Oplad mobilen med brint og luft

2 Min læsning

JAQ er den første brændsels celle, der er specielt udviklet til smartphones og tablets. Den fungerer som et lille eksternt batteri, som kan genoplades med salt og ilt. Resultatet er den mest miljørigtige og rene strømforsyning af ens mobil. Det eneste affalds-produkt er vand.

fuel cell oplader 2

Designet minder vel lidt om en deo stick, men indeni JAQ sidder noget helt andet end velduftende gel.

JAQ er (måske) et eksempel på fremtidens batteri, der drives af noget så jordnært og miljø mæssigt korrekt som ilt og salt.

Glem alt om lithium-ion eller andre kemiske blandinger i dagens batterier, der ikke ligefrem gavner vores natur og omgivelser.

JAQ fremstilles af det svenske firma MyFC, der har specialiseret sig i at generere strøm fra brændsels celler – på engelsk fuel cells.

MyFC har allerede et par ”celler” på markedet, men venter at JAQ vil blive det store kommercielle gennembrud. Målgruppen er nemlig smartphones, der – som vi alle ved – nærmest konstant skriger efter mere strøm. Døgnet rundt.

JAQ bruges som et eksternt batteri – en slags ”power bank” – der kan levere op til 1.800 mAh ny energi til en mobiltelefon. Det er ikke nok til at fylde en stor moderne smartphone helt op, men fuldt tilstrækkeligt til at få den til at køre i mange timer.

Når JAQ selv skal oplades, skal batteriet ikke sættes i en stik kontakt som normalt. I stedet sætter man et lille MyFC kort i, der indeholder brint og ilt. I dette tilfælde salt og oxygen.

fuel cell oplader 3

Jeg skal ikke her komme ind på den kemiske proces i brændsels cellen. Den kan I få beskrevet i detaljer på MyFCs hjemmeside. Men JAQ skaber sin egen energi ved hjælp af salt og luft fra et PowerCard, der lægges til genbrug efter tømning. Det eneste bi-produkt, som opstår under opladningen, er vand.

JAQ er forsynet med et USB-stik, så cellen let kan forbindes til en smartphone, tablet eller en iPod. Batteriet fungerer sammen med både Apple ios, Android og Windows.

JAQ har netop haft officiel verdens premiere i USA, og lige før jul leverede MyFC de første JAQ pakker til teleselskabet 3 i Sverige.

En JAQ enhed vejer 180 gram og måler 127 x 21 x 77 cm. Fra begyndelsen fås den i farverne sort, hvid og violet – andre kulører kommer senere. Et starter kit med en JAQ enhed og fem kort med brændsels cellen på skal koste omkring 75 USD – lidt over 500 kroner. Ekstra celle kort skal koste under en tier stykket….

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × 2 =

No Comments Yet.