Bloom-festivalen gør videnskab tilgængelig for alle – 5 ting, du skal opleve

4 Min læsning

Den 26. og 27. maj blomstrer det igen i Søndermarken med store tankespørgsmål, eksperimenter og sanselige erfaringer. Bloom er en spirende festival om natur og videnskab, der for andet år i træk træder et skridt tilbage fra nyhedsstrømmen og lader de krøllede hjerner og nørderne komme til. Elektronista har samlet 5 arrangementer, der er værd at slå et smut forbi. Og det er gratis at være med.

Bloom er en broget buket af talks, vandringer, debatter, samtalesaloner, installationer, mad og musik. Men fælles for de 8 scener i Søndermarken er forsøget på at vække begejstring og forundring over, hvordan verden hænger sammen. Til formålet er der hentet viden, kloge betragtninger og velbegrundede fakta fra ind- og udland, der præsenteres i et sanseligt og socialt format.

Frank Erichsen & Rane-Willerslev © Malthe-Ivarsson

Bliv inspireret og klogere med en tænkepause i det fri

Videnskab og natur bliver gjort tilgængeligt og fængende for alle os, der af og til lommefilosoferer over alt fra sjælens kerne til universets sorte huller. Alt sammen som et modtræk til det såkaldte postfaktuelle samfund midt i en fake news- og ‘clickbait’-kultur. Ambitionen er i følge festivalleder Svante Lindeburg simpel: at åbne kompliceret videnskabeligt stof op.

Kan Big Data fx forklare dybden af menneskelige relationer? Kan DNA-forskning genskabe en mammut? Kan vi se frem mod en ny oplysningstid, selvom det kan føles som om, at sandheden, samfundet og sjælefreden er i opløsning i disse år? Og hvis grøn energi er fremtiden, hvordan ser så verden ud, når vi er nået i mål med den grønne omstilling? Det skal diskuteres, når såkaldte ‘Masterminds’, som Bloom kalder dem, inviterer til en tænkepause i det fri.

Lindehøjen Bloom © Longfei Wang

Technørden i ét med naturen

Vi har samlet 5 events, der taler til technørden, men forlader det digitale univers en weekend til fordel for den analoge natur. Det er hermed en anbefaling til at bruge weekenden under duvende trækroner og vildtvoksende natur i fællesskab med vor tids skarpeste forskere, filosoffer, kunstnere og tænkere. Der vil desuden være et ungeakademi – og en scene kun for børn.


Trio-talk: Social Big Data

Kan Big Data forklare dybden af menneskelige relationer? Eksperimentet The Copenhagen Network Study har nøje overvåget 1000 studerendes mobiltelefoner og indsamlet al deres sociale interaktion som led i den nyeste forskning i social big data på SODAS, Copenhagen Centre for Social Data Science. Det blev til et møde mellem antropologiens antagelser om social adfærd og gruppedynamikker og matematikkens kvantificerbare netværksteorier i en tid, hvor sociale medier forandrer både vores mindste handlemåder og staters diplomatiske praksis. Scene: Spring. Hvornår: 26. maj, 12.00-12.45.

Tankeeksperiment: The Big Green Bang: Grøn energi er fremtiden

Hvordan ser verden ud, når vi er nået i mål med den grønne omstilling? Vi fremskriver samfundets bevægelse fra sort til grøn energi. Tor Nørretranders, Rane Willerslev, Kaspar Colling Nielsen, Anja C. Andersen og Kristian Leth udfolder idéen om et Big Green Bang ‒ et tankeeksperiment om, hvordan en verden på grøn energi ser ud. Scene: Explore. Hvornår: 27. maj, 16.00-17.00.

Lydperformance: MANTRA – of plants

Blandt Søndermarkens spirende vækster vil installationen ‘MANTRA – of plants’ afsøge spændingsfeltet mellem det naturlige og det iscenesatte. Interaktive levende planter afgiver forskellige lydkompositioner ved berøring af blade, rødder, blomster og grene. Du kan selv spille på planterne under hele Bloom, men her giver kunstnerne bag en eksklusiv lydperformance. Scene: Explore. Hvornår: 26. maj, 14.30-15.00.

CPH:DOX præsenterer: Genesis 2.0

Virkelighedens svar på ‘Jurassic Park’ møder en dybt foruroligende doku-thriller fra gråzonen mellem videnskab og big business. Målet: at genskabe en mammut. En storfilm fra dna-forskningens forfront af den Oscar-nominerede filmskaber Christian Frei og med musik af Max Richter. ‘Genesis 2.0’ er et tankevækkende eventyr i den helt store skala. Scene: Summer. Hvornår: 27. maj, 16.00-18.00.

Se frem: Tor Nørretranders

Se frem mod en ny oplysningstid. For selvom det kan føles som om, at sandheden, samfundet og sjælefreden er i opløsning i disse år, skal vi ifølge Tor Nørretranders ikke være bange. Tor Nørretranders vil under Søndermarkens ældste egetræer se frem mod en forandret verden og væve en række nye videnskabelige erkendelser sammen til et overraskende billede af mennesket som et fremadskuende væsen. Scene: Under the Oak. Hvornår: 27. maj, 17.30-18.10.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 × two =

No Comments Yet.