blevet socialt at spille spil på en helt ny måde.

Playstation er tilbage

Med Playstation 3 vaklede Sony lidt, de kunne ikke helt finde rytmen og der var for mange problemer med at lave spil til maskinen. Med Playstation 4 er det tydeligt at Sony har lyttet godt efter, og alle kritikpunkter er rettet.

Tilbage står ikke bare den mest kraftfulde spillekonsol på markedet, men også en maskine hvor fremtiden ser enormt lys ud med mere end 140 spil under udvikling hos Sony og partnere, en moderne online butik inspireret af Apples App Store og ingen begrænsninger på brugte spil er det svært at se hvordan det kan gå galt for Playstation 4 i fremtiden.

Playstation 4 fås i butikker landet over og koster 3699kr. med i kassen er en Playstation 4, en enkelt controller og en prøveperiode på Playstation+, som er Sony’s online service, hvor du får rabatter på spil, mulighed for at spille online og gratis spil hver måned. Første måned før PS4 ejere download spillet “Resogun” gratis.

FIRE spil du SKAL eje

Når du så har købt din Playstation 4 skal du også have noget at spille på den. Her er fire top titler, som Elektronista anbefaler du går igang med. Spillene kan du enten købe i butikken eller downloade direkte til maskinen via Playstation Store.

Killzone Shadow Fall

Shadow Fall er det bedste bud på et spil, der virkelig viser hvad Playstation 4 kan presse ud af lækker grafik. Der er smæk for skillingen med spændende missioner, god action, online multiplayer og smuk grafik. Selve spillet er et skydespil, hvor du kæmper med en fjende, der bogstaveligt er naboen.

Intet andet end en stor mur adskiller de to nationer, og bølgerne går højt da et terrorangreb en dag udløser en nådesløs krig, der kommer til at rive muren ned og kun en nation vil stå tilbage.

Call of Duty: Ghost

Det er ikke til at komme udenom den evigt populære Call of Duty serie, og dette års spil er et tilløbsstykke uden lige. Spillet er et friskt pust i serien, og både online og offline actionen er lige i skabet. Historien er skrevet af manuskriptforfatteren bag film som “Traffic” og “Syriana” er historien om brødrene, der prøver at overleve i en efterkrigstid gribende og spændende.

Går du online med Call of Duty: Ghost venter der sig også et virvar af nye våben, baner og udfordringer der giver veteraner af serien en masse nye twists på velkendte oplevelser.

Knack

Her har du det perfekte børne spil til Playstation 4. Knack er et sjovt eventyr om den lille gut Knack der kan puste sig kæmpestor ved at klistre sten på sin krop. I spillet finder du et hyggeligt eventyr for alle aldre, når Knack og hans venner kæmper mod en invasion af trolde.

Spillet kan enten spilles alene eller med en makker på samme tid, og Knack formår aldrig at være frustrerende men heller ikke alt for let. Det er tilpas udfordrende og muligheden for at være flere på én gang gør det til et fantastisk familiespil til en søndag morgen.

Assassins Creed IV: Black Flag

Den står på pirater, skjulte skatte og hav så langt øjet rækker i det fjerde spil i Assassin’s Creed serien, der denne gang tager dig på pirateventyr i det caribiske hav. Godt nok er der ingen Jack Sparrow, men der er masser af slåskampe, skibe at plyndre og pirater at overvinde i et smukt og storslået eventyr.

Er du til et spil med en masse ting at lave, opdage og slås mod finder du intet lige så godt som Assassin´s Creed IV, der virkelig tager alt det bedste fra seriens forrige afsnit og skaber en non-stop underholdende kavalkade af oplevelser.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × three =

1 Comment
  • Mikkel
    december 4, 2013

    Fedt at controlleren er så god! Kan ikke vente med selv at få fingrene i den (håber på, at der snart kommer en ny levering af PS4 til Danmark). Super anmeldelse.