Verdens første intelligente høreapparat tilgår tingenes internet

3 Min læsning

I Elektronista nye håndbog ”Klogere på fremtiden?” læste du måske om, hvordan din fremtid bliver præget af, at alt muligt elektronisk i dit hjem kan opføre sig intelligent og hoppe på nettet. Det kræver en guide til dit intelligente hjem. Men også praktiske hverdagsteknologier, som Opn høreapparatet, kan nu forbindes til tingenes internet og alliere sig med både dørklokker, babyalarmer og belysningssystemer.

Danske Oticon, et af verdens største høreapparatsproducenter, har introduceret et nyt høreapparat kaldet Opn med en ny teknologi, der angiveligt er den første af sin art til at blive en del af “tingenes internet”.

Begrebet “tingenes internet” eller IoT, hvor nuværende og kommende teknologier taler et fælles sprog, har eksisteret i knap 20 år, men er altså nu begyndt at blive en mærkbar del af vores hverdag. Og du har måske allerede en funktion eller et device, der kan overvåge din sundhed, informere om dine fitnesspræstationer eller en stemmestyringsteknologi, der kan tænde og slukke for musik eller lys.

Oticon Opn

Høreapparatet kommunikerer
Oticons nyeste høreapparat Oticon Opn kan ligeledes kodes til at hjælpe i hverdagen. Det gøres gennem platformen “If That Then This” (IFTTT), hvor du kan oprette ‘opskrifter’, der så udløser bestemte reaktioner, når visse ting sker. Et grundlæggende eksempel på en sådan opskrift kan være, når høreapparatet giver besked om, at der er lyd i babyalarmen, det ringer på døren eller at dit tog er nået til den station, hvor du skal af.

I tilfældet med Opn muliggør IFTTT, at en internetforbundet dørklokke udløser en automatiseret lydbesked til den person, der bærer høreapparatet med en besked a la: “Der er nogen ved døren”. Og du kan som bruger customize opskriften.

Fællesnævneren for IoT er altså, at man automatiserer funktioner og sammenkobler data mellem enheder (fx babyalarmen og høreapparatet), der før i tiden ikke snakkede med nogen. Formålet er at gøre hverdagen lettere for tusindvis af danskere med høretab.

Når IoT kan gøre en reel forskel
Den teknologiske sammenkædning af data mellem høreapparatet Opn og IoT gør det muligt for Oticon at fokusere på det, der konkret betyder noget i brugerens hverdag. Altså er fokus på enheder og tjenester, som mennesker er afhængige af for deres sundhed og sikkerhed.

Et fælles problem for personer med høretab kan fx være at overhøre, når det ringer på døren eller værre endnu, når brandalarmen bipper. Børn med et høretab er også meget afhængige af deres høreapparater og af deres forældre, hvis batteriet i høreapparaterne løber tør for strøm. Høreapparater, der er koblet på IoT kan således hjælpe ved at sende en besked til barnets forældre, når høreapparaterne er ved at løbe tør for batteri.

Oticon Opn

Der er tale om en helt ny høreapparatsteknologi, der gør hverdagen lettere på lavpraktiske områder. Og hvor den enkelte bruger selv kan justere, hvad høreapparaterne skal hjælpe med. Fra at kunne administrere flere talende i vanskelige situationer såsom rundt om middagsbordet eller automatisk slukke lyset og skrue ned for varmen, når man forlader huset til at kaffemaskinen tændes, når høreapparater tages i om morgenen. Få en ide om de mange potentialer her.

I følge Opticon er den nye teknologi blevet taget godt i mod og krediteret til CES 2017 Innovation Awards i kategorierne “Tech for a Better World” og “Wearable Technologies”.
Hvad siger denne udvikling, om hvordan fremtidens devices kan gøre hverdagen nemmere for os brugere?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three + 3 =

No Comments Yet.